Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hipoterapie

(Ing. Věra Lantelme | přečteno: 48492x )

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Česká hiporehabilitační společnost

AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ (AVK)

Aktivity s využitím koní patří mezi metody speciální pedagogiky, sociální pedagogiky a práce, využívající prostředí určeného pro chov koní a práci s nimi, kontaktu s koněm a interakce s ním jako prostředku k motivaci, aktivizaci, výchově a vzdělávání lidí se zdravotním postižením a specifickými potřebami. Pokud má například dítě problém najít si kamarády, je nesmělé, neprůbojné, může mu kůň pomoci najít ztracenou sebedůvěru a zvýšit sebehodnocení. Lekce je vedena instruktorem s pedagogickým, sociálním nebo psychologickým vzděláním, uživatel pracuje s koněm ze země, nebo na něm jezdí ve skupině nebo individuálně.

Jak to funguje?

Kůň je totiž symbolem síly a odvahy. Dáme dítěti do ruky vodítko, na jehož konci stojí to nádherné obrovské zvíře a naučíme ho, jak správně a bezpečně navázat s koněm kontakt, jak porozumět jeho řeči těla a jak mu vlastním tělem říci, co od něho chce. A to veliké zvíře ho začne poslouchat. Když je dítě naopak sebevědomé až příliš a nerado se podřizuje autoritám, správně vybraný kůň mu svými přirozenými reakcemi velice rychle ukáže, kde jsou jeho hranice a že agresivitou a vztekem ničeho nedosáhne. Třídní agresor dostane za úkol pracovat s koněm dominantním, který mu nic neodpustí a žákům, které jsou obětí šikany, je přidělen kůň lehce ovladatelný a ochotný. To umožní vyrovnat síly, stabilizovat situaci v kolektivu a nasměrovat ho k vzájemnému respektu a toleranci. Koně jsou pro děti i dospělé velkou motivací a dokážou bořit bariéry.

Na jaké problémy se AVK zaměřuje?

Cílem lekcí AVK je rozvoj sociálních schopností a dovedností, snížení rizika sociálního vyloučení, rozvoj psychické kondice, pozitivní ovlivnění chování, zlepšení zdraví a fyzické kondice, usnadnění edukačních procesů formou zážitkové pedagogiky a pozitivní a smysluplné trávení volného času.

Pro koho je určena?

AVK je účinná metoda pro děti a dospělé s mentálním, smyslovým, fyzickým a kombinovaným postižením, ale i uživatele s disociálním chováním, s problémy v sociální komunikaci a se specifickými potřebami. Děti z běžné populace mohou využít AVK při zážitkové pedagogice a volnočasových aktivitách.         

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hipoterapie

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Cvičení se zátěží jako rehabilitace i prevence osteoartrózy

Osteoartróza (OA, artróza či osteoartritida) je nejčastější onemocnění kloubů. Artritida je souhrný název pro více než 100 různých stavů způsobujích bolest a problémy s klouby. V ČR trpí osteoartrózou až 27 procent obyvatel. Nenáročné cvičení je dobré pro rehabilitaci, zmírnění následků nemoci i jako prevence. V druhém ze série článků představujeme cviky se zátěží.

Ergoterapie: Práce léčí a zlepšuje kvalitu života

Ztráta soběstačnosti např. po úrazu nebo cévní mozkové příhodě je velkým zásahem do života. Bezmoc z toho, že se dospělý dříve aktivní člověk stane částečně nebo zcela závislý na svém okolí, se dá těžko s něčím srovnat. Rehabitační metoda, která pomáhá v takové situaci vrátit člověka do samostatného kvalitnějšího života, se jmenuje ergoterapie.

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce