Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Inkontinence moči

( Redakce | přečteno: 180871x )

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

shutterstock.com

Jak se inkontinence projevuje

Příznaky inkontinence je možno pro zjednodušení rozdělit do dvou základních skupin - na obstrukční a iritační. K obstrukčním příznakům patří opožděný začátek močení, odkapávání moči, přerušovaný proud moči, slabý proud moči a pocit nedostatečného vyprázdnění. Iritační příznaky zahrnují močení v noci, nutkavé močení, časté močení a bolesti při močení. Vždy se jedná o samovolný a nechtěný odtok moči, byť by to bylo jen pár kapek.

Z hlediska průběhu má inkontinence dvě hlavní formy. Močové inkontinence mohou být akutní (tj. náhlé a krátkodobé) nebo chronické (tj. dlouhodobé). Akutní inkontinence je ve většině případů příznakem jiné nemoci (např. zánětu močových cest). Může být způsobena i vedlejšími účinky léků jako jsou například diuretika (močopudné látky) nebo sedativa (zklidňujících léky). Léčba této inkontinence spočívá v odstranění základní příčiny.

Chronická inkontinence se dělí do dalších skupin. Nejznámější jsou dvě první. Možná jste již s těmito názvy setkali. Jsou to - stresová a urgentní (nutkavá) inkontinence. Oba typy se mohou vzájemně kombinovat. Rozlišení těchto typů je důležité jak z hlediska další prognózy, tak i vlastní léčby.

Stresová inkontinence je spojena s mimovolním pomočováním při náhlém zvýšení tlaku v břiše. Objem moči se pohybuje od několika kapek až k odtoku značného množství moči. K pomočení obvykle dojde při zakašlání, kýchnutí, smíchu (odtud i rčení – Počurala se smíchy) nebo náhlém zvednutí těžkého předmětu.

Urgentní (nutkavá) inkontinence je neschopnost ovládnout měchýř dostaví-li se nucení močit. Postižená osoba nestihne doběhnout na nejbližší toaletu. Tato inkontinence je zpravidla spojena s odtokem většího množství moči. Příčinou těchto obtíží může být zvětšená prostata, úraz míchy, roztroušená skleróza nebo jiné neurologické postižení.

K inkontinenci moči může docházet i v důsledku přeplněného močového měchýře. Nejčastějším projevem je trvalé odkapávání moči. Příčinou je nejčastěji zbytnělá prostata, roztroušená skleróza nebo cukrovka.

kapitola
Diskuse k článku
Marie Suchá
7x

Dobrý den, ráda bych se podělila o svoji zkušenost se stresovou inkontinencí. Trpěla jsem jí přes 10 let a na operaci jsem nechtěla, protože jsem na ni neslyšela moc pozitivní názory. Nyní je u nás v M.L. přístroj Biocon 2000, který mi velice pomohl. Dá se říci, že již inkontinecí netrpím. Absolvovala jsem 10 sezení a nyní budu chodit jen jednou za 6-8 týdnů na 1 sezení, aby mi svaly neochabovaly. Je to radost být zase normální zdraví člověk.

Eva Wagnerová
10x

Pani Suchá, mohla byste sdělit podrobnosti k přístroji - kde se nachází a jak se dostat k možnosti jej využít. Děkuji. Wagnerová

Pavel T.
13x

Dobrý den. Jsem muž a je mi 30let, před 2 roky jsem měl problémy s prostatou (bolesti, časté močení,...) To mi lékař vyléčil. Nyní tyto potíže nemám, proud moči normální, vše v pořádku, akorát po každém vymočení mi následně vždy unikne trocha moči. Můžu na záchodě čekat třeba i pár minut, stejně když pak odejdu tak po chvíli cítím, že mi opět pár, někdy i více, kapek uniklo. Měl bych opět navštívit lékaře nebo se to dá řešit i jinak, např. nějakým cvičením? Je to totiž pro mne dost trapné. Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce