Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak na bolest?

(Mgr. Petra Šlezarová | přečteno: 17260x )

Velmi rychlým pomocníkem bývají v léčbě bolestí analgetika (tedy léčivé přípravky zmírňující nebo odstraňující bolest). Volně prodejná analgetika se podle svých účinků nazývají také analgetika- antipyretika (nebo antiflogistika), a to proto, že jednak snižují bolest, teplotu a působí protizánětlivě (paracetamol nepůsobí protizánětlivě).

Dobrá rada
shutterstock.com

Volba analgetika je velmi individuální a vesměs každý reaguje na jinou léčbu. Platí ovšem určitá pravidla, která bychom při výběru analgetika měli vědět.

Pokud to není indikováno (v odůvodněných případech), o kterých rozhoduje lékař, neměla být léčba neodůvodněně dlouhá. Zvyšuje se tím hlavně riziko nežádoucích účinků.

Pro děti se nejčastěji doporučuje buď paracetamol nebo ibuprofen. Nedoporučuje se užívat kyselinu acetylosalicylovou (Aspirin, Acylpyrin a jiné přípravky ji obsahující). Důvodem je potenciální riziko vzniku tzv. Reyova syndromu (selhání jater provázené mozkovými poruchami). Toto omezení platí pro děti do 15 let věku.

V těhotenství se jako bezpečný ukazuje paracetamol. Je ale třeba dbát na nepřekročení dávek. U ostatních látek této terapeutické skupiny (analgetika- antipyretika) rovněž nebylo prokázáno, že by způsobovaly malformace (tedy způsobující změny ve vývoji orgánů plodu), nicméně se mohou u plodu objevit různé poruchy, hlavně pokud jsou užity v pozdních stádiích těhotenství.

Dávka by neměla být překračována, není ani vhodné jednotlivá analgetika (z této terapeutické skupiny) kombinovat. Překračováním dávek se zvyšuje riziko nežádoucích účinku, které mohou vyvolat. Velmi známé poškození jater po paracetamolu není ojedinělým jevem.

Vše o bolesti a její léčbě se můžete dočíst zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
medigrower

Nejlepším lékem na bolest je odstranění její příčiny ... a pokud to není možné, pak zbývá jen paliativní léčba. A alternativa k analgetikům, přírodní, účinná? Konopí ...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce