Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak je to s anestezií při kolonoskopii

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25055x )

Kolonoskopie umožňuje lékaři prohlédnout dolní část trávicí trubice – konečník a tlusté střevo – prostřednictvím kolonoskopu, což je přístroj, který se skládá z ohebné hadice, optického aparátu, malých pracovních nástrojů, procesoru a obrazovky, na níž lékař vidí obraz střevní stěny. Při vyšetření lze zároveň bezbolestně odebrat vzorek tkáně nebo odstranit malé střevní nádorky, tzv. polypy.

shutterstock.com

Jak toto vyšetření probíhá? Je možná nějaká anestezie? Hradí ji pojišťovna? Pokud i Vás trápí tyto otázky, pak čtěte dále.

Příprava pacienta před kolonoskopií

Pro úspěšné vyšetření je nezbytná dokonalá příprava pacienta, která spočívá ve vyprázdnění střev. Lékař vám jistě vysvětlí, jak máte před výkonem postupovat. Tři dny před vyšetřením se jí pouze kašovitá strava a den před vyšetřením jsou dovoleny pouze tekutiny. Do večera byste měl vypít asi 4 litry tekutiny a užít přesnou dávku lékařem předepsaného projímadla. Musíte počítat s tím, že se budete opakovaně postupně vyprazdňovat; proto je vhodné být v domácím prostředí. Den před vyšetřením užijte jen nejnutnější léky (pozor, léky na ředění krve je třeba vysadit po dohodě s ošetřujícím lékařem většinou už týden předem).

Jak probíhá kolonoskopie

Kolonoskopie se provádí při současné aplikaci lokální anestezie a podání hypnotika (tlumícího léčivého přípravku). Lokální anestetikum ani hypnotikum pacient nehradí, oba tyto přípravky jsou zahrnuty přímo do hodnoty zdravotního výkonu kolonoskopie, který je plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Výjimečně se toto vyšetření provádí na základě indikace ošetřujícího lékaře v celkové anestezii (především u dětí nebo psychiatrických pacientů). Pokud je lékařem indikováno provedení kolonoskopického vyšetření v celkové anestezii, je anestezie rovněž plně hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Neindikovaná anestezie (tj. pouze na přání pacienta, bez zdravotního důvodu) hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění není. Cenu, kterou byste musel zaplatit, by vám měl lékař předem sdělit.

Z vyšetření však není třeba mít obavy. Než začne, dostanete injekci proti bolesti a na zklidnění. Položíte se na vyšetřovací stůl na levý bok a lékař vám opatrně zavede ohebnou hadici kolonoskopu do konečníku. Klidně při vyšetření dýchejte, nežvýkejte a nehýbejte se. Lékař s vámi bude průběžně komunikovat a upozorňovat vás, co se bude dít dále (při postupu kolonoskopu střevem je např. potřeba pacienta někdy trochu naklonit apod.). Vyšetření trvá přibližně 15 až 20 minut. Výsledek vám lékař oznámí ihned po výkonu, jen z odebraných vzorků tkáně budou nálezy zhruba za týden. Pokud vám byl odstraněn polyp, budete poučen o možných komplikacích, vhodné stravě a denním režimu pro následující dny.

Po skončení kolonoskopie pacient zůstává ještě nějakou dobu v klidu (cca půl hodiny). Pak je schopen odejít "po svých". Vzhledem k podaným injekcím by ale měl být vždy někým doprovázen.

Přečtěte si také

Zácpa nebo nadýmání: praktické rady, jak trávicím potížím co nejlépe předejít

Homeopatie vám pomůže od potíží s trávením

Trápí vás nadýmání?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce