Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékařské fórum vyvrací mýty o cukrovce

( Redakce | přečteno: 17512x )

Inzulín je droga, nahradí ho borůvky, ale i to, že cukrovka je nakažlivá – to jsou mýty, se kterými se můžete často potkat. Bojují s nimi dokonce i diabetologové ve svých ordinacích. Lékařské fórum potvrdilo, že mýtů je spousta, stejně jako těch, kteří jim věří.

shutterstock.com

Než byl objeven inzulín, umírali diabetici nejpozději rok od propuknutí choroby. Ve 21. století je cukrovka stále větší hrozbou a mezi lidmi kolují mýty, které cukrovku zbytečně démonizují. Tři nejčastější jsou:

1. mýtus: Cukrovka je nakažlivá

Není, i když se mnohdy píše o "epidemii" cukrovky v naší populaci. Cukrovka 1. typu je autoimunitním onemocněním, které je zaměřeno jen proti vlastnímu tělu a nemůže se přenášet. Cukrovka 2. typu je důsledkem životního stylu, inzulinové rezistence, obezity a postupného vyhasínání funkce slinivky břišní – opět jde o nepřenosné procesy . Mluvit o epidemii cukrovky 2. typu je sice efektní, ale stejně tak lze mluvit o epidemii obezity. A jistě nikdo nepředpokládá, že obezitou se od někoho můžete jen tak nakazit.

2. mýtus: Jedinou možnou léčbou je píchání si inzulínu

Ne. Záleží na tom, o jaký typ cukrovky jde – 1. typ znamená, že bude pacient potřebovat inzulín po celý život. 2. typ se ale dá léčit i jinak. Někomu stačí úprava jídelníčku, někomu léky, inzulin je jen jednou z možností.

3. mýtus: Mýtus: Inzulín je návykový, je to droga

Ne. Pokud tedy nechceme tvrdit, že jsme drogově závislí na svých hormonech. Tak se to určitě brát nedá, i když je potřebujeme k životu – stejně jako inzulin, který je jedním z nich.

Další mýty o cukrovce najdete na webu www.zivotsdiabetem.cz.

S jakými mýty se potkávají diabetologové ve svých ordinacích?

Zeptali jsme se předních českých diabetologů na to, s jakými mýty se potkali oni ve své praxi:

Prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., předsedkyně České diabetologické společnosti: „ Největší mýtus, s jakým jsem se potkala, bylo přesvědčení: Když budu jíst borůvky, nebudu si muset píchat inzulín. To samozřejmě není pravda.“

Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.,III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze: „ Mne zase velmi zaujal názor, že tzv. „diapotraviny“ jsou zdravé a je možné je konzumovat v jakémkoliv množství. Ve skutečnosti obsahují obvykle více tuku než běžné potraviny a pacienti po nich přibírají mnohdy více. Také mne zaujal často opakovaný mýtus, že cukrovka vzniká pouze při nadměrné konzumaci sladkostí. Ve skutečnosti je pro vznik cukrovky jedno, jestli je pacient obézní po sladkostech nebo tučném jídle.“

Prof. MUDr. Štepán Svačina, DrSc., Přednosta III. Interní kliniky 1. LF UKa VFN v Praze, klinika endokrinologie a metabolismu: „ Že diabetici druhého typu mají deficit v inkretinové sekreci. Ten určitě nemají a je velmi zajímavé, jak to, že je inkretinová léčba tak efektivní, když to fyziologicky je nejasné.“

Prof. MUDr. Zdenek Rušavý, Ph.D., Diabetologické centrum FN a LFUK Plzeň, I. interní klinika: „Vždy mne překvapí tak častý názor, že diabetik musí hodně jíst, aby si obalil nervy tukem a tak bránil vzniku neuropatie. Ten je samozřejmě chybný.“

MUDr. Zuzana Neméthyová, CSc., Místopředsedkyně Slovenské diabetologické společnosti: "Měla jsem pacienta, který přišel s neléčenou cukrovkou 2. typu. Už měl retinopatii, špatně viděl, zjistili jsme mu těžkou neuropatii... ale stejně prohlásil, že vůbec netuší, proč ho k nám poslali, když ho nic nebolí. Lidé si bohužel často myslí, že cukrovka se nemusí léčit, když nebolí."

Setkali jste se také s někým mýtem o cukrovce? Napište nám to v rámci diskuse nebo tohoto mailu.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
- - -

Máme synka, který bohužel trpí nemocí Diabetes Mellitus 1.tpu a hodně rozčílit mě dokáže reakce okolí, když se dozví jakou má nemoc, tak se třeba zeptají, jestli jedl hodně čokolád či cukrovinek ? A ještě více mám ráda návštěvy, které donesou dia-čokoládu s tím, že si ji může hned sníst, protože je přece dia !! To mi pak stoupají hrůzou vlasy na hlavě !!!!

Honza

No, já je chápu. Vzhledem k tomu, že mam 2. typ. Ja nikdy nejedl moc sladke, ale nemyslím, že lidi registrují jaky typ má. Prostě má cukrovku a to je cukr(cukrem) Ja kdyz mi prinesou k příbuzní colu zero nebl podobně. Pomyslím si, že marketing fakt maká, neboť to co přinesou je mnohdy daleko dražší než kdyby se koupila prostě salatova okurka, ktera mně osobně chutna a nazdar.. Prostě hlidat si kdy jim, co jim a když je něco navíc tak si na tý empétrojce nastavim(zařízeni pro rovnoměrné dávkování inzulinu) nastavim o něco víc. Mohu vám sdělit, že kamarád na střední byl taky jednička jediný co nedělelal byla hodina tělocviku. Chapu vas, ale pro ostatni lidi jsme prostě nemocní. :)

karel nakobyl

Často slyším : Chápu,sladké nesmíte, nebo Vy jste si koupil čokoládu 80 %-to přeci nemůžete,to Vás zabije.A nechápavě kroutí hlavou,že jeden ten čtvereček oné čokolády či malý zákusek je v podstatě stejný jako jeden rohlík.A nechtějí věřit,že když bych snědl půlku chleba nebo 8 rohlíků,tak že už nesmím,kromě masa,nic jíst.Je to špatná osvěta a když připravuji pro mladé jídla amerického stylu,chápu one epidemii.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce