Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hormonální antikoncepci je padesát let

(MUDr. Jaroslav Jeníček | přečteno: 14332x )

Když se v anketě ptali lidí, co považují za objev dvacátého století, nevyhrál to kupodivu internet, teorie relativity nebo jiné "zásadnosti", ale antikoncepční pilulka. Právě letos to je padesát let, kdy přišla poprvé na trh. Jak se za ta léta změnila?

shutterstock.com

Hormonální antikoncepce je v Evropě nejrozšířenější spolehlivou metodou zábrany početí. Přestože mají ženy k dispozici stále více typů hormonální antikoncepce, nejoblíbenější formou jsou stále tablety. Od roku 1960, kdy byla uvedena na trh první hormonální tableta, prošla antikoncepce významným vývojem. Současnost se zaměřuje na přidanou hodnotu, která řeší individuální potřeby uživatelek. Vývoj směřuje k přirozenosti, novým indikacím a novým přidaným hodnotám.

Historický pohled – první hormonální pilulka v Evropě

Prvním průkopníkem ve výzkumu hormonální antikoncepce byl Gregory Pincus, který roku 1955 úspěšně potlačil ovulaci díky orálnímu podání syntetického progestinu.

11.5. 1960 byl zaregistrována první hormonální antikoncepce v USA – přípravek Enovid.

1.1.1961 společnost Schering uvedla na trh první.hormonální antikoncepci v Evropě: Anovlar.

Velmi průkopnickým bylo roku 1964 uvedení kalendářového balení hormonálních pilulek společností Schering.

70. léta – snižování dávek hormonů

70.léta minulého století byla zaměřena na snižování dávky hormonů.

80. léta – pilulky s "přidanou hodnotou"

V 80. letech se představují nové progestiny s "přidanou hodnotou". V roce 1985 byla uvedena na trh Diane 35, která obsahuje cyproteron acetát se silným antiandrogenním účinkem, což má pozitivní vliv na léčbu akné.

Současný trend – přidaná hodnota, přirozenost

Moderní antikoncepční tablety nabízí ženám přínos v širokém spektru: od základních pozitivních účinků (pravidelný cyklus, mírné až minimální krevní ztráty během krvácení, potlačení menstruační bolesti, snížení rizika vzniku mimoděložního těhotenství) až k specifickým účinkům.

Přidanou hodnotou současné hormonální antikoncepce je především medicínský a kosmetický účinek. Díky specifickým účinkům antikoncepce mohou ženy řešit problematickou pleť a akné – první antikoncepce s tímto účinkem byla uvedena na český trh v roce 2001.

Dalším velkým mezníkem ve výzkumu hormonální antikoncepce je příznivý vliv na fyzické a psychické příznaky premenstruačního syndromu (PMS), zejména zadržování vody v organismu. Tyto příznaky účinně potlačuje progestin drospirenon s antimineralokortikoidním, antiandrogenním a gestagenním účinkem, který byl připraven v r. 2000.

Požadavky uživatelek na užívání antikoncepce po 40. roce až do období perimenopauzy (období kolem přechodu) řeší antikoncepce s velmi nízkou dávkou estrogenu.

V roce 2009 byla uvedena na trh 1. antikoncepce s přirozeným (tělu vlastním) estrogenem, která obsahuje estradiol valerát - se v organismu rychle metabolizuje na kyselinu valerovou a 17 ß – estradiol, který je identický s tím, který se přirozeně tvoří v lidském těle. Harmonický dávkovací režim zajišťuje stabilní hladiny estradiolu v průběhu celého cyklu.

Kam směřuje vývoj hormonální antikoncepce?

Můžeme jednoznačně říci, že se upouští od klasických dávkovacích režimů 21/7 a jsou upřednostňovány nové prodloužené režimy, ať už režim 24/4 nebo harmonický režim 26/2. Zkrácení tzv "hormone-free intervalu", to je intervalu, kdy se neužívají tablety s aktivní látkou, s sebou přináší řadu benefitů. Dochází k menšímu kolísání hladin hormonů v organismu v průběhu cyklu a také se snižuje výskyt nepříjemných symptomů ze spádu hormonů (bolesti hlavy, pánevní bolesti, napětí v prsou apod.)

Hormonální antikoncepce se již stala pro ženy naprostou samozřejmostí a přípravky nově uváděné na trh musí být nejen účinné a bezpečné. Trendem bude, aby byly co nejšetrnější k organismu, jako např. tableta s přirozeným estrogenem. Výzkum se zaměřuje na hodnotu nejen pro uživatelku, ale například i pro její budoucí děti. Proto vývoj hormonální antikoncepce směřuje k formám obohaceným kyselinou listovou, která je velmi důležitá pro vývoj nervového systému plodu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce