Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Duben je vyhlášen měsícem zdravých zubů

( Komerční prezentace | přečteno: 7812x )

Zdraví zubů a dásní je důležité pro vaše celkové zdraví. Výzkum stále více ukazuje na vztah mezi orálním zdravím a okolnostmi souvisejícími s diabetes, infarktem, mrtvicí či předčasným porodem. Četné mnohaleté studie ukazují, že zánět dásně může spustit sérii zánětlivých a imunitních změn majících vliv na celé vaše tělo.

Podívejme se na to, jak důležitá je dobrá hygiena pro diabetiky. Diabetes má velké množství vážných důsledků na celé tělo. Onemocnění dásní, obzvláště ta vážná, jsou častokrát obtížně léčitelná a současně komplikují samotnou léčbu diabetu.  

Počet lidí s diabetem bohužel stále dramaticky narůstá. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Mezinárodní diabetické federace (IDF) počet lidí s diabetem světově vzrostl z 30 milionů v roce 1985 na více jak 177 milionů v současné době. Jedna třetina až jedna polovina zůstane nediagnostikovaná.

Významné znepokojení způsobuje též počet lidí s inzulitidou, tedy hladinou krevního cukru vyšší než bežnou, ale nikoliv tak vysokou, aby byla považovaná za diabetes. Předpokládá se, že inzulitidu má více jak 350 milionů lidí na celém světě. Nedávný výzkum ukázal, že dlouhodobé poškozování organizmu, obzvláště srdce a oběhového systému, se může projevit například právě inzulitidou.

Lidé s diabetem – zejména ti, kteří náležitě nesledují svoji hladinu krevního cukru – jsou náchylnější k rozvoji onemocnění dásní a jiných orálních infekcí. Téměř 64 procent diabetiků již má některý ze stupňů onemocnění dásní díky diabetu, který zpomaluje hojení a zvyšuje riziko infekce. Diabetici, a obzvláště ti, kteří náležitě nesledují hladinu krevního cukru, jsou vystaveni vyššímu riziku komplikací v případě, kdy je nezbytná operace v ústech.

Vztah mezi diabetem a onemocněním dásní jde oběma směry. Diabetes může zhoršit onemocnění dásní a současně toto onemocnění může komplikovat léčbu diabetu. Například jakmile se u diabetika objeví infekce či onemocnění dásní, obvykle se rozvine rychleji než u člověka bez diabetu.

Pro lidi s diabetem a inzulitidou je důležité osvojit si následující návyky:

  • Důkladně si čistěte zuby nejméně dvakrát denně, alespoň jednou denně použijte zubní nit na dočištění. Perfektní volbou je elektrický kartáček Philips Sonicare, klinicky testovaný na redukování gingivitidy (zánětu dásní).
  • Pokud kouříte, je nezbytně nutné s kouřením přestat. Pokud jste diabetik, kouření významně zvyšuje riziko onemocnění dásní.
  • Pravidelne navštěvujte zubního lékaře. Rozhodně upozorněte svého zubního lékaře, že jste diabetik.
  • Kontaktujte zubního lékaře vždy, když pocítíte bolest dásní, sucho či nepříjemnou chuť v ústech nebo objevíte bílé skvrny na sliznici.
  • Sledování krevního cukru je důležité jak pro orální zdraví tak pro celkovou tělesnou pohodu.
Philips Sonicare je skvělým pomocníkem v péči o zuby

Philips Sonicare představuje špičkový sonický zubní kartáček, nejvíce používaný a doporučovaný zubními lékaři na celém světě. Je klinicky testovaný v odstraňování zubního plaku v porovnání s manuálním kartáčkem, přesto zůstává bezpečný a šetrný k zubům a dásním. Bylo uveřejněno více jak 85 klinických a laboratorních studií vyzdvihujících zdravotní výhody používání Philips Sonicare pro vaše orální zdraví.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lze oddálit vznik zubního kazu?

Maminka i ostatní členové rodiny, by si měli účinně čistit zuby.

Novorozenci dostávají zubní průkaz

Se zdravotním a očkovacím průkazem získávají nově narozené děti také zubní průkaz.

Zubní kaz - prevence začíná už v kojeneckém věku

Maminka a ostatní členové rodiny, kteří se starají o výživu a hygienu dítěte, by si měli pravidelně a účinně čistit zuby. Tím si množství "svých" kariogenních mikroorganismů ve slinách značně sníží.

Jak vzniká zubní kaz?

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce