Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Homeopatická lékárnička pro alergiky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4579x )

Krásné počasí, které nám letošní jaro nabízí, láká k pobytům venku. Přesto toto období může být pro někoho nepříjemná část roku, hlavně pro alergiky reagující na pyl jarních a letních rostlin. S kvetoucí vegetací přicházejí jejich pravidelné sezónní alergické potíže, jako rýma, podráždění očí, dušnost, kašel. Jak na alergie homeopatickou léčbou?

shutterstock.com

Alergickými potížemi trpí podle statistik přibližně každý pátý Čech a toto číslo stále stoupá. Kromě klasických léků může od oteklých očí a neustálého kýchání ulevit šetrnější metoda – homeopatie.

Alergie je omyl imunitního systému - špatné vyhodnocení situace, kdy dochází ke tvorbě protilátek například proti pylům, které se v přírodě běžně vyskytují. K alergické reakci přispívá genetická predispozice. Pokud je jeden rodič alergik tak u dítěte je predispozice až 30 % či 40 %, pokud jsou oba rodiče alergici, tak dokonce 60% až 70%. Na alergii má značný vliv i naše prostředí jako znečištění, nezdravá strava a také nadměrná konzumace klasických léků. Alergie se může projevit jako: ucpání nosu, kýchání, svědění, zarudnutí očí, kopřivka, kašel, dušnost či ekzém.

Čtěte také: Anafylaktická reakce

„Homeopatická léčba je velmi vhodná pro pacienty trpící právě pylovou alergií, zvláště pak u dětí, je velmi šetrná a účinná. Optimální je začít s léčbou ještě před začátkem pylové sezóny, aby byl organismus lépe připraven, včasné nasazení léčby zvyšuje její efekt. Nicméně s léčbou je možné začít kdykoli během pylové sezóny. Délka léčby je individuální, vždy záleží na konkrétním pacientovi a intenzitě jeho obtíží, kterou by měl zhodnotit zkušený homeopat,” říká MUDr. Renata Sikytová, alergoložka, klinická imunoložka, odbornice v homeopatii.

Čtěte také: Neléčená alergie může přerůst v astma

A jaké léky jsou vhodné pro pylového alergika?

Homeopatie může být v těchto případech velkým pomocníkem obzvlášť, když se s užíváním začne včas.

Homeopatika, která můžeme zařadit:

  • Už měsíc před tím než se pyly objeví, je vhodné užívat Pollens 15 C 2x týdně.
  • Jak začnou létat pyly ve vzduchu, užíváme Pollens 15 C 3x týdně (pondělí, středa, pátek) + Poumon histamine 15 C 3x týdně (úterý, čtvrtek, sobota). Pokud se objeví příznaky alergické reakce, je možné zvýšit Poumon histamine 15 C na 3-5x denně a k tomu přidat podle příznaků:
  • Alium cepa 9 C - vodná, dráždivá až pálivá rýma, která odírá kůži pod nosem
  • Nux vomica 9 C - ucpaný nos s kýcháním
  • Euphrasia officinalis 9 C - červené, oteklé oči se slzením
  • Apis mellifica 15CH - otok sliznic a kůže.
  • Sabadilla officinalis 15CH - silné návaly kýchání, zvláště při přechodu z tepla do chladu. Z nosu teče řídký, odírající sekret a slzy jsou rovněž dráždivé. Velmi zvláštním znamením tohoto léku je pocit svědění na měkkém patře, které nutí pacienta neustále jej třít jazykem.
  • Arsenicum album 15CH – dobré pro pacienty, kteří mají alergickou rýmu s málo hojným, ale zato silně pálivým výtokem z nosu. Tito lidé se také celkově cítí slabí a vyčerpaní.
  • Kalium iodatum 9CH – pro nemocné viditelně trpící alergickou rýmou. Nosní sekret je horký a silně dráždí pokožku, nos a jeho okolí jsou oteklé, červené a odřené, nos je ucpaný. Stav mohou doprovázet i bolesti hlavy z postižení čelních dutin.

Dávkujeme 3-5x denně po 5 granulích podle intenzity potíží, po zklidnění postačí i podávání jednou denně.

Problematika pylových alergií a alergií obecně je však mnohem složitější a vždy je třeba mít na mysli, že základ zdravého imunitního systému je úzce spojen se stavem tenkého střeva. U alergiků je dráha tenkého střeva vždy oslabená a proto je vhodné podpořit jeho funkci například užíváním homeopatika Okoubaka 9 C 1x denně (min. 3 měsíce). Teď na jaře (březen-květen) je vhodné k tomu podpořit i činnost jater a žlučníku, které zvýšením své funkce a obnovou buněk podpoří detoxikaci organismu. Užíváme Chelidonium 5 C 1x denně (pokud není k dispozici, tak 9 C).

Čtěte také: Alergický zánět spojivek

Další nepříjemnou alergickou reakcí je kopřivka

Akutní kopřivka je zánětlivá reakce kůže, která se projevuje svědivou vyrážkou podobnou popálení kopřivy. Svědění obvykle nastupuje prudce a přetrvává několik minut až hodin. Může se objevit kdekoliv na těle a na sliznicích. Jde o časté onemocnění, každý pátý dospělý si tím někdy projde. Příčinou může být alergie, infekční agens, aj. třetina příčin zůstává neznámá. Kopřivku může vyvolat jak fyzický kontakt s alergenem z okolí pacienta, tak i psychický impuls.

Co je vhodné mít v domácí lékárničce na akutní kopřivku?

  • Apis Mellifica 15C pokud ke zlepšení dochází po studené sprše a obkladech.
  • Urtica Urens 5C - pokud naopak při kontaktu se studeným a vodou dochází ke zhoršení.
  • Poumon Histamine 15C a dále Arsenicum Album 9C - antialergický lék, který je doporučován přidat k léčbě, pokud je kopřivka způsobena konzumací zkaženého masa, intoxikací z jídla. 

Co se týká dávkování, doporučuji od každého zvoleného homeopatického léku 5x denně 5 kuliček, se zlepšením snižovat frekvenci dávek a vysadit.

V první řadě je třeba upozornit na to, že homeopatickou léčbu je nutné konzultovat s lékařem-homeopatem, který ke každému pacientovi přistupuje individuálně a zvolí lék i ředění podle konkrétních obtíží.

Zdroj: Svět homeopatie.cz

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce