Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

( Redakce | přečteno: 22450x )

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

shutterstock.com

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Kvasinky nebo bakterie, případně obojí . Takoví jsou původci vaginálních zánětů, které bývají právě v teplých dnech častější než jindy. Jednou z příčin bývá koupání. Může vadit špinavá voda, používání společných ručníků anebo o sobě tímto způsobem dává vědět oslabený imunitní systém. "Problémem jsou mokré plavky, které způsobí podchlazení pánve - to sníží její prokrvení a imunitní systém nedokáže v pochvě udržet rovnováhu bakterií," vysvětluje pražská gynekoložka Zuzana Líbalová.

Jinými slovy: za pomnožení nežádoucích bakterií a kvasinek může úbytek mléčných bakterií neboli laktobacilů. Ten může být dále důsledkem užívání antibiotik, nedostatečné nebo naopak přehnané intimní hygieny, kvasinky se množí také, pokud žena nosí neprodyšné prádlo a jí množství sladkostí. Zmíněné potíže bývají také důsledkem stresu.

Lepší, než čekat, zda se letos záněty objeví či ne, je předejít jim. Zatímco případný zánět už by měl léčit lékař pomocí léků, které jsou většinou na předpis, preventivní kůru si ženy mohou dělat samy pomocí volně prodejných přípravků - například těch, které obsahují tee tree oil nebo kyselinu mléčnou . Lze je doplnit i výplachy pochvy přípravkem, který obsahuje benzydamin hydrochlorid . Podle gynekoložky Líbalové je podobná prevence vhodná po návštěvě bazénu, po menstruaci, pohlavním styku - pokud má žena sklon k podobným potížím či během léčby antibiotiky. Pokud se u někoho záněty opakují, stojí za úvahu užívání laktobacilů v tabletách: pak volte ty, které jsou certifikovány jako léky, protože u nich je zaručena účinnost.

Potíže s vaginálními záněty nejsou nicméně jediné, které vás mohou v létě potrápit. Mezi další rizika patří cestovatelské průjmy, anebo exotické infekční nemoci, proti nímž je lepší se nechat očkovat.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jarka
2x

mám problém se štítnou žlázou a přibrala jsem asi 30 kg, momentálně vůbec nemám menstruaci a nevím co stím, je mi 27 let, můj gynekolog říká, že nemám žádné hormony

Jana

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz

Kexa
2x

Dobrý den, po pohlavní styku se mi objevila boulička tak 2 cm v průměru, nepravidelného tvaru. Nachází se ve vstupu do pochvy. Chtěla bych vědět co s tím mám dělat a jestli je nutné navštívit gynekologa. Předem děkuji za odpověď...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Plísňová onemocnění nehtů, kůže, sliznic a vlasů

Mykózy jsou nakažlivé (infekční) nemoci, přenosné na různé hostitele. Začínají průnikem podhoubí (mycelia) do rohovinové vrstvy různých tkání.

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce