Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak dodržet pitný režim při hubnutí?

( Olga Formanová | přečteno: 5968x )

Příjem tekutin by neměl nikdy klesnout pod dva (lépe tři) litry denně, což je sice doporučené množství pro každého.

Příjem tekutin by neměl nikdy klesnout pod dva (lépe tři) litry denně, což je sice doporučené množství pro každého, ale mnoha lidem, dělá velké potíže. Ještě více je nutné zvýšit množství nápojů v horkých dnech a při větší fyzické aktivitě (sportu i namáhavé práci). Pocit žízně byste neměli nikdy podceňovat. Dokonce byste mu měli předcházet, tedy nečekat na dobu, kdy vznikne. Ideální je, můžete-li tekutiny doplňovat plynule po celý den.

Zamyslete se nad tím, kolik tekutin denně přijímáte, protože tělo již přestalo potřebu pít signalizovat. Již v dětství poznalo, že tyto signály jsou marné. I když tělo signalizovalo potřebu tekutin, bylo zrovna vyučování, nebo rodiče zakazovali pít před jídlem apod. Tělo poznalo marnost svého počínání a signály přestalo vysílat. Důsledkem toho většina lidí pije velmi málo, což může způsobit řadu zdravotních problémů a zpomaluje to i proces hubnutí.

Udělejte si malý test:

• Vyberte si typický všední den a zapisujte vše, co vypijete.
• Totéž proveďte pro typickou sobotu či neděli.
• Zhodnoťte, jaké množství tekutin přijmete.

Pokud málo, nařiďte si pro začátek např. mobil, aby vám mnohokrát za den připomněl pitný režim, nebo si vezměte do práce 1,5 litrovou láhev s oblíbeným nápojem, abyste měli přehled o přijatém množství tekutin.

Jaké nápoje vybrat?

Důležitými faktory pro výběr tekutin při redukci váhy je energetická hodnota a množství sodíku. Nejvíce energie v sobě skrývají džusy, sladké limonády, pivo a tvrdý alkohol.

Litr stoprocentního džusu s nápisem bez cukru obsahuje energii, kterou představuje přibližně 30 kostek cukru. Nápis bez cukru znamená, že tam není přidáván cukr, ale džusy obsahují cukr z ovoce.

Limonády jsou nápoje, které nám kromě cukru (sacharózy) nedodají žádnou z živin. Máte-li při redukci hmotnosti přece jen chuť na sladký nápoj, jsou nápoje slazené aspartamem určitě lepším řešením než limonády s cukrem. Například dáte-li si colu light, ušetříte ve dvou litrech 48 kostek cukru. Je však potřeba mít na paměti, že touto volbou se sice zbavíme cukru, nezbavíme se však barviv a dalších aditiv. Jakákoliv cola však maří při nadměrné konzumaci naši snahu o tvorbu zdravé kostní hmoty, vápník se neuloží do kostí, ale vyplaví se z organismu močí.

Jste-li milovníky alkoholických nápojů, snažte se přejít na ty s nižším stupněm alkoholu. Dopřejte si občas třeba vinný střik z bílého suchého vína. Pivo si někdy dopřát můžete, ale nepřehánějte to s množstvím. Každopádně ho započtěte do svého energetického příjmu, pokládejte ho spíše za jídlo. Tvrdého alkoholu byste se měli vyvarovat.

Pramenité (dřívější označení stolní) vody jsou přírodní vodou z podzemního zdroje a mají nižší obsah rozpuštěných minerálních látek, takže je lze pít dlouhodobě denně bez obav.

Pro každodenní pití nejsou vhodné příliš mineralizované vody, jež zásobují organismus přebytečnými solemi. Je třeba dát zejména pozor na minerální vody s vysokým obsahem sodíku (Na).

Vybráno z knihy Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo, vydalo nakladatelství Smart Press, s.r.o.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce