Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Fyzická aktivita a hubnutí

( Michal Domeny | přečteno: 18008x )

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

shutterstock.com

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu. V našem dnešním příspěvku se tedy podíváme na fyzickou aktivitu z jiného pohledu, než na který je většina z nás zvyklá.

Fyzická aktivita snižuje pocit hladu

Pocit hladu, který následuje snížení kalorického příjmu, je jednou z největších překážek která doprovází hubnutí. Jedním ze základních principů, jak se s tímto nežádoucím jevem vypořádat, je zvýšení úrovně fyzické aktivity. Zařazením fyzické aktivity do redukčního programu urychlíme hubnutí a budeme si moci dopřát více kalorií.

Jako příklad můžeme uvést ženu která chce zhubnout 1 kg týdně (tj. 7000 kcal) a musí tedy snížit denní příjem energie o 1000 kcal. Pokud se však rozhodne přidat k dietě i cvičení, stačí jí například snížit svůj energetický příjem o 500 kcal, a přitom vykonávat fyzickou aktivitu odpovídající 500 kcal.

Cvičením ke zdravému apetitu - ne k přejídání

Mezi dietáři je častá obava, že fyzická aktivita zvyšuje chuť k jídlu. Je pravda, že aktivní lidé mají zdravou chuť k jídlu. Bezprostředně po fyzické aktivitě však většina jedinců chuť k jídlu nepociťuje. Při fyzické aktivitě totiž naše tělo vyloučí ze svých zásob do krevního oběhu cukry a tuky a po jejím ukončení zůstane hladina těchto látek v krevním oběhu zvýšená po 1 až 2 hodiny. Chuť k jídlu během cvičení a bezprostředně po jeho skončení je snížená rovněž v důsledku změny krevní cirkulace, která se přesune ze zažívacího ústrojí do svalů.

Další výhodou fyzické aktivity je její schopnost příjemně vyplnit období zahálení a nečinnosti, které jsou častým podnětem k přejídání v době, kdy tělo jíst nepotřebuje. Pohyb je také účinný v boji s úzkostí a depresí, které také často vedou k přejídání.

Volba vhodné tělesné aktivity

Řekne-li se cvičení, vybaví se mnoha čtenářům obraz jedince ve zpoceném tričku a kraťasech, který běhá desítky kilometrů, nebo člověka zvedajícího činky v posilovně. Proto jsem hned v úvodu zvolil pro dnešní diskusi termín fyzická aktivita. Všeobecně jsou oba termíny zaměnitelné a pod pojmem cvičení tedy rozumíme jakoukoli tělesnou aktivitu.

Zde ve Spojených Státech, jak jsem se již zmínil ve svém úvodním článku, je nadváha a obezita celonárodní problém. Jedním z důvodů je technologická vyspělost země, a s ní spojený sedavý způsob života. Životní styl průměrného Američana ve středním věku si můžeme představit následovně: cesta automobilem do zaměstnání - celodenní práce u pocítače - cesta automobilem zpět domů - konzumace mikrovlnované večeře před televizní obrazovkou. Tento scénář se opakuje den za dnem. Veškerá fyzická aktivita se tedy skládá z přesunu z jedné sedavé aktivity do druhé.

Je zřejmé, že pro takového jedince je velmi obtížné začít s razantní fyzickou aktivitou. Jedním ze základních doporučení pro zvýšení fyzické aktivity, je proto začít s jednoduchými činnostmi, které doprovázejí náš každodenní život:

  • parkování automobilu o několik ulic dále od našeho domu či zaměstnání,
  • vyšlapání schodů ve vašem domě namísto jízdy výtahem,
  • nastupování a vystupování z tramvaje o jednu či dvě zastávky později.

Chůze je pro úvodní zvýšení fyzické aktivity ideální. Pro lepší představu: dva kilometry chůze v mírném tempu spálí přibližně 120 kcal.

Jaký druh fyzické aktivity je pro mne nejlepší?

Nejdůležitější je, abyste z vybrané aktivity měli radost a cítili se při jejím provádění uvolněně. Měli byste mít také možnost vykonávat ji s určitou pravidelností.

Několik rad pro výběr vhodné fyzické aktivity:

  1. Nevybírejte si aktivitu jen na základě toho, kolik kalorií při ní můžete spálit. Je téměř zaručené, že dříve nebo později od ní upustíte.
  2. Déletrvající pomalá či mírně rychlá aktivita spálí větší množství kalorií než krátkodobé intenzivní cvičení.
  3. Dobrým ukazatelem správného tempa je schopnost vést během cvičení volnou konverzaci bez problému s dýcháním. Při udýchanosti snižte tempo.

Aerobní versus anaerobní cvičení

Cílem našeho cvičení je především redukce tukové tkáně. K tomu dochází pouze při aerobním cvičení - cvičení při němž má tělo dostatečný přísun kyslíku. Cvičení, při kterém dochází k nedostatečnému přísunu kyslíku, nazýváme anaerobní cvičení (např. 100metrový sprint).

Při anaerobním cvičení tělo spoléhá převážně na zdroj "paliva" pocházejícího ze zásob sacharidů. Cílem redukční diety je však pálení tuků. Známé lidové rčení "spěchej pomalu" má proto i zde své opodstatnění.

Začněte s drobnými změnami

Sezení místo ležení, a stání místo sezení, spaluje více kalorií - přemýšlejte o tom při sledování televize či cestou do zaměstnání. Různé aktivity víkendového charakteru, mezi které můžeme zařadit jízdu na kole, plavání na přehradě, turistika, nebo jen procházky po vašem okolí, přispívají ke kalorickému výdeji, přinášejí pocit spokojenosti z pohybu a příznivě ovlivní úroveň vaší fyzické zdatnosti.

Když mám tlustá stehna, pomůže mi jejich izolované cvičení?

Svaly bohužel nevyužívají tukové zásoby které je obklopují. Tuk je uvolňován do krevního oběhu z tukových buněk podle okamžité potřeby organismu. Tento tuk je pak využíván všemi svaly, které jsou v té době aktivní. Žádné speciální cviky tedy nemají schopnost odstranit nadbytečný tuk z určitých částí těla. Co však cvičení určitých částí těla může přinést, je zvýšení svalové hmoty v těchto oblastech, a s tím související zlepšení fyzické zdatnosti, vzhledu a počtu spálených kalorií.

V příštím příspěvku budeme hovořit o tom, jak si stanovit realistické cíle pro započetí redukce tělesné hmotnosti.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce