Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Flebitidy

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 26822x )

Možná neznáte pojmenování flebitida, ale jistě už jste slyšeli o zánětu povrchových žil. Ten může vzniknout po odběru krve, aplikaci léků injekcí nebo kapačkou, může vzniknout kvůli dlouhodobě zavedenému katetru.

shutterstock.com

Co to je flebitida?

Označujeme tak zánět povrchových žil (také jako tromboflebitida).

  • Vzniká často po malém traumatu, po nitrožilní injekci (odběry krve, aplikace injekčních léků).
  • Postihuje povrchní žilní kmeny v různě dlouhých úsecích.
  • Může být vyvolána přestupem zánětu z okolí, aplikací dráždících látek do žil nebo i dlouhodobě zavedeným žilním katetrem, který slouží u nemocných v nemocniční péči k aplikaci injekčních léků, nebo speciálních roztoků, antibiotik, umělé výživy apod.).

Jak poznáte flebitidu, tedy zánět povrchových žil?

  • Zanícený úsek žíly je zarudlý, horký, bolestivý, okolí je prosáklé, ale pokud se onemocnění nerozvijí v terénu chronické žilní nedostatečnosti - není provázeno otokem končetiny.
  • Při zánětech velkých povrchových žil na dolních končetinách může viditelný zarudlý pruh dosahovat až několika desítek centimetrů.
  • Pokud zánět takto postihuje větší úsek žíly mohou být přítomny i celkové příznaky, především zvýšená tělesná teplota.
  • Při vyšetřením krevního obrazu může být zvýšená hodnota bílým krvinek, resp. sedimentace červených krvinek.

Onemocnění může být komplikací některých hematologických onemocnění, maligních onemocnění a pooperačních stavů. Zejména na končetinách je vždy nutné odlišit, zda se jedná o postižení povrchového žilního sytému nebo systému hlubokých žil. Prakticky všechna žilní onemocnění jsou spojena se vznikem trombózy, na jejímž rozvoji se podílí poškození žilní stěny (např. zánětem), reologické poměry (stagnace krevní proudu) a zvýšení tzv. prokoagulační aktivity krevní plasmy. Převažuje-li na začátku onemocnění zánětlivá složka, tak jak tomu bývá u povrchových žil, mluvíme právě o tromboflebitidě, zatímco u zánětů hlubokého žilního systému, kde hrají významnou aktivitu právě reologické a koagulační parametry hovoříme o flebotrombóze. O tromboembolické nemoci mluvíme tehdy, je-li trombóza hlubokých žil dolních končetin nebo pánevních žil komplikována embolizací do plicnice.

Jak se léčí?

Léčba povrchových flebitid spočívá v přiložení kompresního obvazu a aplikaci medikamentů s místním nebo celkovým účinkem. Je velmi důležité, aby kompresní obvaz byl přiložen od prstů až pod koleno, ev. pod stehno. Po několika dnech je možné obvaz na noc sejmout, ale potom je podmínkou jeho opětovného přiložení ještě ráno na lůžku na zdviženou končetinu s vyprázdněnými povrchovými žilami (ev. varixy). Obvaz musí být pevný, prsty mohou při svěšené končetině lehce i promodrávat, ale toto zbarvení musí vymizet při chůzi.

Pacient s povrchovou flebitidou nesmí ležet!

Výjimkou je pouze rozsáhlá flebitida s horečnatým průběhem, ale přesto je nutné, aby pacient prováděl ohyby v kloubech postižené končetiny na lůžku.
Lokálně se aplikují tzv. antiflogistika v podobě mastí a gelů. U rozsáhlejších postiženích je nutné i současné podávání antibiotik. V terapii se používají léky, tzv. venofarmaka, která působí adjuvantně u tromboflebitid a u chronické žilní nedostatečnosti. Dále působí příznivě na mikrocirkulaci. Brání odtoku a zlepšují trofiku tkání. Nejčastěji jsou užívány semisyntetické flavonoidy (troxerutin) přípravky ze semen pakaštanu koňského (escin) a řada syntetických léčiv, často i s protizánětlivým účinkem (calcii dobesilati)

* Jejich podávání se nedoporučuje v období těhotenství a laktace.
* Volně prodejné preparáty: EndotelonDetralex, Venoruton

Spolupráce nemocného při léčbě, jaká je možná prevence

V žádném případě by nemocný neměl zachovávat klidový režim na lůžku (je to zásadní chyba). Pokud je nemocný připoután na lůžko je nutný kvalitně zhotovený kompresní obvaz, končetinu uloženou výše než je ostatní tělo (během spánku). Efektivní je heparinová mast, alkoholový obklad, kompresní obklad (i v noci) v noci uloženou končetinu uložit výše, dále tzv. protizánětlivě působící mastě: antiflogistika.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Plicní embolie

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

Flebitidy

Možná neznáte pojmenování flebitida, ale jistě už jste slyšeli o zánětu povrchových žil. Ten může vzniknout po odběru krve, aplikaci léků injekcí nebo kapačkou, může vzniknout kvůli dlouhodobě zavedenému katetru.

Zhoršená průchodnost hlubokých žil

Je mi 22 let.Asi před měsícem mi začali otíkat nohy.Po větší námaze mi otečou kotníky nebo i celá noha.Nemůžu vůbec došlápout.Celé nohy mám poseté malými žilkami, které po meším nárazu nebo poškarabání poopraskají, často se mi udělají velké modřiny.Prosím řekněte mi z čeho se mi to může dělat. Předem moc děkuji

Tromboembolická choroba

Nenašla jsem svou odpověď na Vašem portálu, a proto jsem se chtěla zeptat, které nemoce se skrývají pod názvem "tromboembolické choroby".Děkuji za odpověď.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce