Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dříve než se vypravíme na cestu

( Michal Domeny | přečteno: 7899x )

Stejně jako se každý zkušený cestovatel vybaví před započetím dlouhé cesty potřebným nářadím a důkladným plánem, je nezbytné, aby jsme se i my řádně připravily na naši cestu ke zdravé tělesné hmotnosti.

Stejně jako se každý zkušený cestovatel vybaví před započetím dlouhé cesty potřebným nářadím a důkladným plánem, je nezbytné, aby jsme se i my řádně připravily na naši cestu ke zdravé tělesné hmotnosti. Předešlá pokračování našeho seriálu měla za úkol poskytnout těm, kteří chtějí zhubnout, dostatek informací o průběhu naší cesty a překážkách se kterými se na ní budeme setkávat. Dnes se tedy zaměříme na vytvoření plánu, který nám poslouží jako průvodce k jejímu úspěšnému absolvování.

Motivace - cesta k úspěchu

Klíčovou součástí úspěšného plánu pro hubnutí je správná motivace. Ta je přítomna ve velké míře v úvodu našeho snažení, ale často ochabuje a strácí se v jejím průběhu. S tímto fenoménem se setkáváme ve většině případů u žen, jejichž hlavní motivací pro hubnutí je lepší vzhled. Pohled na statistické údaje však prozrazuje, že největší šanci na úspěch mají ti, jejichž rozhodnutí ke zhubnutí má své kořeny ve zlepšení zdravotního stavu a fyzické kondice. I zde se ale mnozí po určitém čase potýkají se ztrátou motivace. Podívejme se tedy, co k tomuto nežádoucímu jevu přispívá a jakým způsobem mu úspěšně čelit.

Dlouhodobé a krátkodobé cíle

Motivace se často vytrácí z důvodu nedostatečné koordinace mezi současností a budoucností. Víme, že chceme zhubnout, a víme, kolik chceme zhubnout. Co nám však ve většině případů chybí, je způsob jakým se z bodu A dostat do bodu B.

Toto chybějící spojení je příčinou, proč mnoho jedinců upustí od svého cíle i přes úspěšný začátek. Jednou ze strategií k řešení tohoto problému je stanovení dlouhodobých a krátkodobých cílů - rámce, do něhož začleníme náš konkrétní plán. Podívejme se blíže, co oba termíny znamenají.

Stanovení dlouhodobého cíle

Většina z těch, kteří se pokoušejí zhubnout, začíná s jasnou představu o svém konečném cíli. Se stanovením dlouhodobého cíle si tedy mnoho jedinců hlavu neláme. To je však často kamenem úrazu a důvodem, proč mnoho jedinců od své cesty upustí hned v samotném počátku.

Ke stanovení realistického dlouhodobého cíle vede několik cest. Obvykle se řídíme podle rozsahu požadovaného hubnutí:
Nadváha - cílovou hmotnost získáme odečtením požadovaného množství kilogramů od současné hmotnosti. Nepřekračujte spodní hranici ideální hmotnosti, tj. BMI mezi 19 a 25. (Zapomněli jste, jak se BMI počítá? Klikněte ...).
Obezita - i v tomto případě se řiďte vaší ideální hmotností.
Morbidní obezita - obvykle je doporučováno stanovit si jako prvotní cíl 10procentní snížení současné hmotnosti. Po jejim dosažení udržujte tuto novou hmotnost po 6 měsíců, než začnete s dalším hubnutím. Tento proces může být používán i u běžné obezity.

Co je to krátkodobý cíl a jak jej stanovit

Nyní se podíváme na to, jakým způsobem se dostat z počátečního bodu A, kterým je rozhodnutí zhubnout, do bodu B - naši výše zvolené cílové hmotnosti. K tomu slouží stanovení takzvaných krátkodobých cílů. Krátkodobé cíle si můžeme představit jako "kontrolní body" v průběhu naší cesty.

Jejich funkcí je:

  • Podávat informace o tom, zda se nám daří hubnout podle našeho původního plánu - například půl kilogramu týdně.
  • Zvyšovat motivaci - jejich úspěšné plnění slouží jako odrazový můstek pro další úsek cesty.
  • Umožnit včasnou modifikaci plánu v případě jeho přílišné obtížnosti.
  • Přinést dobrý vnitřní pocit o našem pokroku.

Pod pojmem krátkodobý cíl tedy rozumíme předem stanovené množství kilogramů, které chceme zhubnout v určitém časovém období. Interval mezi jednotlivými kontrolními body závisí na délce našeho celkového plánu. Při dlouhodobých plánech si obvykle stanovíme tyto body v měsíčních intervalech. Při krátkodobých plánech je můžeme zvolit v týdenním, či dvoutýdenním intervalu.

Jak správně zhodnotit naše úsilí

Jednou z chyb, které se mnoho dietářů dopuští, je provádění denního rituálu vážení. Z vážení jsou vyvozovány mylné závěry, které negativně působí na naši motivaci. Proto je nutno si uvědomit, že tělesná hmotnost se mění v průběhu dne v důsledku změny hydratace organismu, příjmu potravin a vylučování. Toto kolísání hmotnosti může dosáhnout až dvou kilogramů v průběhu dne. Nejlepším ukazatelem našeho pokroku je tedy vážení se jednou týdně. To je obvykle doporučováno provádět hned po ránu, před požitím jídla, pokud možno po použití toalety, a za stále stejných podmínek - nejlépe ve spodním prádle.

Vypracujte si detailní plán

Jednou z nejdůležitějších kvalit úspěšného plánu je jeho detailnost. Tím máme na mysli detailní rozpis aktivit v něm obsažených. Pokusíme se odpovědět na otázky:

Co přesně hodláme dělat? Sem patří všechny aktivity a nástroje, které hodláme využít pro dosažení našeho cíle. Jako příklad můžeme uvést změnu jídelních zvyků a cvičení.

Jakým způsobem? Odpověď na tuto otázku nalezneme ve způsobu, jakým hodláme výše uvedené aktivity vykonávat. Kupříkladu, jestliže jste se rozhodli cvičit, uveďte, jak hodláte cvičit.

Kdy? Přináší odpoveď na otázku časového období ve kterém budete výše uvedené aktivity vykonávat. Jinými slovy, stanovte si denní časový režim ve kterém budete tuto aktivitu vykonávat. Například pondělí - středa - sobota během sledování televizních zpráv.

Za jakých podmínek? Tato otázka nás vyzývá k vytvoření takzvaného nouzového opatření, které nachází své uplatnění pokud z jakéhokoli důvodu nemůžete vykonávat vaši obvyklou "rutinu".

Je velice důležité zůstat neustále aktivní, a to i tehdy, jestliže se vyskytnou neočekávané situace. Napřiklad pokud je vašim cvičením chůze po okolí a venku je bouřka, mějte v zásobě druh fyzické aktivity, kterou můžete vykonávat doma.

Jako příklad použijeme vytvoření plánu pro chůzi:

Co? Chůze.

Jak ? Nastupování do tramvaje o jednu zastávku později a vystupování o zastávku dříve.

Kdy? Každý den při cestě z práce.

Za jakých podmínek? Pokud bude pršet budu doma vystupovat na stoličku a sestupovat z ní (nebo můžete zvolit jakoukoli jinou fyzickou aktivitu, kterou máte možnost a chuť vykonávat doma).

Mnohým se může zdát tento plán velice detailní a jeho vypracování příliš zdlouhavé. Čas věnovaný jeho přípravě však bude mnohonásobně zúročen, jakmile započnete vaši cestu. Vyhnete se tak nutnosti neustálého improvizování, které má za následek podstatně pomalejší výsledky a často ztrátu motivace.

Trpělivost přináší ovoce

Další chybou, se kterou se často setkáváme, je netrpělivost a předčasná změna plánu v případě, že se výsledky nedostaví podle našeho očekávání hned v úvodu. Dříve než se rozhodnete změnit váš plán, zeptejte se na následující otázky:

  • Dal jsem tomuto plánu dostatek času, aby se mohl prokázat jako účinný?
  • Byl jsem důsledný v jeho plnění?

Pokud je alespoň jedna z těchto odpovědí záporná, nepovede změna dosavadního plánu k lepším výsledkům. Pokud však problém spočívá v obtížnosti či jiném problému vašeho plánu, se kterým jste dříve nepočítali, je nutno jej řešit okamžitě.

Pamatujte si rovněž, že každý začátek je těžký. K vybudování takzvané rutiny, kdy se vykonávání aktivit stává automatické a bez pocitu přemáhání, je nutno vykonávat tyto aktivity po určitou dobu. Různé studie v této oblasti prokázaly, že trvá přibližně 21 dní nepřerušeného opakování určité aktivity než se stane zvykem.

V našem příštím příspěvku začneme hovořit konkrétněji o výživě a o tom co tvoří zdravý jídelníček.

Michal Domeny, USA

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce