Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Historie a metoda léčby kýl

(Prim. MUDr. Michal Jurka CSc. | přečteno: 16929x )

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Rozlišujeme dva druhy kýl. Jednak tzv. zevní kýly, to znamená takové, které vystupují z dutiny břišní navenek, pod kůži. Existují i vnitřní kýly, které se často projeví teprve uskřinutím. Ale zevní kýly, ať tříselné, pupeční, či v jizvách po břišních operacích dokáže zjistit i laik. Jakmile o ní však víte, můžete udělat jen jednu věc: co nejdříve se dát operovat. Pokud operaci oddalujete, riskujete - v lepším případě horší celkový stav a zhoršenou kvalitu tkání, v horším případě uskřinutí. V každém případě odkladem připravíte obtíže sobě i svým lékařům.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě. Roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor - kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let, pouze v r.1945 navrhl Kanaďan Shouldice jeho vylepšení. Jeho metoda ovládla pole na desítky let.

Teprve v r. 1967 francouzští chirurgové Stoppa a Rives začali vkládat mezi vrstvy břišní stěny síťky ze syntetického materiálu.

To jednak posílí segment stěny svou vlastní pevností, jednak podnítí vazivo, aby do sítky vrůstalo. Výsledná lamela je náhrobní deskou kýly. Jen musí mít síťka celou řadu protichůdných vlastností - silná, pevná, lehká, měkká, dráždit vazivo jen tak akorát, ne víc. A nesmí se infikovat.

Historie a metoda léčby kýl

Dnešní aloplastické implantáty představují sofistikovanou technologii, zbývá vyřešit, jak má být síťka velká, tvarovaná a kam má být uložena. Současným favoritem je aloplastický materiál vhodné velikosti uložený těsně před pobřišnici. Lze ji tam dostat buďto otevřeně, nebo laparoskopicky. Otevřeně je to možné i v lokálním znecitnění, laparoskopicky v narkoze. Protože princip je rozdílný, umožňuje aloplastika zjednodušený přístup ke krčku kýlního vaku, kde je klíč k řešení, na rozdíl od tradičních metod, kde musí bý široce preparovány vrstvy. Proto aloplastiky podstatně méně bolí. Postup typu "rovnou na věc" dovoluje přístup menším řezem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kýly

Vznik kýl souvisí s celkovou stavbou břišní stěny, která je tvořena směrem z vnitřní strany tenkou pobřišnicí, pevnými vazivovými vrstvami (fasciemi), svaly a vrstvami podkožního tuku a kůže, avšak v některých místech je již od narození břišní stěna u každého zeslabena a v těchto místech se pak kýly nejčastěji vyskytují.

Kýla

Kýla je vyklenutí pobřišnice vystýlající dutinu, které obsahuje tuk nebo střevní kličky, a který se vychlipuje skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně, pánvi nebo v bránici (tzv. kýlní branku).

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce