Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hipoterapie

(Ing. Věra Lantelme | přečteno: 48586x )

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Česká hiporehabilitační společnost

DŮLEŽITÉ INFORMACE

Ověřujte odbornost

Pokud máte o hiporehabilitaci zájem, obracejte se vždy pouze na hiporehabilitační střediska, kde personál má odpovídající vzdělání a zkušenosti se specializací na hiporehabilitaci. Na webových stránkách České hiporehabilitační společnosti (ČHS) je uvedeno 37 členských středisek dle krajů i s údaji o složení profesionálního týmu, jeho vzdělání a také zázemí střediska a provozní podmínky. Provozovatelů hiporehabilitace je ale mnohem více.

Jak se pozná kvalitní hiporehabilitační středisko?

Základním ukazatelem kvality a bezpečnosti střediska je vždy odborný personál – terapeut, instruktor a dobře připravený kůň. Personál musí mít požadované vzdělání a zkušenostmi dle nabízeného oboru hiporehabilitace, včetně cvičitelů koní. Koně by měli mít složenou specializační zkoušku, na jejímž základě jim je udělena licence ČHS - kůň má na svém boxu cedulku. Indikátorem je také přijímací proces formou vstupního pohovoru nebo vyšetření a doložení písemného souhlasu lékaře nebo psychologa.  

Terapie a lekce jsou vedeny dle potřeb klientů a koně jsou jim vybíráni dle léčebného cíle. Důležité je bezpečné a bezbariérové prostředí, vybavení a zázemí pro klienty – středisko disponuje písemnými pravidly bezpečnosti a provozním řádem. Vlastní hiporehabilitace probíhá v kryté nebo otevřené jízdárně, jezdí se i v terénu. Důležitým vybavením je nástupní rampa.

Je pro hiporehabilitaci vhodný jakýkoliv kůň?

Obecně se nedá říct, které plemeno koní je pro tuto práci nejvhodnější. Obecně je doporučováno zařazení klisen a valachů (ne hřebců) starších 5ti let.  Dalším hlediskem je charakter koně a jeho zdravotní stav. Jedním z kriterií, je tolerance koně k dotykům po celém těle a tolerance k různým zvukovým projevům atd. Při výběru do HT je hlavním hlediskem výborná mechanika pohybu, pravidelné chody a funkční hřbet. Kůň, který nesplňuje tyto základní požadavky, do HT nepatří. Pryč jsou doby, kdy se zařazovali koně vyřazení z různých zdravotních důvodů (kulhání, bolavý hřbet atd.) a na důchod. Pro výběr koně do PPK a AVK jsou rozhodující charakterové vlastnosti koně. Musí to být kůň, kterému nebude vadit střídání lidí kolem něj, musí být schopen přizpůsobit se méně pohyblivému člověku, atd. Více informací o speciální přípravě a licenci koní se můžete dočíst zde.

Jak dlouho se jezdí na koni?

Délka jedné jednotky hipoterapie se pohybuje od 10 do 20 min na koni a může být obohacena kontaktem s koněm, např. hlazením a krmením. Hipoterapie se jezdí v ambulantní formě nebo formou intenzivních týdnů a je vždy individuální, tzn., že pro jednoho klienta je k dispozici jeden kůň a terapeut. Oproti tomu AVK a PPK můžou být jak ve skupinové tak individuální formě v délce 30 – 120 min. Intenzita ambulantní docházky je 1 – 3 týdně po dobu minimálně 3 měsíců.

Co když hiporehabilitaci nabízí náš soused, který nám chce pomoci a má „hodného“ koně?

Odborná práce patří odborníkům. Neadekvátní a nesprávná aplikace, byť provedená v dobré víře, může člověka se zdravotním, psychickým nebo sociálním problémem hodně poškodit. Můžeme podpořit nechtěné pohybové stereotypy, přetížit tělní systémy, fixovat deformity, zhoršit zdravotní stav jedince, podpořit nechtěné vzorce chování, zhoršit psychický stav, atd. Při práci s koněm, který nemá speciální výcvik, a tudíž není připraven na všechny možné varianty zvuků, pohybů, manipulace s ním a na jeho hřbetě, se může stát nabízená „hiporehabilitace“ hrou o zdraví a někdy i život. Více o rizicích nesprávné hiporehabilitační praxe si můžete přečíst zde.

Na kolik to vyjde?

Ambulantní hiporehabilitaci prozatím bohužel zdravotní pojišťovny nehradí. Hradí se přímo z plateb klientů a sponzorských darů, grantů a dotací. Cena za jednu individuální terapii/lekci se pohybuje mezi 150 – 300,-Kč, což dopovídá 1/4 – 1/2 z celkových nákladů. Na každou individuální lekci je třeba zapojit kromě speciálně připraveného koně minimálně dvě další vyškolené dospělé osoby.

Všechny potřebné informace včetně indikací a seznamu provozovatelů podle krajů najdou zájemci na webových stránkách České hiporehabilitační společnosti www.hiporehabilitace-cr.com 

Autorka: Ing. Věra Lantelme, DiS.,
předsedkyně České hiporehabilitační společnosti a vedoucí fyzioterapeutka Hiporehabilitačního střediska Svítání

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hipoterapie

Hiporehabilitace jako metoda léčebné rehabilitace s pomocí koní je v České republice prováděna intenzivně více jak 30 let. Tento název zastřešuje aktivity a terapie s koňmi pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním, speciálními potřebami. Jedná se o nejvíce známou hipoterapii, dále aktivity s využitím koní, psychoterapii pomocí koní a parajezdectví. Jak se jednotlivé obory liší, v čem je jejich podstata a jaký účinek?

Cvičení se zátěží jako rehabilitace i prevence osteoartrózy

Osteoartróza (OA, artróza či osteoartritida) je nejčastější onemocnění kloubů. Artritida je souhrný název pro více než 100 různých stavů způsobujích bolest a problémy s klouby. V ČR trpí osteoartrózou až 27 procent obyvatel. Nenáročné cvičení je dobré pro rehabilitaci, zmírnění následků nemoci i jako prevence. V druhém ze série článků představujeme cviky se zátěží.

Ergoterapie: Práce léčí a zlepšuje kvalitu života

Ztráta soběstačnosti např. po úrazu nebo cévní mozkové příhodě je velkým zásahem do života. Bezmoc z toho, že se dospělý dříve aktivní člověk stane částečně nebo zcela závislý na svém okolí, se dá těžko s něčím srovnat. Rehabitační metoda, která pomáhá v takové situaci vrátit člověka do samostatného kvalitnějšího života, se jmenuje ergoterapie.

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce