Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba Parkinsonovy choroby - hluboká mozková stimulace a Duodopová pumpa

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8766x )

Parkinsonova choroba je zatím nevyléčitelná, ale existuje mnoho způsobů jak zpomalit její průběh a zajistit nemocným téměř plnohodnotný život. Kromě pravidelného užívání léků je další možností léčby stimulace mozkových center způsobujících poruchu hybnosti. K tomu se ale obvykle přistupuje až v případě, kdy se stav pacienta velice rychle zhoršuje, nebo ve fázi, kdy již žádná jiná léčba nepomáhá.

shutterstock.com

Parkinsonova nemoc (PN) je považována za druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění. Terapie je nadále symptomatická a přes rostoucí zájem o nemotorické příznaky je jejím základním kamenem nadále dopaminergní léčba cílená na motorické symptomy. U velké části pacientů dochází po několika letech ke kolísání hybného stavu a k rozvoji pozdních hybných komplikací PN. Podstatou kolísání hybného stavu je absolutní závislost klinického stravu na plazmatických hladinách dopaminu, které závisí od absorpce levodopy v tenkém střevě, a tím i od rychlosti přechodu perorálních preparátů obsahujících levodopu žaludkem. Invazivní metody, které jsou v pozdních stadiích využívány, se žaludku vyhýbají. Nejčastěji využívanými postupy v našich podmínkách jsou hluboká mozková stimulace a terapie intraduodenální levodopou (Duodopa).

Čtěte také: První příznaky Parkinsonovy choroby jsou nenápadné

Hluboká mozková stimulace

Hluboká mozková stimulace (DBS, deep brain stimulation) je moderní metodou, tzv. neuromodulační léčby, která ovlivňuje chorobně změněné funkce mozku působením elektrických impulzů z elektrod zavedených do center pro řízení hybnosti.

K léčbě hlubokou mozkovou stimulací jsou indikováni pacienti s diagnózou idiopatické PN, trpící mimovolními pohyby či těžkými stavy ztuhlosti a nehybnosti, které svojí tíží či trváním pacienta výrazně omezují v jeho běžných denních aktivitách, a současně se tyto potíže nedaří dostatečně ovlivnit ani při vyčerpání všech možností farmakologické léčby. Lepších výsledků je dosahováno u mladších osob citlivých na dopamin, které mají velké pohybové komplikace, ale netrpí kongitivními ani psychickými poruchami.

Léčba hlubokou mozkovou stimulací spočívá v zavedení elektrod do mozku pacienta. Elektrody jsou spojovacími vodiči vedenými pod kůží napojeny na stimulátor chirurgicky vložený do podkožní kapsy pod klíční kostí. Celé zařízení funguje velmi podobně jako kardiostimulátor. Slabé elektrické impulzy stimulují mozková jádra a zmírňují projevy onemocnění, k nimž patří především neovladatelný třes končetin, zpomalené nekoordinované pohyby nebo svalová ztuhlost. Operaci pacient podstupuje při vědomí, spolupracují tu neurochirurgové s neurology, podle reakcí nemocného si ověřují optimální umístění a maximální funkčnost elektrod.

Kdy nelze operovat

Operovat nelze, pokud se vyskytují

  • poruchy poznávacích funkcí, paměti a myšlení
  • závažné psychiatrické poruchy, jako je těžká deprese, halucinace nebo vážné poruchy osobnosti
  • výkon je rizikový pro pacienty vyššího věku, kteří současně trpí dalšími chronickými onemocněními, především kardiovaskulárního systému
  • jiné závažné zdravotní potíže

Metoda hluboké mozkové stimulace je celkově velice bezpečná a případné komplikace (infekční, krvácivé) jsou velice nízké.

Čtěte také: Test pro včasné rozpoznání Parkinsonovy choroby

Duodopová pumpa

Tento typ léčby je vhodný pro pacienty ve stadiu pozdních hybných komplikací, kteří nejsou vhodnými kandidáty pro jiné metody léčby nebo již byly všechny vyčerpány. Hlavním problémem pacienta je kolísání hybnosti od stavu ztuhlosti až po mimovolní pohyby.

Pro koho je léčba přípravkem Duodopa vhodná?

Přípravek je vyhrazen pro léčbu poruch hybnosti v pokročilých stádiích u Parkinsonovy nemoci za následujících podmínek:

  • Hlavní příznaky Parkinsonovy nemoci (třes, svalová ztuhlost, zpomalenost), které se alespoň dočasně zlepší po podání levodopy v tabletové formě.
  • Invalidizující střídání mimovolných pohybů s třesem, svalovou ztuhlostí a zpomaleností, které nelze uspokojivě ovlivnit podáváním léků v tabletové formě.
  • Převažují rizika nad možným prospěchem z léčby hlubokou mozkovou stimulací anebo apomorfinem.
  • Neexistují závažné důvody k neprovedení tzv. jejunální perkutánní endoskopické gastrostomie (J-PEG) (tzn. zavedení hadičky skrz stěnu břišní jednoduchým chirurgickým zákrokem).

Princip a účinky Duodopy

Duodopa je gel s účinnou látkou levodopa, která se podává přímo do tenkého střeva. V tenkém střevě se vstřebává do krve a krví se levodopa dostane do mozku. Tímto je zajištěno okamžité a plynulé vstřebávání levodopy a nedochází k jejímu hromadění v žaludku.

Duodopa se do tenkého střeva dostane hadičkou přes břišní stěnu a žaludek. Na hadičku je připevněna přenosná pumpa a lék je tak pravidelně dodáván do tenkého střeva. Pumpu mívá pacient připevněnu k těle jako „ledvinku“. Každé ráno se k pumpě připojí nová kazeta s gelem a večer před usnutím se nejprve pumpa vypne a pak se odpojí od těla pacienta. Duodopa je schopna díky kontinuálnímu podávání do lidského těla omezit nebo zcela odstranit kolísání účinnosti léčby v závislosti na jejím podání. Pacienti se silným kolísáním stavu hybnosti či velkými mimovolními pohyby může pumpa přinést velkou úlevu.

Výhodou této léčby je, že lze její účinnost ověřit „na zkoušku“, tzn. ještě před provedením chirurgického zákroku (J-PEG). Duodopa je podávána po dobu několika dní malou infuzní pumpou prostřednictvím nazojejunální sondy (NJS) do tenkého střeva. NJS je tenká umělá hadička zavedená nosem přes jícen, žaludek až do tenkého střeva. Pokud dojde k uspokojivému zlepšení hybného stavu z pohledu nemocného i lékaře, je možno přistoupit k provedení tzv. jejunální perkutánní endoskopické gastrostomie (J-PEG).

Jejunální perkutánní endoskopická gastrostomie (J-PEG)

Výkon provádí erudovaný gastroenterolog, který v místním znecitlivění zavede pomocí endoskopu silikonovou dvoucestnou hadičku přes břišní stěnu do žaludku a dále na začátek tenkého střeva. Hadička je následně napojena na přenosnou pumpu umístěnou mimo tělo pacienta. Zákrok je spojen s krátkou hospitalizací nepřekračující zpravidla jeden týden.

Čtěte také: Parkinsonova choroba si nevybírá

Podobně jako hluboká mozková stimulace neovlivňuje celkovou progresi onemocnění a jde o invazivní metodu se zvýšeným rizikem komplikací ve srovnání s perorální medikací. Přes omezení vyplývající z indikace a podávání této terapie ve specializovaných centrech, vysokých ročních nákladů patří intradudoenální levodopa k účinným způsobům léčby motorických příznaků PN.

Zdroj: parkinson-help.cz, www.neurologiepropraxi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nenápadné projevy Parkinsonovy choroby: třes, záškuby nohou, ztuhlá záda

Proč někteří lidé onemocní Parkinsonovou chorobou, to lékaři zatím přesně nevědí. Na vině je prý dědičnost, některé chemikálie – například pesticidy – a také nedostatek dopaminu. Nemoc, která se projeví hlavně třesem, je problémem až dvaceti tisíc lidí v republice. V poslední době se o ní mluví v souvislosti se známou herečkou Janou Hlaváčovou.

Docent Jan Roth: Pohled na Parkinsonovu nemoc dostal v posledních letech nový směr

Trpíte chronickou zácpou, nejste zrovna přeborníci v určování vůní, máte opravdu neklidný spánek a cigarety, káva a čaj vám nic neříkají? Podle vědeckých studií byste mohli onemocnět Parkinsonovou chorobou o něco pravděpodobněji, než ostatní. „Víme o této chorobě rozhodně víc, než před pětadvaceti lety, kdy jsem se na ni specializoval, ale to proč lidé onemocní, na to odpověď stále chybí,“ říká v rozhovoru Doc. MUDr. Jan Roth, CSc., vedoucí Centra extrapyramidových onemocnění Neurologické kliniky VFN Praha.

Rehabilitace pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby

Parkinsonova nemoc je chronické progresivní onemocnění nervové soustavy, které se projevuje typickou poruchou hybnosti. Zásadním způsobem ovlivňuje život nejen pacienta samotného, ale i celé jeho rodiny. Vede velmi často k invalidizaci pacienta a k jeho společenské izolaci. Toto závažné onemocnění připomíná každoročně Světový den Parkinsonovy nemoci, který letos připadá na 11. dubna.

Parkinsonova nemoc - pokroky v neurologické péči

V roce 1817 definoval James Parkinson příznaky choroby, která dodnes nese jeho jméno. Celosvětově je vynakládáno značné úsilí na zjištění příčin vzniku a hledání léčby této doposud nevyléčitelné nemoci. V ČR trpí Parkinsonovou nemocí (PN) přibližně kolem 15 tisíc lidí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce