Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infekční rýma

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3773x )

Jedná se o akutní virové onemocnění, obvykle s afebrilním průběhem. Většina onemocnění je vyvolána jedním z více než sta sérotypů skupiny rinovirů. Rýmu však mohou vyvolat infekce jinými viry ...

Charakteristika
Jedná se o akutní virové onemocnění, obvykle s afebrilním průběhem. Většina onemocnění je vyvolána jedním z více než sta sérotypů skupiny rinovirů. Rýmu však mohou vyvolat infekce jinými viry: pikornaviry, viry parainfluenzy, RSV, koronaviry, adenoviry, viry influenzy – i některé ze skupiny enterovirů. Přesné etiologické stanovení diagnózy je prakticky nemožné.

Etiologie
Nemoc má sezónní charakter, rinoviry vyvolávají onemocnění na jaře, v létě a na podzim, v pozdním podzimu a v zimě jsou častějšími původci viry parainfluenzy a influenzy, adenoviry a RSV.

Epidemiologie
Přenos infekce je u většiny původců vzdušnou cestou, rinoviry a adenoviry se spíše šíří přímým kontaktem prsty kontaminovanými sekretem z nosu. Inkubační doba trvá obvykle 1–3 dny.

Klinický obraz
Nemoc obvykle začíná pálením v nose či krku s následným kýcháním, serózní sekrecí z nosu a celkovou malátností. Profúzní řídký nosní sekret v prvních dnech nemoci se obvykle po 2–3 dnech mění na hlenový až hnisavý. Hlenovitá sekrece je dána přítomností leukocytů, především neutrofilů, ale není známkou superinfekce. Průběh je většinou afebrilní, někteří však udávají pálení v krku, bolesti hlavy. Onemocnění trvá obvykle 5–7 dnů, pokud však onemocnění postihne další části dýchacích cest, může trvat i 14 dní. Těžší příznaky bývají u kuřáků. Vzácněji se mohou rinoviry podílet i na postižení dolních cest dýchacích a vyvolat laryngitidu, tracheobronchitidu, bronchitidu či bronchopneumonii. Rýma však může být také spouštěčem astmatického záchvatu u astmatiků.

Komplikace
Nejčastěji to bývá sinusitida a otitida bakteriálního původu. O těchto komplikacích uvažujeme při přetrvávání příznaků déle než 10 dní. U kojenců však může být rýma příčinou i náhlého úmrtí.

Diagnóza
Klinické příznaky nejsou specifické. Známky postižení horních cest dýchacích provázené od začátku rýmou mohou vyvolat různá agens, rýma může být součástí bakteriální infekce, může se také jednat o alergickou rýmu. Rozdíly závisí na ročním období a vývoji příznaků.

Prognóza
Je dobrá, k úzdravě nekomplikované infekce dochází asi po 7 dnech.

Prevence a profylaxe
Imunita je specifická nejen pro jednotlivé druhy virů, ale i jejich sérotypy. Množství sérotypů známých virů omezuje přípravu a použití vakcín s výjimkou vakcíny proti chřipce. V prevenci nákazy má důležitou úlohu důkladné mytí rukou, vhodná jsou i dezinficiencia. Je dobré používat papírové kapesníky k jednorázovému použití.

Terapie
Je pouze symptomatická, podávají se lokálně dekongescencia, popřípadě antihistaminika. Při horečce doporučujeme klid na lůžku a antipyretika (u dětí do 10 let paracetamol či ibuprofen).

"\n

Převzato z knihy Infekční nemoci (nakladatelství Galén)

"
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce