Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Inkontinence trápí ženy v každém věku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5746x )

Přibližně ¼ populace starší 35 let má zkušenost s inkontinencí. Pouze 14 % lidí však řeší tento problém pomocí správných a k tomu určených hygienických pomůcek. Spousta z nich tak často sahá po alternativních řešeních namísto používání vhodných inkontinenčních vložek. Téměř polovina lidí trpící tímto onemocněním navíc neví o možnostech jejich hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Mnoho pacientů se také stydí o svém problému mluvit s odborníkem, a tak návštěvu doktora stále odkládá.

Depend.cz

25 – 40 LET

Inkontinence se nevyhýbá ani ženám okolo třiceti let věku. I zde může svou roli při vypuknutí tohoto onemocnění sehrát mnoho různých faktorů. Nejčastěji je na vině porod, který způsobuje oslabení podpůrného vaziva močového měchýře, močové trubice a svalů pánevního dna. Příčinou poporodní inkontinence může být těžký porod, porodní váha dítěte nad 4 000 g nebo skutečnost, že je žena prvorodičkou. Dochází k ní při činnostech, které vyvolávají tlak na ochablé svaly, jako je například chůze do schodů, smích, kýchnutí nebo sex. Již v době těhotenství se se samovolným únikem moči potýká až 70 % žen. Po porodu toto číslo klesá na 21 %, což stále není zanedbatelné množství.  Vhodnou prevencí je cvičení svalů pánevního dna před porodem, ale i po něm. K tomuto druhu inkontinence může docházet i u žen, které se soustavně věnují sportu. Při fyzických aktivitách bývá totiž často namáháno břišní svalstvo a svaly s ním sousedící, což může mít za následek i samovolný únik moči.

Čtěte také: Na trampolínce můžete bojovat s inkontinencí

40 – 60 LET

Věk, ve kterém žena dospěje k přechodu, je individuální. Obecně však nastane ve věku od 40 do 60 let. Jedná se o přirozený fyziologický proces stárnutí, kterým si projdou všechny ženy a kterému se nelze vyhnout. Během klimakteria dochází v ženském těle k mnoha změnám. Jednou z nich je pokles ženského hormonu estrogenu, jehož nižší hladina může způsobovat inkontinenci. Během přechodu dochází k úniku moči zejména při náhlém tlaku na břišní svaly, jako je opět kašel, zvedání těžkých předmětů nebo chůze do schodů.

Čtěte také: Stresová inkontinence: může ji odhalit kašel i smích

NAD 60 LET

U žen nad 60 let je možných důvodů pro vznik inkontinence hned několik. Patří sem například infekce, mozková mrtvice, demence nebo nemoci postihující nervový systém. V tomto věku rovněž dochází ke zhoršení projevů inkontinence a ta se stává urgentní. Může docházek k velkému a náhlému úniku moči, který je většinou zapříčiněn abnormálně aktivním močovým měchýřem. Projevuje se náhlým nutkáním odběhnout si na toaletu společně s pocitem, že to již nelze stihnout.

Pokud trpíte samovolným únikem moči, je důležité správně dbát na osobní hygienu. Klasické vložky při tomto onemocnění nepomohou. Inkontinenční vložky by měly být v rámci možností maximálně tenké, zajišťovat pocit sucha, dlouhodobě chránit a zcela pohlcovat pach. Inkontinenční vložky jsou často baleny jednotlivě, takže je můžete diskrétně přenášet v kabelce nebo zakoupit v lékárně po kusech.

Čtěte také: Inkontinence - proč je důležité o ní mluvit?

Zdroj: depend.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce