Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Glutathion

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 6249x )

Glutathion je společně s dalšími látkami součástí antioxidačních přípravků, kde je obvykle obsaženo 5 mg glutathionu. Užívá se v jedné až dvou dávkách denně...

Glutathion je látka, která se podílí na různých metabolických pochodech v organismu, má schopnost zneškodňovat volné radikály. Občas je nazýván "Popelkou mezi antioxidanty", protože na rozdíl od jiných látek, například vitaminů, se o něm téměř nemluví. Jeho využití se spojuje hlavně s regenerací organismu po požití alkoholických nápojů. Působí však na činnost každé jednotlivé buňky všude tam, kde se volné radikály vyskytují a to se týká nejen jater, ale i mozku, svalů, kůže apod. Určité množství glutathionu získáváme potravou, je v některých druzích masa a zeleniny, ale v malých koncentracích. V živé přírodě vyskytuje prakticky ve všech buňkách.

Účinky

Antioxidační
Látka se významně uplatňuje při ochraně tkání před působením kyslíkových radikálů. Glutathion brání narušení genetické informace buňky, takže hraje důležitou roli i v prevenci zhoubných nádorů. Pokud si zajistíme dostatečnou hladinu glutathionu, významně tím podpoříme antioxidační ochranu každé buňky v těle a tím se účinně bráníme stárnutí celého organismu. Dá se říci, že glutathion podporuje dlouhověkost a celkovou vitalitu. Zajišťuje ochranu kůže, brání jejímu poškození a zmírňuje projevy stárnutí pokožky. Můžeme o něm uvažovat také jako o látce s kosmetickým efektem. Jeho vhodné využití, je zejména při pobytu u moře, když chceme účinně zamezit negativním účinkům UV záření.

Hepatoprotektivní
Glutathion se využívá i pro regeneraci organismu po intoxikaci alkoholem. Glutathion je přítomen v játrech a chrání je proti poškození volnými kyslíkovými radikály. Pokud je hladina glutathionu snížena chronickým požíváním alkoholu, dochází v játrech k akumulaci tuku, nekrózám, zánětům až k jaterní fibróze a cirhóze. Při otravě alkoholem se v játrech hladina glutathionu sníží a k normálu se vrací až po 12 hodinách.

Dávkování

Glutathion je společně s dalšími látkami součástí antioxidačních přípravků, kde je obvykle obsaženo 5 mg glutathionu. Užívá se v jedné až dvou dávkách denně.

Použití

Glutathion má velmi široké využití. Lze ho doporučit při rekonvalescenci po operacích, po prodělané mozkové mrtvici a infarktu, po úrazech hlavy, u třesu a při problémech s rovnováhou, při regeneraci po požití alkoholu,při regeneraci sportovců společně s ostatními antioxidanty, jako pomocnou látku při jaterních onemocněních.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce