Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infekční mononukleóza

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 601151x )

Lidé s normálně fungujícím imunitním systémem zůstávají v čase reaktivace bez příznaků nemoci. Virus ale může najít zalíbení u líbajícího partnera a nemoc u něj vyvolat.

shutterstock.com

Možné komplikace

Zase je to o věku. U naprosté většiny malých dětí se viróza Epstein-Barrové neprojeví vůbec, nebo jen lehkými příznaky jako ztráta apetitu a lehká únava. Čím je člověk starší, tím pravděpodobnější je, že se nemoc projeví naplno a vzniknou komplikace.

Jaterní komplikace představuje vznik žloutenky a mírné zvýšení jaterních testů.

Plicní komplikace mohou být někdy dramatické. Zvětšené uzliny na krku nebo kolem dýchací trubice mohou tlačit na dýchací cesty a způsobit jejich zúžení, nebo až uzavření. Když nejsou dýchací cesty volně průchodné, výsledkem je udušení. Právě tato hrozba je důvodem pro hospitalizaci, protože jestli léky nezaberou, je nutný zásah chirurga.

Neurologické komplikace ve smyslu zánětu mozkových blan, mozku nebo záchvatů jsou skutečně ojedinělé a i když mohou mít bouřlivý průběh, obvykle odeznějí bez jakýchkoliv následků.

Krevní komplikace zahrnují pokles počtu bílých krvinek, nebo v důsledku boje imunitních buněk s virem dochází ke předčasnému odumření červených krvinek. Jsou jenom přechodné a i když se vyskytnou, vrátí se zcela k normálu.

I když se v počátcích může infekční mononukleóza snadno zaměnit za streptokokovou angínu, je nutné se mít na pozoru před léčbou. Po podání některých penicilínových antibiotik vzniká červený výsev na kůži celého těla.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
JanaL
29x

Prosím o vysvětelní v jedné věci: v dětství jsem infek. mononukleo. prodělala s operativním odstraněním uzliny. Mohu tedy manžela nebo své 3měsíční dítě infikovat polibky?

LICKDICK
23x

MUZU SE ZEPTAT JAK DLOUHO PO NEMOCI SE NESMIM LIBAT S MIM PRITELEM ABY TO NECHYTIL??UZ JSEM DOMA Z NEMOCNICE 3 TYDNY!!!

feuer
17x

nikdy


Celkový počet příspěvků v diskusi: 107. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce