Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Gynekolog vás panenství nezbaví

(MUDr. Táňa Glosová | přečteno: 42764x )

První návštěva gynekologa vzbuzuje v mnohých dívkách i mladých ženách značné obavy. Nemusí se ale bát – a to ani v případě, že ještě neměly pohlavní styk. Gynekolog pak volí speciální způsob vyšetření. Právě na to, jak vyšetření panny probíhá, se ptala i jedna z našich čtenářek.

shutterstock.com

Vyšetření před prvním sexem

Pokud pacientka ještě neměla pohlavní styk, není možné provádět vyšetření přes pochvu, protože by došlo k porušení panenské blány. V takovém případě pak lékař vyšetření omezí na pohmat přes břicho, a pokud by měl nějaké pochybnosti, pak vyšetří i pohmatem přes konečník. Většina gynekologů má v ordinaci ultrazvuk, a tak obvykle následuje vyšetření ultrazvukem – opět přes břicho v případě, že dívka ještě neměla pohlavní styk. Aby bylo možné takové vyšetření provést, je třeba mít naplněný močový měchýř. Gynekologové obvykle ženám vysvětlují každý krok, který provádějí, proto není třeba se ničeho bát.

Klasické vyšetření

Pokud již dívka není panna, pak vyšetření zahrnuje zavedení tzv. gynekologických zrcadel do pochvy a posouzení stavu děložního čípku pohledem, po němž následuje nebolestivý odběr cytologického vzorku. Jde o preventivní vyšetření, které chrání před rozvojem nádorového onemocnění děložního čípku. Pohmatové vyšetření vnitřních pohlavních orgánů probíhá přes pochvu, stejně tak jako ultrazvukové vyšetření vaginální sondou. Močový měchýř je třeba mít před takovým vyšetřením prázdný.

 Vlastní vyšetřování probíhá na gynekologickém křesle, které nejlépe umožňuje lékaři vyšetřit pohlavní orgány – zevní genitál, pochvu, dělohu, vejcovody a vaječníky – pohledem a pohmatem. Vyšetření sice není úplně příjemné, ale rozhodně by nemělo být bolestivé.

Na závěr vyšetření lékař navrhne datum příští návštěvy. Pokud je vše v pořádku a zdravotní stav nevyžaduje další léčbu nebo není potřeba pravidelně předepisovat antikoncepci, probíhají preventivní prohlídky jednou ročně. Celá návštěva gynekologa trvá asi 15 minut a rozhodně nemusí být událostí, z níž je třeba mít obavy.

Chcete vědět víc o důvodech, proč dívky chodí poprvé ke gynekologovi? Více se dočtete zde.

O tom, co by mělo být součástí preventivní kontroly u gynekologa se dočtete v této dobré radě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Daniela Zamykalová
2x

Dobrý den, moje dcera už není panna a chtěla bych se zeptat zda to jde přes ultrazvuk břicha a podbříšku zjistit ?? Děkuji Zamykalová

Veronika

MUDr. Glosová asi nikdy nebyla na cytologii, pokud tvrdí, že je to nebolestivé. To je ta nejnepříjemnější věc z celého vyšetření! Ještě že je to jen jednou za rok...

Petra

Dobrý den, sama mohu rict, ze na prohlidkach me nic nebolí, leda z nejakeho duvodu bricho, ale rozhodne nic ve vagine ani ten cipek. Obvykle proste nic necitim. Asi proto, ze jsem zdrava a take ne zvlast citliva nebo stydliva.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Prevence proti rakovině děložního čípku

Po rakovině prsu je rakovina děložního čípku celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen. Každoročně na ni zemře 250 tisíc žen na celém světě. Každých 18 minut zemře v Evropě na rakovinu děložního čípku jedna žena. V ČR ročně onemocní více než 1000 žen a přibližně 400 pacientek této nemoci podlehne. Během týdne věnované prevenci rakovině děložního čípku, se dozvíte, jak je možné se proti tomuto onemocnění chránit.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce