Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jablečný ocet

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 85295x )

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek.

Jablko

Jablko na ocet nezůstane

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek, který i v současnosti stojí za povšimnutí.

Jak mi pomůže?

Jablečný ocet je užíván pro zlepšení metabolismu, posílení trávení, odstranění škodlivých látek z těla, pro celkové posílení obranyschopnosti (imunity) organismu. Většina zde uváděných účinků a použití se opírá o znalosti a tradice lidové medicíny.

Podívejme se na něj trochu blíže

Jablečný ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Skládá se hlavně z kyseliny octové (obvykle okolo 5 %), díky které je kyselý. Obsahuje jablečný pektin, vitamíny B1, B2 a B6, niacin, kyselinu pantothenovou, biotin, kyselinu listovou a vitamín C, dále menší množství sodíku, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a železa.

Je vhodný i pro mě?

Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě.

Jaká jsou rizika užívání?

Jablečný ocet je v níže uvedeném dávkování dobře snášen. Pokud současně užíváte nějaké léky, je vhodné užít ocet odděleně v jinou dobu. V období těhotenství a pro děti nepředstavuje při běžném dávkování žádné riziko.

Použití

Obvykle užíváme 3x denně dvě kávové lžičky octa do šálku vody, pijeme mezi jídly. Podle chuti můžeme přidat med nebo ovocnou šťávu.

Tělu poslouží jablečný ocet jako zdroj obsažených vitamínů a minerálů. Dále se tradičně používá za účelem:

Redukce nadváhy, úpravy narušeného trávení a mikroflóry střev, posílení organismu, u kloubních onemocnění, chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest, pro úpravu vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, odstranění škodlivých látek z těla, zpomalení stárnutí, zevně (zředěný) na akné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavlina
1x

Sama jablecny ocet uzivam a muzu jen potvrdit,ze co se ve clanku pise je pravda.Diky nemu jsem zhubla,bez jake koliv diety,jen jsem 3krat denne pulhodiny pred jidlem pila sklenku vody se dvema cajovymi lzickamijablecneho octa.Jen musi clovek vydrzet a ucinek se opravdu dostavi! :-)

Ladislav
8x

Někde jsem četl, že jablečný ocet by neměli používat lidé s žaludečními vředy, je to pravda.?

Tereza
2x

Chtěla bych zkusit jablečný ocet na akné, jsem už vážně zoufalá, bude mi 17 a akné mám už asi 6 let. Vyzkoušela jsem snad všechno, chodila jsem i ke kožní,ale všechno pomohlo jen na chvíli. Rozhodla jsem tedy zkusit tohle, ale nevím, jestli je lepší ho puužít vnitřně nebo zevně. Poradíte mi prosím? děkuji :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce