Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Eva: Třináct let bolestí s endometriózou

( Redakce | přečteno: 12030x )

První problémy začala mít Eva ve dvanácti letech. S menstruací přišly i úporné bolesti. „Je mi dvacet pět let a mám za sebou celkem pět operací a několik let hormonální léčby, přesto nevím, jestli mám nad endometriózou vyhráno,“ říká Eva.

endometrioza

Na to, kdy problémy začaly, si Eva vzpomíná dobře. „Bylo mi asi dvanáct. Krvácela jsem i sedm nebo deset dní a často jsem nebyla bolestí schopná vstát z postele. Bohužel to všichni ignorovali. Od dětské lékařky a později od gynekoložky jsem se dozvěděla, že nepravidelnou a bolestivou menstruaci mají všechny dospívající dívky. To samé mi tvrdila moje matka.“

Jenže obtíže s věkem nemizely, právě naopak. „Každá menstruace pro mě byla utrpení. Několikrát jsem skončila na pohotovosti se silnými bolestmi v podbřišku. Vždy jsem se dozvěděla, že podle všech vyšetření jsem v pořádku. Opakovaně mi lékaři předepisovali antibiotika, ale bolest se znovu a znovu vracela. Až v osmnácti letech jsem absolvovala svou první laparoskopii a já se poprvé uslyšela svou diagnózu – endometrióza.“

Diagnóza byla pro Evu šokem. Zvlášť proto, že se od lékařů dozvěděla, že možná nikdy nebude mít děti a pokud je chce někdy mít, měla by otěhotnět co nejdřív. „I přes šok se mi ulevilo, konečně někdo uvěřil tomu, že si své problémy nevymýšlím a mé bolesti jsou skutečné. Stejně jsem ale měla problém vysvětlit svým přátelům i rodině, proč jsem často unavená nebo proč náhle ruším domluvené plány. Nikdy jsem nevěděla dopředu, kdy se bolesti objeví, a tak to často vypadalo, že se jen vymlouvám. Také kvůli nemoci se mi rozpadl partnerský vztah,“ říká.

Během čtyř let Eva absolvovala další tři operace a opakovanou hormonální léčbu. Vždy se podařilo ložiska nemoci a srůsty odstranit, po čase se však objevily znovu. „Ve svých dvaadvaceti letech jsem poznala svého budoucího manžela, který při mně stál, i když jsem podstoupila umělý přechod. Měla jsem ale obrovské štěstí, krátce po skončení této radikální léčby se mi podařilo přirozeně otěhotnět a narodila se mi dcera Anička. Přišla na svět plánovaným císařským řezem.“

Víc o endometrióze najdete v tomto článku.

Bohužel nemoc se už pár měsíců po porodu vrátila a udeřila v plné síle. I když u většiny pacientek těhotenství projevy nemoci na čas nebo dokonce navždy utlumí, v případě Evy to tak nebylo. Následovalo dalších šest měsíců umělého přechodu a další, v pořadí už šestá operace. „Při té mi lékaři odstranili srůsty mezi dělohou, břišní stěnou a dalšími orgány. Vůbec poprvé ale lékaři neobjevili ložiska nemoci, což znamená, že nemoc nepostupuje.“

Od poslední operace uběhl už rok. „Letos v lednu jsem mohla vysadit silné hormonální léky a nechala si zavést nitroděložní tělísko, které působí hormony jen na dělohu a její okolí. Po mnoha letech se konečně nemusím děsit toho, že mi nemoc překazí plány. Starám se o dceru, pracuji, často cestuji a vedu úplně normální život. Jen nikdy nevím, kdy se může endometrióza znovu vrátit,“ končí vyprávění o svém životě s nemocí Eva.

Máte osobní zkušenosti s touto nemocí, napište nám svůj příběh. Můžete to udělat prostřednictvím diskuse nebo tohoto mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
J.S.

Dobrý den,je mi 51let, již dva roky mám problémy s menopauzou. Nepravidelné krvácení, někdy dlouhé i 15dní. Lékař doporučuje tělísko. Jaký na to máte prosím názor. Nevím ,jestli nemám ještě čekat na samovolné sklidnění a konec menstruování.Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce