Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Homeopatické léky na nadměrné pocení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11495x )

Pocení je přirozený proces, který je pro lidské tělo velmi důležitý. Jeho hlavní úlohou je termoregulace. Pocením se naše tělo zbavuje tepla, které v něm neustále vzniká. Má svoji úlohu při vylučování škodlivých a toxických látek. Pot působí také jako ochranný filtr proti UV záření.

shutterstock.com

Pocení je přirozený děj, pro organismus životně důležitý. Slouží k udržení stabilní tělesné teploty, ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování pružné a zdravé kůže. Tenký potní povlak pokrývá polštářky našich prstů a pomáhá nám uchopit hladké věci. Pot je neustále vylučován na povrch kůže, kde se usazuje ve formě tenkého filmu a spolu s mazem chrání kůži proti většině bakterií a plísní.

Čtěte také: Pocení by nemělo být tabu aneb Zajímavá fakta o lidském potu a jeho prospěšnosti

Denně se z povrchu těla odpaří zhruba půl litru potu aniž bychom si toho všimli. Větší množství vylučovaného potu ale již vnímáme. Za vlhkého tepla mohou být vyprodukovány až dva litry potu a při fyzické námaze je tělo schopno „vypotit“ až deset litrů. Protože je aktivita potních žláz řízena nervovým a hormonálním systémem, reagují žlázy i na změny psychické. Často se také potíme, když máme strach, jsme ve stresu, spěcháme nebo když vypijeme větší množství alkoholu.

Nadměrné pocení je stav, kdy organismus tvoří víc potu, než potřebuje k termoregulaci. Odhady hovoří o tom, že jím trpí asi jedno procento populace. Tyto obtíže se mohou objevit již v dětství a přetrvávat po celý život, ale častěji začínají u mladých dospělých. Mohou doprovázet řadu chorobných stavů. Mohou to být onemocnění štítné žlázy, cukrovka, nádory, některé neurologické nemoci. Přílišné pocení doprovází také různé chronické infekce a dostavuje se po požití některých léků, jako jsou např. antidepresiva. Všechny formy přinášejí svým nositelům významné psychosociální obtíže a tělesnou nepohodu.

Čtěte také: Nadměrné pocení - hyperhidróza

Velice osvědčené způsoby, jak se zbavit pocení, nabízí také alternativní léčitelství či homeopatické léky. K léčbě se využívá celé řady homeopatických přípravků v závislosti na specifikách konkrétního pacienta. 

Homeopatika na problémy s nadměrným pocením

Aethusa cynapium – Působí na pocení hlavy, třísel a slabin. Předejde odírání stehen při chůzi a pomáhá lidem, kteří se silně, avšak studeně potí.

Ammonium carbonicum – Využíváno lidmi, kteří se chronicky potí téměř při každé příležitosti, především v oblasti kolem konečníku a pohlavních orgánů.

Arsenicum jodatum – Pomocník při výrazném nočním pocení.

Babtisia – Homeopatikum, které pomáhá při pocení během zimnice. Tito lidé také většinou trpí revmatem a potí se po celém těle.

Calcarea carbonica – Využíváno lidmi, kteří trpí zvýšenou potivostí z důvodu obezity.

Mercurius – Páchnoucí pocení při jídle a večer v posteli, doprovázeno lepkavým pocením nohou.

Natrium muriaticum – Je doporučováno lidem, kteří se potí při jakékoliv, byť malé, námaze.

Sepia – Napomáhá lidem se silným zápachem nohou způsobeném nadměrným pocením.

Silicea – Homeopatikum které působí hlavně proti nočnímu pocení. Pacienti jsou často velice citliví na chlad, téměř neustále mají studené končetiny.

Sulphur – Toto homeopatikum je využíváno u pacientů, kteří se potí při trémě a stresu. Tito lidé mají také problémy se spánkem a trápí je třes rukou.

Ferrum phosphoricum - Vhodný pro sportovnce, kteří trpí vlhkou kůží na končetinách a celkovou tělesnou slabostí.

Nejlepšího efektu však dosáhnete, pokud se obrátíte na zkušeného homeopata.

Zdroj: www.svethomeopatie.cz

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pocení
Partner rubriky Pocení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Kvůli pocení jsem přišla o svatbu své dcery

Houkání sanitky místo nazdobeného auta pro nevěstu. To byl důsledek toho, že paní Květa dlouho nepřiznávala své potíže s nadměrným pocením. Její potíže trvaly asi tři roky a začaly spolu s menopauzou. „Byla jsem připravená, že mi v přechodu nebude dvakrát dobře, ale to, že se mohu začít takhle potit, jsem nevěděla,“ vzpomíná na pokažený svatební den.

Tomáš: Můj život v kaluži potu už naštěstí skončil

Stačilo, aby byl nervózní, měl strach nebo byl ve stresu a na jeho oblečení začaly naskakovat mokré skvrny. „Takže při každém zkoušení před třídou, ale i na prvním rande jsem se totálně znemožnil,“ vypráví Tomáš, student, který za rok dokončí vysokou školu. Trpí hyperhidrózou, tedy nadměrným pocením, a jak sám říká: „Mohl bych dělat státnice ze zkušeností s antiperspiranty.“

Miliony potních žláz vyrobí až dvanáct litrů potu denně

Až tři miliony potních žláz zapojí tělo ve chvíli, kdy potřebuje ochladit. V plném „zápřahu“ vyrobí až dvanáct litrů potu denně.

Nadměrné pocení je dobré řešit

Pocení je zcela přirozený proces, pro organismus životně důležitý. Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce