Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Horečka - je lepší ji tlumit, nebo může být prospěšná?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8364x )

Pocit chladu, zimnice, třesavka, bolesti svalů a kloubů i zvýšené pocení. To bývají příznaky, při nichž saháme po teploměru. Podle intenzity teploty pak odhadujeme závažnost onemocnění.

Dobrá rada
shutterstock.com

Normální tělesná teplota zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 36 až 37 °C a v průběhu dne kolísá. Nejméně kolísá během spánku, nejvíce v průběhu denní aktivity člověka. Tělesná teplota se mění v závislosti na teplotě okolí, ovlivňují ji také termoregulační pochody (např. zvýšený tělesný výdej). Nejvyšší teplotu má lidské tělo kolem 18. hodiny, nejnižší pak okolo 4. hodiny ranní.

Teplotu mezi 37 až 38 °C označujeme jako zvýšenou, nad 38 °C hovoříme o horečce. Ukazuje-li teploměr hodnotu nad 41 °C, jedná se o hyperpyrexii, kterou je třeba na rozdíl od horečky vždy hodnotit jako závažný stav. Je důležité si uvědomit, že horečka není nemoc, ale spíš přirozená obranná reakce organismu na nemoc. Lékaře proto odedávna zajímala otázka, zda a za jakých podmínek je horečka ještě ku prospěchu nemocného a kdy už se stává nebezpečnou.

Čtěte také: Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.

Nejčastější příčinou horečky je virová, bakteriální či parazitická infekce. Mohou ji však zapříčinit i neinfekční onemocnění provázená zánětem. Termoregulační systém, který se nachází v mozku, teplotu zvýší, jakmile dojde v těle k zánětlivým reakcím na vnější či vnitřní podněty. V důsledku vyšší teploty těla se pak zvyšuje aktivita imunitního systému a tlumí se množení některých bakterií a virů,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Zvýšená teplota nebo horečka může být tedy do určité míry žádoucí a v dnešní době se nepotlačuje, pokud není příliš vysoká, netrvá dlouho, nemocného příliš neunavuje anebo ho neohrožuje na zdraví, např. u různých chronických onemocnění. Horečka vyvolává svalový třes, až 6x zrychluje metabolismus a dehydratuje organismus. Vysoká horečka nad 42 °C pak způsobuje změny struktury bílkovin, které jsou většinou nevratné a život ohrožující.

U dětí už může být horečka pro tělo vyčerpávající. Doporučuje se ji proto léčit při teplotě nad 38 °C. Pokud je dobře zvládnuta, během několika dní většinou ustoupí. V minulosti bývala horečka vážným problémem, dokud nebyla objevena účinná antipyretika (léky snižující horečku), jako jsou například paracetamol či ibuprofen. Podle Světové zdravotnické organizace je paracetamol při léčbě horečky lékem první volby.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce