Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

( Markéta Grosmanová | přečteno: 10743x )

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se lidem, kteří jsou nemocní. To je ta nejlepší cesta, jak se vyhnout nemocem.

Mnoho lidí na podzim a v zimě spoléhá na různé multivitamínové a multiminerální preparáty, výtažky z rostlin a další přípravky přímo určené k posílení imunity. Velkou cenu to nemá, shodují se lékaři. To platí zejména na podzim, protože v tomto období má naprostá většina lidí vitamínů dostatek. Celé léto je dostatek zeleniny a ovoce, a ty navíc mají vitamínů rozhodně více než třeba v lednu, kdy se musí z daleka dovážet.

„U řady lidí jedno balení preparátu s vitamíny a minerály ročně většinou bohatě stačí,“ říká k tomu dokonce Petr Čáp, imunolog z pražské Nemocnice Na Homolce. A smysl to má opravdu spíše po novém roce. Jediný vitamín, který je dobré dodat ve chvíli, kdy kolem vás doslova lítají viry, nebo vás dokonce již přemohli, je vitamín C. Pomáhá tělu vyrovnat se například s infekcemi horních cest dýchacích, mezi které patří i obyčejná rýma. Ostatní mají jen menší význam, spíše jen přispívají k tomu, aby organismus celkově dobře fungoval. Vsaďte proto raději na ovoce a zeleninu, denně byste jich ale měli sníst 200 a 400 gramů. Nepodceňujte ani bílkoviny, zejména z libového masa. I ty jsou pro dobrou imunitu podstatné.

O tom, že máte poruchu imunity by v první řadě měl rozhodnou praktický lékař. Ten by vás měl poslat na imunologii, kde odborníci laboratorně zjistí, zda a případně o jak vážnou poruchu jde. Je třeba také určit, jaký charakter porucha imunity má. Pak může medicína zasáhnout pomocí speciálních léků, takzvaných imunomodulancií. Pokud nelze objektivně zjistit příčinu vyššího počtu onemocnění dýchacích cest, mohou lékaři pacientovi nabídnout bakteriální vakcíny, které zlepší imunitu. Každopádně je vždy třeba zjistit, zda nejde jen o chyby v životním stylu, nedostatky ve stravě či třeba následek kouření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tereza

Na imunitu mě zabírá 5Prevemax. Poradila mě ho známa a teď ho radím i já. Funguje během chvilky a jeho složení s Betaglukany stojí za to.

Koloidní minerály

Na imunitu doporučuji určitě koloidní minerály :)

Pavlína

Mně dost pomohlo užívání colostra. Není to hned. Je potřeba ho nějakou dobu užívat, ale ono se to ukáže.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce