Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hepatitidu C už lékaři umějí snadno vyléčit. Jen se na ni musí přijít

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4945x )

Virus hepatitidy C (HCV) se přenáší krví. Objeven byl poměrně nedávno, až v roce 1989. Nákaza je rozšířená zejména u nitrožilních uživatelů drog. Častými nositeli viru jsou však i lidé, kteří se nakazili při krevní transfuzi v dobách, kdy se krev dárců na HCV netestovala.

shutterstock.com

Příběh pacientky

Ivona Trnková se hepatitidou C nakazila před 36 lety.
„Bylo to v roce 1981, buď v průběhu těhotenství, nebo při porodu dcery, kdy jsem při operačních zákrocích dostávala krevní transfuze. Tehdy ještě tento virus lékaři neznali. Já příznakům možné nákazy, tedy únavě, nechutenství a úbytku váhy, ani nevěnovala pozornost, protože jsem měla dost starostí s péčí o dvě malé děti.“

V roce 1997 její dcera onemocněla infekční mononukleózou a při hospitalizaci u ní objevili hepatitidu C (virus vědci objevili v roce 1989).
„Při screeningu rodiny byla hepatitida zjištěna i u mě. U syna, který je o dva roky starší než dcera, nikoliv. Když mi lékaři sdělili diagnózu, byla jsem šokovaná a cítila velký strach z budoucnosti. Navíc jsem zažívala pocit ponížení, protože hepatitida C byla rozšířena mezi lidmi pohybujícími se na okraji společnosti – narkomany, bezdomovci a prostitutkami, vězni. Pocit maximální potupy posílil výslech na tehdejší okresní hygienické stanici, kde mne označili za narkomanku a prostitutku,“ popisuje Ivona Trnková dobu, kdy o hepatitidě C neměli správné informace ani mnozí lékaři.
„Zubní lékař mne odmítl ošetřit, problémy byly i s odběry krve,“ dodává.

Hepatitida C se v běžném kontaktu nepřenáší, přesto byla Ivona Trnková ponoukána k nesmyslným opatřením.
„V domácnosti jsem musela přísně oddělit hygienické potřeby, nádobí i prádlo členů domácnosti. Velký strach jsem měla z prozrazení své diagnózy v práci. Můj zaměstnavatel netoleroval žádné zdravotní problémy, proto jsem veškerá vyšetření a hospitalizace musela absolvovat v době dovolené,“ vzpomíná.

Ivona Trnková během patnácti let čtyřikrát absolvovala takzvanou interferonovou léčbu, pokaždé neúspěšně.
„Poprvé mi třikrát týdně píchali injekce, trpěla jsem horečkami, nevolností, únavou, ztrátou vlasů a zhubla jsem o patnáct kilogramů. Podruhé léčba skončila předčasně kvůli nulovému efektu. Alespoň u dcery byla naštěstí úspěšná. Třetí léčba u mne sice snížila počet virů, avšak k jejich úplnému vymizení nedošlo. A po čtvrté jsem měla hned od začátku velmi nepříjemné vedlejší účinky – horečku, nevolnost, únavu, ekzém, následně mi otekl krk a obličej, až jsem ani nemohla polykat a skončila jsem v nemocnici,“ popisuje Ivona Trnková léčbu, která pomáhala pouze zhruba polovině nemocných a provázely ji závažné nežádoucí účinky.

Ivona Trnková se uzdravila až napopáté. Před nedávnem se totiž začalo léčit novými přímo působícími antivirotiky bez interferonu, které vyléčí až sto procent nemocných a nezpůsobují žádné závažné zdravotní komplikace.
„Bezinterferonová léčba začala loni v březnu a už po čtyřech týdnech byl virus pryč. Tablety jsem užívala předepsaných 12 týdnů a nic mi z nich nebylo. Po dlouhých 36 letech od nákazy jsem vyléčena, zažívám pocity zdravého člověka, který neohrožuje své blízké ani další lidi a nemusí mít strach z budoucnosti. Už se prostě nemusím bát, že mi hepatitida C nakonec způsobí cirhózu nebo rakovinu jater,“ uzavírá svůj příběh Ivona Trnková.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Žloutenka (ikterus)

Pojmu "žloutenka" se běžně používá ve dvojím významu: jednak správně pro příznak, spočívající ve žluté barvě kůže a sliznic (latinsky ikterus) v důsledku ukládání žlučového barviva, jednak nesprávně pro jednu z příčin žloutenky, virovou hepatitidu ("infekční žloutenka"). Zde se budeme věnovat prvnímu případu.

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce