Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hořčík

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 19351x )

Význam hořčíku pro organismus se trochu přeceňuje, ale určitě je jedním z nejdůležitějších minerálů, která lidské tělo potřebuje pro své zdraví. Pomáhá hlavně v podpůrné léčbě chronických nemocí. Hořčík je přirozená součást...

Význam hořčíku pro organismus se trochu přeceňuje, ale určitě je jedním z nejdůležitějších minerálů, která lidské tělo potřebuje pro své zdraví. Pomáhá hlavně v podpůrné léčbě chronických nemocí. Hořčík je přirozená součást všech buněk organismu. Lidské tělo obsahuje asi 30g hořčíku, asi 50 % se nachází v kostech.

Jeho zdrojem jsou zelené části rostlin, celá obilná zrna, luštěniny, korýši a měkkýši.

Účinky

Hořčík je důležitý pro správnou funkci kostí a zubů. Je klíčovým prvkem mnoha buněčných reakcí, účastní se tvorby energie, zajišťuje správný přenos signálů nervových a svalových buněk. Společně s vápníkem a draslíkem reguluje srdeční rytmus a krevní srážlivost a pomáhá při tvorbě a využití inzulínu. Stres zvyšuje jeho spotřebu v organismu.

I mírný nedostatek hořčíku může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Závažnější nedostatek způsobuje nepravidelný srdeční rytmus, únavu, svalové křeče, podráždění a nervozitu.

Dávkování

Doporučená denní dávka pro dospělého je 300-1000 mg.

Použití

Při chronickém únavovém syndromu. Vhodné při bolestech, křečích a únavě svalů. Sportovci užívají hořčík pro zvýšení výkonu a vytrvalosti. Může příznivě ovlivnit hormonální rovnováhu.

Vedlejší účinky

Větší dávky mohou vyvolat průjem, podráždění trávicího traktu, nevolnost nebo zvracení.

Nadbytek hořčíku způsobuje pokles krevního tlaku a může být příčinou závratí. Pokud organismus nedokáže vysoké dávky zpracovat, objevuje se svalová slabost, letargie, zmatenost a dýchací obtíže. Předávkování hořčíkem je však vzácné, protože se stoupajícím příjmem klesá jeho vstřebávání a zdravé ledviny dokážou nadbytečné množství vyloučit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce