Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Echokardiografie

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 77877x )

Echokardiografie je nebolestivé vyšetření srdce. Provádí se pomocí ultrazvuku. Vyšetření ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Důvodů je mnoho.

Co to je "ECHO"?

Echokardiografie je nebolestivé vyšetření srdce. Provádí se pomocí ultrazvuku. Vyšetření ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Důvodů je mnoho. Nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením, není nutno před vyšetřením podávat kontrastní látku jako u některých rentgenových metod, a navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Echokardiografie umožní lékaři v relativně krátké chvíli určit, jak Vaše srdíčko pracuje a zda jsou srdeční chlopně vpořádku. Pomocí tzv. Dolperovského vyšetření, může lékař dokonce zjistit, jak rychle Vaše krev srdcem protéká.

Jaký je princip vyšetření?

Princip vyšetřování ultrazvukem není složitý. Ultrazvukový přístroj, v tomto případě echokardiograf, vysílá ze sondy lidským uchem neslyšitelné zvukové vlnění o frekvenci 2,5 - 10 MHz. Zvukové vlny pronikají do vyšetřované oblasti, kde se odrážejí a malá část odražených zvukových vln se vrací zpět do sondy. Sonda slouží zároveň jako přijímač zvukového vlnění. Informace o intenzitě vlnění a o době, která uplynula mezi vysláním a zachycením ultrazvuku, vyhodnotí počítač zabudovaný v přístroji. Konečná data se zobrazí černobíle na obrazovce. Výhodou echokardiografie je, že ukáže srdce i v pohybu. Cílem vyšetření je, zjistit nejen uložení, tvar a velikost srdce, ale také posoudit jeho strukturu, prokrvení a do jisté míry srdeční funkci.

Echokardiografie

Kdy lékař provádí echokardiografické vyšetření?

Ultrazvukové vyšetření srdce, tedy srdečního svalu, nitroblány srdeční (endokardu), chlopní a osrdečníku (perikardu) se provádí při podezření na onemocnění v těchto oblastech. Vyšetření například pomůže odhalit tekutinu v osrdečníku, vrozené vývojové vady, infekční onemocnění chlopní a nádory srdce. Cenným pomocníkem lékaře je tzv. Dopplerovské vyšetření, které umožní mapovat toky krve jednotlivými srdečními dutinami, znázorňovat zúžení či nedomykavost chlopní a vypočítat tlaky krve v různých místech srdce.

Mám se echokardiografického vyšetření obávat?

Echokardiografické vyšetření je nebolestivé a nezatěžuje pacienta žádnými riziky.

Jak se mám na vyšetření připravit?

Ultrazvukem lze vyšetřovat bez přípravy. Před vyšetřením můžete normálně jíst, pít a užívat léky, které máte předepsané ošetřujícím lékařem.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Echokardiografické vyšetření je možné provádět buď v ordinaci lékaře, v kardiologické vyšetřovně nebo na lůžkovém oddělení nemocnice. Po příchodu do vyšetřovací místnosti se položíte na záda s obnaženým hrudníkem. Lékař potře konec povrchu vyšetřující sondy vodivým gelem. Sondou pak přejíždí v různých úhlech po hrudní stěně. Získaná zobrazení srdce jsou nahrávána a zobrazována na obrazovce. Při vyšetření Vás může gel na sondě trochu studit. Lékař Vás v průběhu vyšetření požádá, aby jste se otočil na bok. Vyšetření je naprosto bezbolestné. Trvá zhruba 15 až 20 minut.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření nemusíte dodržovat nějaký speciální režim. Můžete normálně jíst, pít, užívat své léky a vykonávat běžnou denní činnost.

Kdy bude výsledek?

Výsledek Vám pravděpodobně oznámí vyšetřující lékař ihned po vyšetření.

Jaké jsou další alternativní vyšetření?

Echokardiografie je jinými vyšetřovacími metodami nenahraditelná, zvláště je-li doplněna jícnovou sondou, tedy kombinací endoskopického a ultrazvukového vyšetření. Pomocí jícnové sondy je možno získat obraz srdce i "zezadu". Další zobrazovací metody, které je možno při vyšetření srdce použít jsou CT, MR, koronarografie a vyšetření na pracovišti nukleární medicíny (scintigrafie).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
majda
4x

Dolperovského vyšetření, doppler atd ????. - prosím, ujasněte si to a hlavně opravte

Peter

Som kardiológ a je to správne, takže ak nemáte špecializáciu v tomto odbore, prosím sa do neho nemiešajte!

Karel Pazdera
11x

Dobrý den, prosím o doporučení ordinace na echokardiografické vyšetření srdce v Brně. Preventivně. Lépe zátěžové. Kolik takové vyšetřní stojí? děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce