Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příčiny úniku moči

( Redakce | přečteno: 31547x )

Inkontinence je neschopnost organismu udržet moč. Kde se taková neschopnost vzala? Co je příčinou úniku moči?

shutterstock.com

Kde se bere neschopnost udržet moč?

Inkontinence je neschopnost organismu udržet moč. Kde se taková neschopnost vzala? Co je její příčinou? Při správné funkci sehraného tandemu „močový měchýř–močová trubice“ je měchýř rezervoárem pro shromažďování moči, močová trubice řídí a organizuje jeho vyprazdňování a svěrač v močové trubici při jeho plnění brání úniku moče. Pokud dojde k narušení zmíněné sehranosti, náhle zjistíte mimovolný únik moči a je opravdu na místě se ptát, "kdo za to může".

Hlavní příčiny inkontinence

Inkontinence má dvě hlavní příčiny.

1. Ochabnutí svalů pánevního dna

První příčinou může být nedostatečná funkce uzávěrového mechanismu močové trubice, jinými slovy močová trubice přestane řídit odvod moči. Tato funkční porucha může být způsobena ochabnutím svalů pánevního dna, které podpírají močový měchýř a pomáhají jej uzavírat. Představte si třeba původně dobře vypnutou trampolínu, která se časem unaví a není už tak pružná jako dříve.

Při ochabnutí těchto podpůrných struktur se močová trubice uvolní ze své původní polohy. Druhou možností může být ochabnutí svěrače močové trubice.

Kdy a proč pánevní dno může ochabnout? Může to být způsobeno přirozeným stárnutím. Váš stav se může začít zhoršovat již v menopauze, a to v důsledku nedostatku ženských pohlavních hormonů. Dále při některých onemocněních, například po mrtvici, při cukrovce, po úrazech nebo po těžkém porodu. Můžete se s tím setkat při chronickém kašli, například u astmatu, při tělesné námaze nebo při nadměrné obezitě.

2. Náhlé stahy svaloviny močového měchýře

Druhou příčinou může být vznik náhlých, křečovitých stahů svaloviny močového měchýře s následným nevyhnutelným odtokem moči. V situacích, kdy by měchýř měl být uvolněn a shromažďovat moč, může zvýšená aktivita jeho svalstva vyvolávat nutkání na močení. Tento stav se může rozvinout v důsledku poranění nervového zásobení močového měchýře, zánětlivým procesem v malé pánvi nebo jako důsledek psychosomatického onemocnění, například při úzkosti.

Každá z uvedených hlavních příčin charakterizuje jednu z nejčastějších forem onemocnění. V prvním případě se jedná o tzv. stresovou inkontinenci, ta druhá nese označení urgentní inkontinence.

Příčiny inkontinence mohou být různé, proto pro nasměrování správného postupu léčby je rozhodující zodpovědné určení typu inkontinence, tedy správná diagnostika. Touto diagnostikou a následně léčbou ženské močové inkontinence se zabývají specialisté oboru urogynekologie a urologie. Trvale nebo dočasně můžete používat vložky či kalhotky například firmy TENA. Jsou to speciální pomůcky pro případ, že trpíte únikem moči, a pomohou vám inkontinenci zvládnout. Pokud je máte zájem vyzkoušet, můžete získat vzorek zdarma.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Libuše

Mě tento problém vznikl po porodu druhého dítěte. Trápil mě skoro dvacet let a posutpně se to zhoršovalo, vyzkoušela jsem hodně přípravků. Jako jediný se mi osvědčil Ive, který beru asi 3 měsíce. Pořád se to zlepšuje a problémy téměř nemám. Jsem mu za to vděčná.

Marie

Taky jsem tenhle přípravek vyzkoušela. Užívám ho preventivně pořád, protože mi hodně usnadňuje život. Inkontinence je pro mě moc nepříjemná a jsem ráda, že mi Ive pomáhá ji zvládat. Jsem momentálně skoro už bez tohoto probému.

Kristýna

Dobrý den..je mi 13 let :/ a mám únik moči nevíte z čeho to může být? ((mám nadváhu cca 10 Kg a mám alergii na kočky :P )) ...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce