Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jáchym skončil kvůli rýmě v nemocnici

( Renata Vyšínová | přečteno: 10651x )

Ucpaný nos při rýmě je pro malé děti mnohem větší komplikací než pro dospělé hlavně proto, že neumí dýchat ústy. To dokazuje i příběh malého Jáchyma, kterého vyděšená babička odvezla s rýmou pro jistotu do nemocnice. Nakonec to nebyl jen nepříjemný zážitek: Jáchymovi rodiče od té doby vědí, že jim při jeho rýmě dobře poslouží slaná voda, správná poloha při spánku a speciální nosní kapky pro kojence a malé děti.

shutterstock.com

„Jáchymkovi bylo asi sedm měsíců, když dostal svoji první rýmu. Začalo to malým kýchnutím, které se změnilo ve čtrnáct dní nervů,“ vzpomíná Jolana. „A jednoho večera skončil dokonce v nemocnici.  Byli jsme s manželem u známých a hlídala babička. Tak kolem deváté se ozval telefon, ve kterém nám  oznamovala, že musela malého odvézt do nemocnice, že se dusí. Ukázalo se ale, že babička jen neměla nervy použít odsávačku, tak dala malého spát bez uvolněného nosu. Asi za hodinu začal chroptět a dusit se, takže sedla do auta a bez váhání jela hledat doktora,“ vypráví Jolana.

Tahle nepříjemná zkušenost s obyčejnou rýmou měla i svůj příznivý dopad. „V nemocnici sloužila starší paní doktorka, která nám ukázala, jak malému vykapat nos slanou kojeneckou vodou, poradila, že mu při rýmě máme zvednout postýlku, aby spal s hlavou výš. Nakonec nám doporučila i nosní kapky. Do té chvíle jsem žila v představě, že se pro tak malé děti nehodí, ale vysvětlila mi, že existují speciální varianty pro takhle malé děti,“ uzavírá Jolana.

Rýma je pro dítě větší komplikací než pro dospělého. Malé děti nezvládnou dýchat ústy, takže ucpaný nos je pro ně zásadní komplikací. „Pak je výhodné použít nosní kapky, kterých je na trhu velký výběr a jsou k dostání v lékárnách bez předpisu,“ radí dětská lékařka MUDr. Pavla Koželuhová z Plzně. Ta také upozorňuje na to, že maminky musí dát pozor na správnou aplikaci kapek do nosu. „ Nedoporučujeme kapky aplikovat déle než 10 dní, poté mohou mít nežádoucí účinky na sliznice,“ varuje.

Pokud mají malé děti rýmu bez zvýšené teploty, pak je lepší, když chodí ven. To neplatí pro pobyt na slunci, naopak by měly zůstat ve stínu. „Chladnější vzduch zmírňuje otok sliznice a dítěti se lépe dýchá. Ovšem pozor, neznamená to, že dítěti s akutní rýmou doporučujeme například jít se ochladit do rybníka. Maminkám doporučujeme držet dítě v klidu, dopřát mu dostatek tekutin, vitamínů a vysadit ze stravy mléko, které zahleňuje,“ radí lékařka. Je třeba si také uvědomit, že rýma netrvá jen týden, ale u malých dětí může doznívat a protáhnout se na dva a více týdnů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce