Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co to jsou hemoroidy

( | přečteno: 86882x )

Odborné průzkumy ukazují, že obtíže s hemeroidy má více než 50 procent lidí!


Odborné průzkumy ukazují, že menší či větší obtíže s konečníkem má více než 50 procent lidí! Neostýchejte se svěřit lékaři. Nejčastěji se obtíže projevují jako svědění a bolesti v místě řiti - vyústění konečníku, dále pak krvácení, odchod hlenu a někdy i výhřez sliznice konečníku. Příčinou uvedených obtíží mohou být záněty a trhliny v oblasti řitního kanálu, nejběžnější příčinou onemocnění však jsou hemeroidy.

Hemeroidy

Hemeroidy jsou rozšířené žíly v oblasti konečníku. Takové rozšířené žíly jsou v malém rozsahu přítomny i u zdravého člověka, jejich úkolem je "utěsnění" konečníku proti nechtěnému odchodu plynů a stolice. Za normálních okolností hemoroidy nezpůsobují žádné problémy. Když však hemeroidy způsobují obtíže od bolestí až po krvácení - krvev ve stolici a výhřez sliznice, mluvíme o hemoroidálním onemocnění.

Důvodem hemoroidálního onemocnění jsou jednak dědičné dispozice, dále pak zácpa, sedavý způsob života, špatné stravovací návyky s nízkým příjmem tekutin, nedostatek vlákniny ve stravě a nadměrná konzumace dráždivé stravy nebo alkoholu.

Obdobné problémy jako hemeroidy však mohou způsobit také nádorová onemocnění konečníku a celého tlustého střeva! Nádory v této oblasti mohou být nezhoubného i zhoubného charakteru. Česká republika je bohužel na prvním místě na světě ve výskytu nádorů konečníku a jejich výskyt dále velmi stoupá. Z těchto důvodů má být každý pacient, který udává výše uvedené obtíže(zejména krvácení) řádně vyšetřen k vyloučení nádorového onemocnění, než bude započato s léčbou hemeroidů.

Jak lékař při vyšetření postupuje? Při endoskopickém vyšetření (anoskopie, rektoskopie, koloskopie) lékař prohlédne povrch sliznice sledovaného úseku střeva a po vyloučení eventuálního nádoru konečníku nebo tlustého střeva zjistí rozsah a stupeň hemeroidálního onemocnění a doporučí vhodnou léčbu.

Poznámka:
Správný lékařský termín pro rozšíření žíly v oblasti konečníku je hemoroidy, z řeckého haimorrhoe - krvácení (haima krev, rheo téci). Mezi lidmi se však mnohem více vžilo nespisovné označení hemeroidy. Aby i tito pacienti měli šance naše stránky najít, používáme v našich článcích současně oba termíny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal

Na hemoroidy a další problémy s konečníkem máme velmi dobré zkušenosti s použitím přírodních preparátů. Kontaktujte nás e-mailem na adrese: [email protected] . Michal Hladík, Harmonie - centrum preventivní, detoxikační a revitalizační medicíny, Kladno

Michal S
1x

Na hemoroidy je s více než 95% účinný jitrocelový extrakt v 100% tukovem zakladě, který vyrábím ve vlastní receptuře asi jako jediný, protože nic podobného nikdo nevyrábí. Email: [email protected], tel. 591127967, 608431916


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce