Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Může lékař vystavit papírový recept místo elektronického?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4431x )

Používání elektronických receptů je od 1. ledna 2018 povinné. Elektronický recept má ale své výjimky. Může se tedy stát, že dostanete od lékaře jen recept vytištěný na papíru. Za jakých podmínek lze vystavit papírový recept místo elektronického a nebudete s ním mít problém v lékárně?

shutterstock.com

Elektronické recepty byly jako povinné zavedeny od roku 2018 a od ledna 2019 už za jejich neužívání hrozí lékařům pokuty. Pacienti však nadále dostávají recepty na léky nejčastěji vytištěné na papíře, což ovšem není samotný recept, ale vytištěná průvodka k elektronickému receptu. Na tomto papírovém "receptu" je čárový kód, který umožní lékárníkovi přístup k příslušnému elektronickému receptu. Kromě čárového kódu obsahuje průvodka také kód z čísel a písmen, který může pacient lékárníkovi nadiktovat, pokud by nešel čárový kód načíst. Může také obsahovat takzvaný QR kód, který ale není povinný.

Čtěte také: Jak postupovat při hledání lékaře? Začněte u známých, s problémy pomůže pojišťovna

Při předložení průvodky, z níž lékárník načte kód, se z centrálního úložiště elektronických receptů stáhne informace o tom, jaké léky se mají pacientovi vydat. Předepsané léky je jako dřív možno vyzvednout v jakékoliv lékárně.

Nově na receptu naopak chybí vlastnoruční podpis lékaře, který ho vydal. Nahrazený je podpisem elektronickým, který lékař použije při vystavování receptu – vyplní data o pacientovi a předepisovaném léku do formuláře, opatří ho elektronickým podpisem a odešle do centrálního úložiště elektronických receptů. Úložiště na základě přijatých dat založí elektronický recept a přidělí mu identifikátor (alfanumerický kód), podle kterého bude lék pacientovi vydán. Kód mu tedy lékař musí předat. Nejčastěji ho pacient dostane právě na vytištěné papírové průvodce. Recept si ale může nechat poslat i jako SMS zprávu, e-mail nebo ho zobrazit přímo na svém mobilu nebo tabletu v aplikaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Způsob si pacient může vybrat, musí se jen s lékařem dohodnout ještě před tím, než odejdou data do úložiště.

Čtěte také: Pojistné na zdravotní pojištění 2019

eRecept vs papírový recept

Zavedení povinnosti používat elektronický recept ale neruší zcela možnost vystavit lékařský předpis jako dřív v listinné podobě. Příslušná vyhláška podrobně vyjmenovává situace, kdy je přípustné ho použít – zejména když „z prokazatelných objektivních technických důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě a zdravotní stav pacienta předepsání léčivého přípravku bezodkladně vyžaduje“. Jde např. o výpadky elektrické energie, služeb provozovatele internetového připojení, informačního systému předepisujícího lékaře nebo webového rozhraní centrálního úložiště. Dále je možno vystavit recept "postaru" i při návštěvní službě, při poskytování odborné první pomoci apod.

V takových případech lékař vystaví předpis v listinné podobě a na něm uvede důvod, proč tak musel postupovat. Ani s receptem vystaveným mimo systém eReceptů však nebudete mít při vyzvednutí předepsaných léčiv v lékárně žádný problém.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce