Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

( Ministerstvo zdravotnictví České Republiky | přečteno: 10380x )

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před používáním dvou nebezpečných laků na nehty, které se objevily na českém trhu . Prodejci musí nebezpečné výrobky okamžitě stáhnout z prodeje a pokud je zákazníci přinesou zpátky, vrátit jim peníze v plné výši.

Jde o TMT Nail Enamei, 12 ml, color 40. Má skleněnou lahvičku s bílým uzávěrem, zdobeným tenkým zlatým proužkem. Právě v něj je nebezpečná látka dibutylftalát, a to v množství 2,2 g/kg. "Pokud si lak nanesete na nehty, může se při kontaktu s kůží dostat do organismu a pak je jimo jiné rizikem pro reprodukci, řekl hlavní hygienik Michael Vít.

Druhý nebezpečný lak na nehty - Nail Polish, značky BT, číslo odstínu 118 (černý). Tento lak má také skleněnou lahvičku s černým uzávěrem. Na etiketě na dně je uveden EAN kód, číselné a anglické slovní označení odstínu a vyznačení země původu. Na přední straně je značka BT a název výrobku v angličtině (Nail Polish). Na zadní straně je uvedeno složení, text "Beauty Treats Cosmetics", webová adresa a sídlo výrobce v Los Angeles. Obsahuje benzylbutylftalát v množství 2,3 g/kg. I z něj mohou škodlivé látky kůží pronikat do organismu a také mohou mít vliv na reprodukci.

Co jsou ftaláty?

Poprvé se začaly používat už ve dvacátých letech dvacátého století jako změkčovadla umělých hmot. Dnes jsou skoro všude - v PVC, plastech, čistících prostředcích, podlahách, obalech, najdete je v pláštěnkách, ubrusech, kabelech i hadicích, v kosmetice. Do laků se dávaly proto, že díky nim byly pružnější a lépe držely - minulý čas je zde proto, že některé už se do kosmetiky přidávat nesmí. Jejich vlivu na zdraví člověka se ale věnuje pozornost až v posledních letech.Ohrožují funkci ledvin a jater, podílejí se na vzniku alergií i astmatu. Podle posledních studií to vypadá, že některé ftaláty mohou mít vliv na mozek, a tím pádem na poruchy chování, mohou podpořit hyperaktivitu, mít vliv na účinky hormonů v organismu. Již se přiznává, že ftaláty vyvolávají defekty pohlavních orgánů u chlapců a poruchy plodnosti mužů.

Zajímáte se o to, zda kupujete zdravotně nezávadné výrobky? Dejte nám vědět prostřednictvím diskuse nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Velmi nebezpečné kousátko

Dětské vibrační kousátko ve tvaru včelky by mělo dětem ulevit, když se jim prořezávají zoubky. Ve chvíli, kdy se "zakousnou" do jeho tykadel, mělo by se jim dostat úlevné masáže. Bohužel se ukázalo, že intenzita vibrací je taková, že by mohla dítěti vážně poškodit zdraví.

Na obracečku můžete mít alergii

Výrobky, které přijdou do styku s potravinami, by neměly obsahovat škodliviny. V této obracečce s kytičkami ale hygienici našli velké množství formaldehydu. Ten by mohl způsobit mimo jiné alergickou reakci.

Hlavní hygienik: tyhle laky nepoužívejte

Dva laky na nehty musí zmizet z prodeje. Obsahují totiž v kosmetických výrobcích zakázaný dibutylftalát a benzylbutylftalát, které ohrožují hlavně reprodukční schopnost lidí.

Tenhle bryndák ohrožuje vaše dítě

Jestli jste pro své miminko koupili tenhle bryndák, tak ho vraťte do obchodu nebo vyhoďte. Kousátko, které je jeho součástí, uvolňuje do těla dítěte škodlivé ftaláty, které ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce