Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Fototerapie – léčba světlem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9554x )

Fototerapie je moderní metodou, jak si zlepšit vaši celkovou psychickou i zdravotní kondici. Světlo je přirozený zdroj energie. Kromě účinku na naší fyziologii ovlivňuje i naše chování a produktivitu. Náš metabolismus, chuť k jídlu, zažívací systém, nálady a dokonce i naše libido, to vše ovlivňují funkce našeho organismu spolu s našimi biologickými hodinami. Světlo má proto zásadní vliv pro náš pocit spokojenosti, díky kterému jsme čilejší a zdravější a to jak fyzicky, tak psychicky.

shutterstock.com

Nedostatek světla můžeme intenzivně vnímat během zimních měsíců, kdy je slunečního svitu obecně méně, dny jsou kratší a většinu aktivní části dne trávíme pod umělým, mnohdy slabým osvětlením. Můžeme se pak cítit více unavení, jsme náchylnější k nemocem, změnám nálad nebo dokonce depresím. Střídání přirozeného denního světla s noční tmou je totiž zásadní pro náš biorytmus. Pokud dojde k jeho narušení, projeví se to také na kvalitě spánku a celkové psychice.

Čtěte také: Překvapující příznaky deprese

Světlo pomáhá

To, že světlo má blahodárné účinky na zdraví i psychiku člověka je dnes již nesporným faktem. A to nemluvíme jen o slunečním záření, které nám dodává tolik potřebný vitamín D, ale o světlo obecně.

Pozitivní účinky světla jsou dnes již běžně využívány i v medicíně, zejména v psychiatrii se stále častěji pacienti setkávají s možností léčby světlem neboli fototerapií. Léčba probíhá často ambulantně u psychiatra případně psychologa. V psychiatrii jde nejčastěji o léčbu depresí, sezónních afektivních poruch, premenstruálních poruch, bulimie a poruch pozornosti. Velkým přínosem je například při zahájení farmakologické léčby deprese. Při standardním postupu, kdy jsou nasazena antidepresiva, se jejich účinek projeví po třech až čtyřech týdnech. Pokud je ale taková léčba doplněna fototerapií, zmírní se projevy deprese (sklíčenost, úzkost, nechutenství, poruchy spánku) již v průběhu prvních deseti dnů. Terapie světlem přináší velmi dobré výsledky také v péči o pacienty s různými formami demence. Takto nemocný člověk je dezorientován, ztrácí své schopnosti, což vede k frustraci, úzkosti, změně osobnosti. Průvodním jevem tohoto onemocnění je mimo jiné právě deprese a nespavost.

Fototerapii hodně využíváme již při příjmu nového klienta, což nám jednak umožňuje regulovat množství podávaných léků nebo urychlit jejich účinky, a jednak se pak nemocný i snadněji adaptuje v novém prostředí,“ říká ergoterapeutka Markéta Šatalíková působící v jednom z devíti specializovaných zařízení skupiny Alzheimercentrum, tedy sítě, která má přes dvacet let zkušeností s péčí o nemocné Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence.

Čtěte také: 13 mýtů o Alzheimerově nemoci

Když je světla nedostatek

Nedostatek světla způsobuje deprese. Při jeho nedostatku se u 5 až 20 % celkové populace projevují autentické příznaky choroby. Symptomy, mezi něž patří zvýšená potřeba spánku, nedostatek energie, kolísání nálady a dokonce deprese se zvláště během zimních měsíců mohou rozvinout až do formy sezónních afektivních poruch (SAD).

Kdy je nejvhodnější doba na fototerapii?

Nejúčinnější způsob je léčba světlem v ranních hodinách. Proto se fototerapii doporučuje provádět ráno, aby byla našim vnitřním hodinám předána zpráva, že začíná den a tělo se potřebuje aktivovat. Ve večerních hodinách je tento druh terapie obvykle méně účinný, protože je při ní potlačována produkce melatoninu a potom bývá obtížnější usnout.

Čtěte také: Kdo může předepsat antidepresiva

S čím nám pomůže

Světelná terapie má protizánětlivý efekt, při kterém dochází ke zpomalení degenerativních procesů a urychlení látkové výměny v těle pacienta. Jaké jsou její přednosti?

  • zlepšuje vitalitu u starších lidí
  • odbourává stres
  • zbavuje ospalosti a únavy
  • vyrovnává poruchy biorytmu
  • pomáhá při dermatologických potížích – přináší úlevu pacientům s lupenkou, atopickým ekzémem či akné
  • podporuje odbourávání tuku v organismu a tím snižuje nadváhu
  • zlepšují imunitu kůže, následkem toho je lepší psychická pohoda pacienta

Aby měla fototerapie největší efekt, je nejdůležitější pravidelnost. Jako i slunce vychází každé ráno, je také pro nás přirozené vystavovat se jeho světelným účinkům denně a ideálně hned po probuzení. Pro většinu lidí, kteří tráví dny v práci uvnitř budovy, to však není jen tak. Pomůže, když si při práci rozsvítíme více zářivek? Pochopitelně není světlo jako světlo, a zejména u umělého osvětlení záleží na jeho kvalitě ve smyslu jeho podobnosti slunečnímu světlu. Polední venkovní osvětlenost se pohybuje mezi 20 a 100 tisíci luxy, v interiérech však většinou naměříme pouhé procento takové intenzity. Z tohoto důvodu dnes už například ve Švédsku, kde lidé, podobně jako v dalších skandinávských zemích, často trpí depresemi kvůli nedostatku světla, mají některé firmy pro své pracovníky dokonce nařízení využívat v pracovních prostorách kvalitní plnospektrální světla.

Čtěte také: Poruchy spánku nelze dlouhodobě podceňovat

Pomozte si sami

Pokud potřebujete dobít energii, můžete si pomoci i sami. Buď zvýšením svítivosti žárovek u vás doma, nebo pořízením speciálních lamp určených k fototerapii. Jak taková terapie probíhá? Pacient se dívá denně do jasného světla ze vzdálenosti minimálně 1 metr po dobu 20 až 60 minut – nejlépe hned po probuzení. Účinnost je dobře prokázána při expozici o síle 10.000 Luxů po dobu půl hodiny nebo 2.500 Luxů po dobu 2 hodin. Důležité je, aby světlo dopadalo na sítnici, pacient se ale nemusí dívat přímo do zdroje světla.

Co světelné lampy nabízejí?

Na trhu jsou nabízeny nejrůznější světelné zdroje, které mají certifikát fototerapeutické lampy. Co od nich můžete očekávat?

  • navozuje normální duševní pohodu v podzimních a zimních měsících
  • napravuje sezónní psychické potíže, jako například: deprese, útlum, spavost, přibírání na váze
  • příjemnou a rychlou metodu, nevyžadující vlastní snahu – stačí 30 minut denně
  • vědecky ověřeno – přes 450 vědeckých studií ověřujících efektivitu

Přirozené světlo je nejlepší

Pochopitelně přirozené fototerapii – pobytu u moře, nebo na horách se nic nevyrovná. Sluneční záření nám dodává nejenom tolik potřebná vitamín D, ale dobíjí nás energií.  Často právě prázdninový pobyt ve slunečních lokalitách zvýší naši imunitu a obranyschopnost tak, že se nám vyhnou nepříjemné nemoci přes zimní období.  A právě odbourávání stresu, povzbuzení dobré nálady, absence smutku jsou doprovodné jevy terapie světlem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce