Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

I se střevním vývodem můžete plavat v moři, cestovat a mít sex

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 32230x )

Rakovina konečníku – tuto diagnózu uslyšel vysokoškolský učitel Pavel Kreml, když mu bylo pouhých sedmatřicet let. A zbortil se mu svět. Zoufalství se ještě znásobilo, když mu lékaři řekli, že pokud chce žít, bude se muset smířit se stomií – trvalým vývodem střeva z dutiny břišní na povrch těla.

shutterstock.com

Po třiadvaceti letech pracuje – přednáší matematiku na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, má rodinu, koníčky, cestuje. Žije, jako by ho těžká životní zkouška ani nepotkala. A pomáhá lidem s podobným osudem.

 „Když jsem onemocněl, bylo povědomí o stomii ve společnosti nulové. Pomůcky nebyly skoro vůbec žádné, existoval jen stomický pás, do kterého se vkládaly obyčejné sáčky na stolici. Bál jsem se, že to bude pro okolí nepříjemné, strachoval se, co na to manželka, děti, jestli budu moci pracovat. Byl jsem psychicky na dně,“ vzpomíná docent Pavel Kreml.

Po chemoterapii a další léčbě ale začal hledat možnosti, jak být volný i s tímto „řetězem“. Vrátil se do zaměstnání, založil a vede v Ostravě Slezský klub stomiků, kde se scházejí lidé s podobnými diagnózami, vyměňují si zkušenosti a psychicky se podporují. I se střevním vývodem často cestuje, bez problémů zvládá i mnohahodinové lety, koupe se v moři i ve veřejných bazénech, chalupaří a pracuje na zahradě. Tvrdí, že se stomií je možné dělat vše, co předtím. Jen je nutné mít stoprocentně spolehlivou pomůcku, což dnes už není problém. Také se na situaci připravit, třeba před dlouhou cestou vhodně upravit stravu.

„Hlavně se neduste doma. Poraďte se se stomasestrou, zajděte do klubu stomiků, nestyďte se ani za návštěvu psychologa. Při tomto handicapu se také málo mluví o sexu. Je to velmi intimní, ale ani střevní vývod nemusí být překážkou. Když se ti dva mají rádi, najdou cestu, jak spolu krásně sexuálně žít,“ míní Pavel Kreml.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Krev ve stolici

Již druhým rokem zaznamenávám při stolici větší či menší množství krve na papíře, nebo přímo ve stolici. Prodělal jsem několik vyšetření, ale žádná nemoc nebyla diagnostikována. Mé zdravotní potíže mě zneklidňují, ale nevím na koho se mám dále obrátit. Není nic příjemného, když prakticky při každé stolici zaznamenáte na papíře stopy krve. Krev nikdy nebývá na spodním prádle, objevuje se pouze při potřebě. Kryštof

Kolonoskopie

Kolonoskopie je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda. Stala běžně používanou metodou, která lékaři umožňuje prohlédnout dolní část trávicí trubice.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce