Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak dlouho mám užívat....?

(Mgr. Petra Šlezarová | přečteno: 17695x )

Léky se používají jednak k dlouhodobé léčbě (kdy je třeba dlouhodobě kontrolovat onemocnění a zasahovat do procesu onemocnění) a jednak k úlevě symptomů, které mohou být vyvolány základním onemocněním.

Dobrá rada
shutterstock.com

Mezi léky, u kterých není nutno využívat celé balení patří léky tlumící kašel -antitusika a mukolytika (léky usnadňující vykašlávání hlenu). Rovněž u analgetik (pokud to není odůvodněné) a antipyretik není nutno využívat celé balení. Je to dáno tím, že léky svým mechanismem účinku snižují např. horečku (ale nezasahují proti mikroorganismům, které ji vyvolávají).

Pro antibiotika platí, že je nutno nejen využívat celé balení, ale užívat je pokud možno pravidelně tedy i v noci, aby byly v těle dosaženy potřebné hladiny léku, které potom působí proti bakteriím, které způsobují onemocnění.

Další léky, které je nutno užívat pravidelně jsou léky proti astmatu (tzv. antiastmatika) -- konkrétně jde o inhalační kortikoidy (pravidelná léčba i v době bez obtíží je nezbytná ke zpomalení nebo zastavení zánětlivého procesu, který v plicích probíhá). Je třeba si uvědomit, že vstřebání do tzv. systémové cirkulace (tedy do krevního oběhu a dále do organismu) je při podání léčiva do plic velmi nízké (často se pohybuje kolem 1% z celkově podané látky). Naopak bylo prokázáno, že nežádoucí účinky, které byly při této terapii pozorovány se vyskytly u pacientů nedostatečně léčenými touto místně podávanou léčbou a bylo proto nutno podávat tato léčiva celkově.

Pravidelně a dlouhodobě je třeba léčit také vysoký krevní tlak. Toto onemocnění samo o sobě většinou pacientovi nevadí, naopak -- cítí se velmi dobře (vysoký krevní tlak způsobuje velmi dobré prokrvení všech tkání včetně mozku). Nicméně, je zde velké ale. Vysoký krevní tlak s sebou přináší řadu prokázaných rizik, včetně rizika infarktů myokardu nebo vzniku krvácení do mozku (cévní mozkové příhody), cévy nemohou dlouhodobě tento tlak vydržet. Bylo prokázáno, že léčba, která krevní tlak účinně snižuje, snižuje jak riziko mortality (tedy úmrtí), tak morbidity (tedy vzniku komplikací srdečních infarktů, nebo cévních mozkových příhod, které nejsou v dané chvíli smrtelné). Úspěšná terapie samozřejmě předpokládá, také omezit (nejlépe úplně vyloučit kouření -- které samo o sobě poškozuje cévy a zvyšuje krevní tlak) a léčbu dalších rizikových faktorů, jako je zvýšená hladina cholesterolu (a jiných, tzv. triglyceridů), nebo cukrovky -- pokud jsou přítomny.

Dlouhodobě je nutno léčit rovněž i onemocnění centrálního nervového systému (deprese, schizofrenie, epilepsie atd.). I když může léčba deprese zpočátku vypadat jako neúspěšná, je třeba v ní vytrvat, protože účinek nastupuje mnohdy až za několik týdnů.

Pokud si nejste jistí, jestli je nutno Váš lék užívat dlouhodobě nebo Vám není jasné kdy Váš lék má začít působit zeptejte se ve Vaší lékárně, nebo se obraťte na Vaši internetovou lékárnu (www.lekarna.cz).

Zajímalo by vás, kdy jde lék vrátit do lékárny?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
inka vavrečková

zdravím chci se zeptat jak dlouho mám užívat vákninu ZLATĚNKU děkuji za odpověd


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce