Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hubnutí a léky jako drogy

( | přečteno: 13984x )

Na internetu se objevila reklama na nový "lék na hubnutí". Jde o fentermin, vyráběný jednou rakouskou firmou a zařazený i do českého oficiálního seznamu léků. Je to špatná zpráva. Jde totiž o přípravek, jehož užívání je spojeno s vážnými riziky.

shutterstock.com
Účinná látka tohoto preparátu se totiž podobná stařičkému fenmetrazinu a dexfenmetrazinu, které rovněž snižují chuť na jídlo a pocit hladu, které však byly již dávno vyřazeny z používání, protože jsou návykové. Výrobce to ostatně přiznává, když v materiálech pro lékaře uvádí, že fentermin nesmí být předepisován osobám se sklonem k "lékové závislosti". Tedy osobám se sklonem vykazovat abstinenční příznaky po vysazení léků. Spíše než lékem by tedy bylo na místě fentermin nazývat jako to, čím fakticky je - drogou.

Že mezi léčivy a drogami vede jen velmi tenká hranice, ostatně připomíná i jedno z nedávných vydání britského lékařského časopisu The Lancet (www.thelancet.com), které je věnováno právě tomuto tématu a které se také zabývá nebezpečími, jež jsou spojena s tzv. lehčími drogami. Tedy s návykovými látkami o trochu méně rizikovými, než je například heroin či morfin.

Vedle již notoricky známé "rekreační drogy" extáze (MDM), při jejímž nadměrném požití hrozí vysoká horečka, zadržení vody v těle, porucha jater - a při delším požívání také těžké neuropsychiatrické poruchy včetně deprese a úzkostných stavů, upozorňují autoři také na účinky látky známé pod přezdívkou "tekutá extáze" (GABA), která je založena na gama-hydroxybutyrátu. Tedy na preparátu, jenž díky svému složení vyvolává silný pocit pohody (euforie) a útlumu a posiluje sexuální agresivitu. Která ovšem podle studie vyvolává také těžké neuropsychické poruchy. Do podobné kategorie patří podle The Lancet i flunitrazepam, u nás známý pod názvem Rohypnol, kterého sexuálně agresivní jedinci zneužívají při znásilněních, protože oběti si pak nic nepamatují. Podobně jej zneužívají i kriminální prostitutky při okrádání svých zákazníků. Těží totiž z účinků tohoto preparátu, mezi něž patří silný útlum, poruchy dýchání, poruchy hybnosti, zmatenost a amnézie (částečná ztráta paměti).

Ve svém výčtu pak autoři zmiňovaného článku upozorňují i na další nebezpečné a snadno zneužitelné léky. Na pozoru se je třeba mít zejména před amylnitritem, který je užíván při léčbě anginy pectoris a který bývá často zneužíván pro schopnost zpomalit pocit plynutí času a krátkodobě rozjařit a uvést do nálady svého uživatele. Za to se ovšem platí rychlým návykem a prudce rostoucí potřebou zvyšování dávek.

Co z toho všeho plyne?
Jednou větou - medicína sice značně pokročila a na mnoho nemocí nabízí účinné přípravky, není však možné spoléhat jen na verdikty schvalovacích komisí, které mají dbát na pacientovu bezpečnost. Nezbytností se stává čtení příbalových letáků a především pečlivé sledování účinků, jež užívané léky u konzumentů vyvolávají.

Zdroj: Vratislav Schreiber, Respekt, 24.10.2005
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lady-Baby
3x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu nedovolené nabídky prodeje registrovaných léčivých přípravků.

Pavla

Dámy, nekupujte od Stanisla.malkova1@seznam. Udělá chudáčka, že nechce posílat léky na dobírku, Vy jí to pošlete na účet a už se Vám neozve!!! Ohlašte to na policii, jinak bude tahat peníze z náš všech.. !!!

KlárA

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 20. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce