Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hubneme s Merrylinkou: třetí vážení

( | přečteno: 10960x )

Naše tři dobrovolnice z projektu "Hubneme s Merrylinkou" hubnou již půl roku. Koncem května, kdy náš projekt končí, budete mít možnost dozvědět se více o jejich problémech, se kterými se potýkaly i uvidět změny na jejich postavách na fotografiích.

shutterstock.com
Moc se na tento okamžik těšíme, protože zvláště u paní Evy z Brna, která již zhubla 12 kg, bude tento váhový úbytek více než patrný.Jitka ze Sokolova se bude mít také s čím pochlubit, zhubla již téměř - 9 kg. Olze z Prahy se hubnutí moc nedaří. Její váha zaznamenala úbytek pouze 1 kg a není se co divit, že není se svým výsledkem spokojená. Není však ještě všem dnům konec a tak nepříznivý vývoj může obrátit.
S jarními paprsky do těla vstupuje nová míza a energie, kterou bychom měli využít. Na jaře jde i hubnutí mnohem lépe. Máme chuť na odlehčená jídla, pouštíme se do jarních prací na zahrádce, plánujeme si procházky či cyklistické túry. Přirozeně snižujeme energetický příjem a zvyšujeme energetický výdej a to je základ úspěšného hubnutí.

Připomeňme si zlaté desatero úspěšného hubnutí:

  1. Jíst pravidelně, 4 až 5 menších porcí denně, nejlépe v intervalu 2,5 - 3 hodin (nezapomínat na snídani).
  2. Dodržovat pitný režim, nejméně 2 - 3 litry neslazených tekutin denně.
  3. Sestavovat si co nejpestřejší jídelníček, který nás bude uspokojovat.
  4. Omezit příjem jednoduchých cukrů (sladkosti apod.), tuků (zejména živočišných) a potravin s vysokým podílem tuku (tučná masa, uzeniny). Při přípravě jídel omezit smažení a fritování, dát přednost přírodním způsobům přípravy - pečení na teflonu, dušení, grilování.
  5. Denně sníst nejméně 400 g zeleniny a ovoce, přičemž čím více zeleniny, tím lépe (vláknina zvyšuje sytost a pomáhá pročištění organismu).
  6. Omezit konzumaci uzenin a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině, jogurty do 2 % tuku a ostatní mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
  7. Stanovit si reálný a dosažitelný cíl, hubnout pozvolna - optimální úbytek hmotnosti je 0,5 až 1 kg týdně.
  8. Snižování hmotnosti provázat se zvýšením pohybové aktivity ( chceme odbourávat nadbytečný tuk ne svalovou hmotu).
  9. Naučit se řešit stresové situace jinak než jídlem.
  10. Udržet si získanou váhu dlouhodobě lze pouze trvalou změnou životního stylu. V opačném případě hrozí jo-jo efekt.

Toto desatero bychom měli mít na paměti i při nastávajících Velikonočních svátcích. Velikonoce jsou nádherné svátky oslav jara a po letošní dlouhé zimě se jich nemůžeme dočkat. Nepojměte je však prosím jako svátky obžerství. Mějte na paměti, že energetická hodnota některých tradičních velikonočních pokrmů je značná a může se vám lehce stát, že svá ztracená kila lehce získáte zpět. Pro malou ukázku: 1 ks vejce má energetickou hodnotu 340 kJ, ale bílek pouze 70 kJ a žloutek 270 kJ. Snažte se proto raději žloutku vyvarovat a bílků si můžete dopřát neomezeně. Dejte si také pozor na tradiční vaječný likér, protože 100 ml obsahuje téměř 1400 kJ, Baileys dokonce 2480 kJ, 250 g mazance může obsahovat až 4000 kJ a stejné množství beránka okolo 3500 kJ.

Užijte si proto Velikonoce hlavně tradičními zvyky, ochutnejte malovaná vejce, beránka i mazanec, ale vše v rozumné míře a nezapomeňte ani na jarní velikonoční procházku.

Poslední vážení "Hubneme s Merrylinkou" proběhne koncem května.


Olga


jméno Olga
věk23let
bydlištěPraha
výška176cm
BMI30,7
aktuální váha:
94 kg

stav oproti
původní hmotnosti:

-1 kg

poslední vážení:
10.4. 2006

Eva


jméno Eva
věk32let
bydlištěBrno
výška172cm
BMI32,1
aktuální váha:
83 kg

stav oproti
původní hmotnosti:

-12 kg

poslední vážení:
10.4. 2006

Jitka


jméno Jitka
věk36let
bydlištěSokolov
výška169cm
BMI32,6
aktuální váha:
87 kg

stav oproti
původní hmotnosti:

-8,8 kg

poslední vážení:
10.4. 2006

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce