Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak

( | přečteno: 44986x )

Hypertenze tedy vysoký krevní tlak postihující přibližně jednu čtvrtinu dospělé populace.

Arteriální hypertenze, tedy krevní tlak vyšší než 140/90, patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu. Je to masově rozšířené onemocnění, které postihuje okolo 25 procent dospělé populace, hovoří se někdy o neinfekční epidemii. Hypertenze svými komplikacemi významně ovlivňuje nemocnost a úmrtnost. Podle odhadů je až čtvrtina úmrtí lidí ve věku nad 40 let přímo nebo nepřímo způsobena vysokým krevním tlakem.

Příčiny vysokého krevního tlaku

U většiny nemocných příčinu vysokého krevního tlaku neznáme, jedná se o tzv. primární neboli esenciální hypertenzi. K tomu, aby se hypertenze projevila, je většinou potřeba spolupůsobení genetických dispozic a faktorů zevního prostředí. K rizikovým faktorům vzniku arteriální hypertenze patří nadváha, přejídání, zvýšený příjem soli v potravě, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek pohybu a stres. Tato rizika můžete ovlivnit hlavně dodržováním zásad zdravého životního stylu.
U malé skupiny hypertoniků (okolo 5 procent) je zvýšený krevní tlak důsledkem nějakého jiného onemocnění, jde o tzv. sekundární hypertenzi. Jsou to nemoci ledvin nebo jejich cév, onemocnění štítné žlázy, kůry a dřeně nadledvin nebo hypofýzy, některé neurologické nemoci nebo zúžení aorty – hlavní tepny, která vede ze srdce. I vysoký krevní tlak, který vzniká v těhotenství, řadíme mezi sekundární hypertenzi.

Jaké jsou příznaky hypertenze

Problémem arteriální hypertenze je, že nemá žádné charakteristické příznaky. Dlouho tudíž nemusíte o svém onemocnění vědět a vysoký krevní tlak je zjištěn náhodně nebo až v době komplikací. Někdy se může hypertenze projevovat bolestmi hlavy, bolestmi na hrudníku, únavou nebo poruchami spánku. V pokročilých stadiích se pak objevují příznaky vyplývající z poškození jiných orgánů dlouho trvajícím vysokým krevním tlakem: dušnost, bolesti na hrudníku závislé na námaze (angina pectoris), infarkt myokardu, poruchy funkce ledvin a zraku.

Léčba hypertenze

Léčbu arteriální hypertenze zahajujeme téměř vždy režimovými opatřeními, bez léků. Pokud je přítomna nadváha, je nutné zahájit redukční dietu. Pro všechny osoby s hypertenzí je důležité snížení přívodu sodíku kuchyňskou solí, omezení alkoholu a kouření. Veliký význam má pravidelné cvičení. Doporučuje se asi třikrát týdně 30 minut aerobních sportů – rychlá chůze, běh, plavání, jízda na kole, aerobic; nevhodné je posilování. Sport navíc pomáhá uvolnění a je prevencí stresu. Antihypertenziva, léky na snížení krevního tlaku, nasazujeme u všech nemocných se systolickým TK nad 180 nebo diastolickým TK nad 100 mmHg a u ostatních pacientů, pokud režimová opatření nevedou po 2–6 měsících k poklesu tlaku pod 140/90. Volba léku závisí na řadě okolností. Především na přidružených onemocněních – prodělaném infarktu myokardu, srdečním selhávání, cukrovce, onemocnění ledvin, věku a dalších nemocech.

Komplikace hypertenze

Rozvoj komplikací je závislý na výši krevního tlaku při léčbě a na dalších rizikových faktorech. Dlouhodobě zvýšený krevní tlak nadměrně zatěžuje levou srdeční komoru, což vede nejprve ke zbytnění svaloviny srdeční (hypertrofii) a později k srdečnímu selhání. Dalšími orgány, které vysoký TK poškozuje, jsou ledviny a oči.
Pokud se vysoký krevní tlak kombinuje s nadváhou nebo obezitou, cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu, triglyceridů nebo kyseliny močové a vy nevěnujete dostatečnou pozornost radám lékaře ohledně režimových opatření a léčby, dochází k urychlenému rozvoji aterosklerózy. Vlivem postižení tepen aterosklerózou dochází k jejich zužování a nedokrevnosti cílových orgánů. Při ateroskleróze tepen srdce dochází k ischemické chorobě srdeční, která se projevuje bolestmi na hrudníku při námaze nebo infarktem myokardu. Důsledkem infarktu pak může být selhávání funkce srdce. Postižení mozkových tepen může vést k cévní mozkové příhodě s poruchami hybnosti, řeči, sluchu, rovnováhy. Ateroskleróza tepen v očích vede k postupné ztrátě zraku, v ledvinách k zhoršování funkce ledvin.

Prevence

Riziko vzniku nebo zhoršování již přítomné arteriální hypertenze snížíte především dodržováním zdravého životního stylu. Důležité je udržování ideální tělesné hmotnosti racionální stravou s omezením tučných pokrmů a dostatečným přísunem zeleniny, ovoce a vlákniny. Pravidelně cvičte, doporučujeme tělesnou aktivitu aerobního typu (běh, plavání, cyklistika, aerobik). Měli byste také snížit přísun soli a alkoholu a samozřejmě nekouřit. Důležité je umět relaxovat a zvládat stres. Pokud již vysoký tlak máte, měli byste, kromě výše uvedených doporučení, důsledně dodržovat doporučenou léčbu a její dávkování a pravidelně navštěvovat svého lékaře.
Pro každého hypertonika by mělo být samozřejmostí domácí měření krevního tlaku. Je možné ho provádět prostřednictvím spolehlivého tlakoměru, který by měl být součástí vybavení domácí lékárničky podobně jako teploměr. S jeho výběrem vám pomohou v lékárně nebo prodejně zdravotnických potřeb.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce