Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Inkontinence neboli únik moči

( | přečteno: 17418x )

Většina žen se na vlastní kůži nebo z vyprávění kamarádek setkala s nepříjemností, které se říká náhlý únik moči.

shutterstock.com

Když se nemůžete spolehnout, že udržíte moč

Je velmi pravděpodobné, že se žena na vlastní kůži nebo z vyprávění kamarádek setkala s nepříjemností, které se říká náhlý únik moči. Najednou mechanismus ovládající vaše vyprazdňování přestal poslouchat.

Tyto úvodní příznaky mohou být prvopočátkem onemocnění, jež se odborně nazývá inkontinence. Odborné prameny uvádějí, že s některou z jejích forem se během svého života setká téměř každá žena.

Jak fungují dolní cesty močové

Močový měchýř a močová trubice pracují jako sehraný tandem. V močovém měchýři se shromažďuje moč, která se nepřetržitě tvoří v ledvinách. Jakmile se močový měchýř naplní, uvolní se uzávěrový mechanismus močové trubice, měchýř se stáhne a vyprázdní. Močová trubice řídí odvod moči a moč z organismu odvádí. Po vyprázdnění dojde k uvolnění svalové stěny močového měchýře a močová trubice se opětovně uzavře.

Normálně probíhá shromažďování moči při zachování nízkého tlaku v močovém měchýři.Vlastní vyprazdňování pak závisí na vaší vůli – a mělo by se tak dít samozřejmě v příhodném čase a na příhodném místě.

Co když to fungovat přestane

Je-li souhra obou orgánů porušena, následuje nevyhnutelný únik moči. Buď ochabne svěrač v močové trubici či svalstvo pánevního dna, nebo se stane svalovina měchýře dráždivější a vede k předčasným stahům měchýře.

Inkontinence není život ohrožující stav, ale svojí povahou může nepříjemně narušovat vaše pracovní, společenské i osobní aktivity, doslova vám otravovat život a zahánět vás do sociální izolace.

Nikdo nechce žít se strachem a rozpaky

Pokud vás inkontinence potkala, nemusíte již do konce života přestat vycházet z domu. Rozhodně byste měla svůj problém řešit. Přestože inkontinence postihuje i mladší ženy, její výskyt se s přibývajícím věkem výrazně zvyšuje. Její závažnost může každá žena vnímat trochu jinak. Pokud patříte mezi velmi aktivní ženy, může pro vás být jedním z řešení operace. U žen, které operaci odmítají nebo u nichž toto řešení ze zdravotních důvodů možné není, lékař předepisuje pomůcky, které zkvalitní váš život.

Nejste sama

Statistiky hovoří až o 350 tisících žen, které se u nás s tímto problémem již setkaly. Přitom vůbec není nutné se trápit, omezovat či opouštět svoje oblíbené aktivity. Ano, inkontinence je téma, o kterém se nehovoří zrovna snadno. Váš lékař je však připraven vám zajistit odbornou pomoc.

Pokud vás problém úniku moči trápí, neváhejte navštívit svého lékaře. Může vám předepsat speciální vložky nebo kalhotky, které vám pomohou problém inkontinence zvládnout. Kompletní sortiment pomůcek pro inkontinenci vyrábí firma TENA. Můžete si také napsat o vzorek zdarma.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
bibi
1x

prosím,Vás chtěla bych vědět jestli je opravdu nutná operace když-při námaze unikne moč,chodí se čůrat alespoń 3krát za noc.Moje mamča to má a já když jsem o tom četla tak docházím k názoru ,že to jde i pomocí léků nějak zabrzdit.Píšu proto ,že mám strach protože má nemcné srdce.Ještě chci dodat-má pořád nutkání čůrat a to proto ,že ji prostě nejde se celkově vyprázdnit a ten zbytek v jejím těle hnije atd.no já nevím slyšela jsem ,že existujou nějaké drahé léky jen pro vyvolené já bych ji je zaplatila ,ale nevím jaký mají název.díky

Dana
2x

Není možná léčba, vložka je pořád jenom vložka. Šla jsem k panu doktorovi, ten okamžizě psal vložky, dělalo to na mě dojem, že "dohazuje kšeft dealerce", kdyýž jsem řekla, že chci léčbu, dal mi lék Vesicare, nemá s ním někdo zkušenost? Už jednou jsem chtěla situaci řešit léčbou, byla jsem podrovena nepříjemného vyšetření,, kdy do mě lili vodu, pak jsem musela čůrat, trvalo to snad hodinu a potom mi paní doktorkla doporučila, abych šla na kliniku, kde dělá její muž primáře a nechala si nejlépe vzít dělohou. Tak to jsem neudělala, tak moje trápení trvá. Nemyslím si, že doktoři mají chuť to nějak řešit, napíšou vložky a je to. Jo, to v Ordinaci v Růžové zahradě to pan doktor Čížek řeší úplně jinak

Kolíková
1x

Přesný popis léčby inkontinence v ČR.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce