Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hlavní příčina letních úrazů dětí: trampolína

( Nemocnice České Budějovice, a.s. | přečteno: 15450x )

Skákání na trampolíně je v posledních letech velmi oblíbenou zábavou, takže se stává stále běžnější výbavou zahrad u rodinných domů. Ačkoli je děti milují, lékaři se na ně dívají s obavami. Právě úrazy na trampolíně patří mezi nejčastější důvody úrazů dětí.

shutterstock.com

O prázdninách řeší lékaři dvojnásobně až trojnásobně více úrazů dětí, než v období školních měsíců. Vyplývá to ze statistik Traumacentra a Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. Nejčastějšími příčinami úrazů dětí jsou pády z jízdních kol, in-line bruslí a z trampolín.

„Trampolíny jsou zcela novým fenoménem. Počet úrazů na nich stále roste, což potvrzují i kolegové z jiných pracovišť. V důsledku pohybu na nich jsme léčili zlomeniny předloktí, pažních kostí, stehenních kostí, otřesy mozku, tržné rány. Úrazy z trampolín, které se staly nákupním hitem, předčily co do počtu i úrazy z kol a jiných běžných letních aktivit,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., MUDr. Vladislav Smrčka.

Nárůst dětských úrazů zaznamenávají lékaři běžně už od května, vrcholem jsou pak prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen, pomalý pokles nastává v září.

Děti tvoří přibližně deset procent ošetřených pacientů českobudějovického Traumacentra. Lékaři zde ročně ošetří zhruba 50 tisíc dospělých a pět tisíc dětí. „V letních měsících a o prázdninách se zvyšuje počet dětí, které denně projdou naší úrazovou ambulancí na dvou až třínásobek,“ řekl vedoucí lékař Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Petr Toufar.

Traumatologové řeší různé druhy úrazů, celkově ovšem neubývá těch nejzávažnějších. Snad jen vážných úrazů hlavy díky tomu, že stále více dětí nosí na kolo přilbu. „Častou příčinou končetinových úrazů u dětí jsou prosté pády ze tříkolky či kola. U adolescentů přibývá počet nehod na motocyklech a úrazy v opilosti. Rovněž prolézačky a už zmíněné trampolíny jsou rizikovou aktivitou u dětí s častější úrazovostí,“ zdůraznil MUDr. Toufar.

Dětské oddělení, které je součástí Traumacentra českobudějovické nemocnice zaznamenává v průběhu letních prázdnin prudký nárůst úrazů dětí už tradičně. Zatímco běžně tvoří počet zraněných mezi všemi hospitalizovanými dětmi na oddělení v průměru 20 až 30 procent, v letních měsících a zejména o prázdninách až zhruba polovinu.

„Denně řešíme problémy dětí s těžkými úrazy, které vznikají jak při organizované, tak i neorganizované činnosti. A týká se to dětí všech věkových kategorií. Musím ovšem podotknout, že mluvíme jen o velmi závažných poraněních, která nelze léčit ambulantně. Další desítky lehčích dětských zranění ošetří každý den také lékaři ambulancí úrazové chirurgie,“ konstatoval primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., MUDr. Vladislav Smrčka.

Častý důvod úrazu dětí je i nepozornost rodičů

Jako varující označují odborníci také obecný růst počtu poranění dětí, jejichž příčinou je vesměs nepozornost rodičů. Sem patří náhodné otravy, poleptání jícnu po požití různých chemikálií a popáleniny. „Opatrnost dospělých pomíjí. Buď nechávají děti bez dozoru, nebo naopak řadu nebezpečných věci, které do dětských rukou nepatří, nechávají v jejich dosahu. Dětské popáleninové úrazy jsou velmi nebezpečné a dítě poznamenávají na celý život. Jsou bolestivé, dlouho se hojí a jizvy následně potřebují opakované plastické operace,“ připomněl prim. MUDr. Smrčka.

Zabrat dávají lékařům děti v pubertálním věku. „Stále častěji řešíme jejich problémy spojené s předávkováním drogami nebo alkoholem, či po úrazech spojených s těmito stavy,“ doplnil prim. Smrčka. Přibývají také případy sebepoškozování či páchání demonstrativních sebevražd. Ty souvisí zejména s vlivem různých extrémních hnutí, internetu a neschopností rodičů včas odhalit problémy svých potomků.

Stal se letos v létě někomu z Vaší rodiny úraz? Jestli ano, jaký. Své příspěvky můžete směřovat do diskuse nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jakub
1x

"Jako varující označují odborníci také obecný růst počtu poranění dětí, jejichž příčinou je vesměs nepozornost rodičů." Dříve toto nebylo? Myslím třeba před 20, 30 a více lety. Když se o tom bavím s lidma kolem sebe, tak mi naopak přijde, že dnes jsme na děti více opatrný. Dnes vidím jak klučina dostane vynadáno jenom když vyleze na první větev stromu, nás rodiče k lezení ještě pobízeli.

Dušan

Souhlasím - za našeho mládí jsme většinou celé prázdniny trávili různě u babiček zpravidla ne venkově, kde jsme ráno zmizeli z domova, s partou dětí řádili u vody,po lesích,skalách,smetištích,senících apod., domů se stěží přišli naobědvat a hned zase ven na kolo atd.Večer pak přišli špinaví,hladoví ....Takže nás v podstatě nikdo nehlídal, neusměrňoval co máme a co ne.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce