Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Guarana

(Mgr. František Červenka | přečteno: 28669x )

Brazilci už po staletí strouhají vysušené tyčinky guarany, malé červené plody drtí a prášek smíchají s vodou nebo mlékem. Často to bývá jejich jediná potrava po celý den.

Guarana

Tajemství jihoamerických indiánů – stimulační droga

V čem se skrývá tajemství dlouhověkosti obyvatel středoamazonské oblasti? Brazilci totiž už po staletí strouhají vysušené tyčinky guarany, malé červené plody drtí a prášek smíchají s vodou nebo mlékem. Často to bývá jejich jediná potrava po celý den. V Amazonii žijí stovky osob, které si i přes svůj pokročilý věk udržují perfektní zdraví, mají hladkou pleť bez vrásek a zachovávají si neobvyklou plodnost až do samého konce života.

Jak v těle působí?

Guarana obsahuje velké množství kofeinu. Ten působí jako stimulátor centrálního nervového systému, zvyšuje rychlost a sílu srdečních stahů. Působí také mírné zvýšení krevního tlaku a snižuje srážlivost krve. Působením na žaludek zvyšuje tvorbu žaludeční šťávy. Dále působí snížení hmotnosti, zvyšuje výkonnost organismu při sportovních výkonech. Zvyšuje tvorbu moči. Má řadu dalších účinků a nemá cenu je zde všechny uvádět.

Co se používá

Z rostliny se používají semena. Jediným státem na světě, kde roste, je Brazílie. Guarana je tropická, stále zelená dřevina. Plod je tobolka, v době zralosti červená, která se sklízí na podzim. Hlavní účinnou látkou guarany je kofein. Semena jej obsahují 2,4-5 %. Ve srovnání s kávou se vstřebává pozvolněji, působí 6-8 hodin. Dále obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B a velké množství stimulujících látek.

Výhody použití

Pozitivní účinky guarany pocítíte zejména při únavě a vyčerpání vašeho organismu. Guarana Vám dodá energii pro další činnost, zajistí celkovou regeneraci a revitalizaci organismu. Podávání je vhodné při rekonvalescenci a po dlouhodobých nemocech. Podpoří Vaši mozkovou, srdeční a cévní činnost. Pravidelné podávání brání ukládání cholesterolu do cévní stěny. Zmírní Vaše bolestivé stavy a má pozitivní efekt na potenci. Je vhodná pro studenty, manažery a řidiče. Dlouhodobé podávání Vám prodlouží věk.

Možná rizika?

Při běžných dávkách jsou minimální. Předávkování guaranou však může působit bolesti při močení, žaludeční nevolnost až zvracení. Kofein v ní obsažený může způsobit neklid, nervozitu, pocit bušení srdce, křečové stavy a bolesti hlavy. Vysoké dávky obsahující více než 250 mg kofeinu mohou způsobit zvýšení krevního tlaku. Kofein ovlivňuje účinky řady léčiv. Užíváte-li nějaké léky, poraďte se o vhodnosti podávání guarany s lékárníkem či lékařem. Podávání guarany ve večerních hodinách může působit poruchy spánku.

Mám to brát?

Cítíte se unaveni? Potřebujete zvýšit Vaše soustředění, myšlení a celkově zaktivovat Váš organismus? Potřebujete snížit únavu svalů po sportovních výkonech? Přípravky obsahující guaranu jsou to pravé pro Vás. Běžně se užívají 1-2 kapsle s obsahem 200-800 mg extraktu z guarany denně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
2x

ja radeji misto kapsli preferuji suseny prasek z guarany, sice nechutná samostatně nic moc, ale při troše fantazie si uděláte lahodný drink, který povzbudí lépe než kafe. Nejsem osobně moc velká příznivkyně tabletek a farmaceutických monopolů, takže kdo je podobného ražení, bude prášek asi "přírodnější" http://devotionshop.cz/guarana.php

hanka

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce