Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infekční mononukleóza

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 601115x )

Lidé s normálně fungujícím imunitním systémem zůstávají v čase reaktivace bez příznaků nemoci. Virus ale může najít zalíbení u líbajícího partnera a nemoc u něj vyvolat.

shutterstock.com

Jak polibkovou nemoc poznáme?

Pro tuto nemoc je charakteristická čtveřice příznaků: únava, horečka, bolest v krku a zvětšení lymfatických uzlin. Matoucí může být fakt, že všechny tyto příznaky se v různých kombinacích vyskytují u mnoha viróz. Proto může být zpočátku považována za chřipku nebo angínu.

Únava
Únava obyčejně o několik dnů až týdnů předchází ostatním příznakům. Je mnohem, mnohem větší než u chřipky. Dokonce až tak, že je pro nemocného velmi obtížné vstát z postele. Existuje i určitá spojitost mezi virem Epstein-Barrové a nemocí nazvanou chronický únavový syndrom , který dominuje převážně ženám mezi 20 a 40 rokem. Chronický únavový syndrom ale není běžná únava, kterou pociťujeme na konci pracovního týdne, po probdělé noci nebo těžké fyzické aktivitě.

Horečka
Teplota bývá hodně vysoká, až ke 40˚C a stoupá odpoledne a v podvečer. V případě, že horečka a únava dominují, hovoříme o tzv. tyfoidní formě nemoci, která má vleklý charakter. Jak její začátek tak i konec jsou prodloužené, únava přetrvává měsíce, ale zase je menší pravděpodobnost dramatických komplikací.

Bolest v krku
Tento příznak je tak obecný, že těžko odlišíme, jestli je to bolest v krku v důsledku infekční mononukleózy, nebo způsobená invazí původce. Nejčastěji připomíná angínu. Někdy se na horním patře mohou objevit zarudlé mapy, které jsou vodítkem ke správnému stanovení typu nemoci.

Zvětšení lymfatických uzlin

Postižená může být kterákoliv oblast lymfatických uzlin, pravidlem jsou ale přední a zadní uzliny na krku. Velmi důležité je, že zvětšení je zjevné a symetrické na obou stranách těla. Jakákoliv izolovaně zvětšená uzlina, nebo skupina uzlin v jedné oblasti, na jedné půlce těla, spolu s únavou, ztrátou hmotnosti a případně horečkou je rozhodně důvodem k neodkladné návštěvě lékaře. Vzbuzuje totiž podezření na možné vážnější onemocnění. Postižení uzlin může být jediným projevem nemoci. Obyčejně se ale vyskytuje s ostatní triádou (únava, horečka a bolest v krku).

Kromě charakteristické čtveřice příznaků, se infekční mononukleóza může projevit i hepatomegalií, neboli zvětšením jater (od slova hepar- játra a megalos - velký) a splenomegalií, neboli zvětšením sleziny ( od slova splen – slezina a megalos – velký). Oba orgány chrání žebra. Za normálních okolností játra nepřesahují pravý žeberní oblouk a slezina levý žeberní oblouk. Když se zvětší, můžeme je hmatat jako elastickou hmotu pod oběma oblouky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
JanaL
29x

Prosím o vysvětelní v jedné věci: v dětství jsem infek. mononukleo. prodělala s operativním odstraněním uzliny. Mohu tedy manžela nebo své 3měsíční dítě infikovat polibky?

LICKDICK
23x

MUZU SE ZEPTAT JAK DLOUHO PO NEMOCI SE NESMIM LIBAT S MIM PRITELEM ABY TO NECHYTIL??UZ JSEM DOMA Z NEMOCNICE 3 TYDNY!!!

feuer
17x

nikdy


Celkový počet příspěvků v diskusi: 107. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce