Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

FEJETON - Kdyby ta správná výživa nebyla

( Jan Žamboch | přečteno: 9860x )

Kdyby ta správná výživa nebyla.

Nedávno jsme si mohli přečíst, že jistý britský vědec dospěl k závěru, že děti po válce byly živeny daleko zdravěji, než děti dnešní. Vědec údajně pro BBC sdělil, že vyšší příjem vápníku v dětství snižoval počet kloubních onemocnění v pozdějším věku a zelenina naopak posilovala ochranu proti srdečním nemocem, dýchacím obtížím a některým typům rakoviny. Vědec přitom nemluvil o válce třicetileté, to bychom se snad ještě mohli nad jeho tvrzeními zamyslet, ale o válce druhé světové. Pak ovšem zůstává rozum stát, protože kdo jsou proboha ti nešťastníci, kteří dnes trpí výše uvedenými nemocemi? Nejsou to náhodou ony správně živené děti?

Tak zjevně hloupý ten vědec však asi není. Pes je zřejmě zakopán jinde. Nejspíš v grantovém systému. Žadatelů o grant je obyčejně jako much, žádosti jsou odbornými termíny přeplněny a jak se rozhodnout, komu ty peníze dát. Je to stejná potíž, jako když se odeberete do nějakého maxiultrasupermarketu a hledíte na záplavu jogurtů, jejichž ochutnáváním byste mohli strávit vánoce, nebo prázdniny nebo kdeco. A jak si vyberete. Buď tam šáhnete se zavřenýma očima nebo šáhnete po tom, co "znáte", což obyčejně není nic jiného, než na co jste viděli reklamu, popřípadě vám to někdo osobně doporučil. A grantová komise se často rozhoduje stejně, prostě se o chlapíkovi mluví, je to jistě šikula, takže často tu šedou nevýraznou hmotu přeskočí. Není to tak pochopitelně vždy, ale významnou roli to hraje. V letošním roce se například s velkým rachotem nějak přehodnocovala jistá teorie, která se snažila najít jakousi první lidskou pramáti. Snažili se k ní dospět pomocí analýzy mitochondriální DNA, u které předpokládali, že se dědí jen po matce. Až letos se jako přišlo na to, že část mitochondriální DNA pochází i od otce, a že tedy jejich zkoumání nikam vést nemůže. Peněz bylo utraceno jistě hodně, ledaskdo bezpochyby viděl kus světa, potíž je však v tom, že žadatel o grant buď již celá léta let spolu s dalšími genetiky věděl, že část mitochondriální DNA může pocházet i od otce, nebo to nevěděl. V prvním případě je lump, ve druhém hlupák. Poskytovatel grantu může nicméně zuřit tak jako tak.

Jan Žamboch

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce