Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Geny a genetika

(MUDr. Věra Hořínová-Bryšová | přečteno: 12182x )

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

shutterstock.com

Jako dítě jsem četla sci-fi povídku. Byla o tom, jak na Zemi přiletěli mimozemšťané. Jejich civilizace byla vyspělá. Znali již všechno, zbýval jim rozluštit poslední problém: co je smyslem života? Odpověď na tuto otázku hledali po celém vesmíru. Na Zemi potkali starou ženu a ta jim odpověděla, že smyslem života jsou přece zdravé děti. Mimozemšťané, nespokojeni s odpovědí, Zemi opustili. Stará žena měla pravdu. Smyslem života každého člověka jsou zdravé děti. Genetika jako lékařský obor pomáhá lidem tento smysl naplnit.

Jak to bylo s genetikou u nás?

Otec genetiky J. G. Mendel byl jedním z mála Čechů, kteří položili základ celému vědnímu oboru. Je proto smutné, že rozvoj genetiky u nás zcela zaostal. Svůj podíl na tom měl nacismus a jeho "Rasenhygiene" s katastrofálními důsledky nejen pro lidi "méněcenných ras", ale i pro duševně a tělesně postižené. Další katastrofou byl nástup totality v roce 1948. V té době bylo prosazováno "učení" Stalinova chráněnce Lysenka. Genetika byla prohlášena za buržoazní pavědu a zlikvidována ze škol i z praxe i se svými učiteli. Doba zásadních genetických objevů ve světě byla u nás dobou temna. Byly vychovány celé generace lékařů, kteří absolvovali medicínu bez nejmenší znalosti tohoto oboru a mnozí z nich již nikdy nepochopí jeho význam.

V 60. letech u nás dochází k postupnému rozvoji oboru. V roce 1967 byla založena Společnost lékařské genetiky a v roce 1969 byla lékařská genetika ustanovena jako samostatný obor; byla budována první pracoviště. Normalizace opět poškodila rozvoj nového oboru. Čelní představitelé byli penzionováni (prof. Sekla, prof. Brunecký) nebo jim byla znemožněna vědecká práce a publikační činnost. Někteří odešli do emigrace a zastávají významné funkce v zahraničí (MUDr. Laxová).

Pro marxistickou teorii byla nepřípustná věda, která hlásala neopakovatelnost a jedinečnost každého člověka, protože byla absolutně v rozporu s tolik prosazovaným "rovnostářstvím". Dědičnost psychických vlastností nebyla uznávána, neboť teorie "elit" byla nepřijatelná. Také informace o zhoršujícím se životním prostředí, jeho genotoxicitě a vlivu na reprodukci člověka byla státním tajemstvím.

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách. Dnes jsme v naší republice schopni nabídnout pacientům solidní genetickou péči na středoevropské úrovni.

Co je náplní práce genetické poradny?

Genetická konzultace. Ta je složena ze systému vyšetření, kdy spolu úzce spolupracují lékaři a specialisté ostatních biologických věd. Cílem genetické konzultace je stanovit přesnou klinickou diagnózu a na jejím základě vyslovit pro rodinu genetickou prognózu se všemi důsledky (tzn. rizikem opakováni vady, prevencí a možností prenatálního vyšetření).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Downův syndrom a další chromozomální odchylky

Chromozomální odchylky (aberace) jsou způsobené chyběním nebo přebýváním části chromozomu (případně celého chromozomu, nebo dokonce více chromozomů). Každý člověk má v každé buňce kompletní genetickou výbavu – 46 chromozomů.

Hemofilie, cystická fibróza a další monogenní choroby

Dědičné nemoci, které jsou způsobené mutaci v jednom jediném genu, nazýváme monogenní choroby a jejich dědičnost se řídí tzv. Mendelovými zákony. Je jich popsáno několik tisíc, a k nejznámějším a nejčastějším patří hemofilie A, trpaslictví, fenylketonurie, Marfanův syndrom, adrenogenitální syndrom, či cystická fibróza.

Dědičnost astmatu

Ráda bych se zeptala, jaké riziko vyplývá pro ženu a jejího potomka v době těhotenství při onemocnění průduškovým astmatem a jaké je riziko dědičnosti pro narozené dítě? Petra

Geny a genetika

Trvalo víc jak 10 let než byla vybudována základní síť genetických poraden a zavedena výuka genetiky na všech lékařských fakultách.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce