Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak na chřipku?

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 3305x )

Také čekáte v rozhlasových či televizních zprávách na informaci, jak daleko je chřipková epidemie, abyste pak nechali osudu, jestli vás chřipka dostane nebo ne? Spolehlivější než spoléhat na náhodu je pojistit se očkováním, zejména jste-li člověk, který onemocnět nesmí nebo nemůže.

Také čekáte v rozhlasových či televizních zprávách na informaci, jak daleko je chřipková epidemie, abyste pak nechali osudu, jestli vás chřipka dostane nebo ne? Spolehlivější než spoléhat na náhodu je pojistit se očkováním, zejména jste-li člověk, který onemocnět nesmí nebo nemůže. Dostatečný přísun vitaminu C, otužování a sport vaši tělesnou schránku podpoří, ale očkování je opravdu jediné spolehlivé opatření.

Každý rok vyvolává chřipku jiný typ viru, protože chřipkové viry mají schopnost se neustále měnit. Proto také očkování chrání před chřipkou pouze jeden rok a před další očekávanou epidemií je třeba se nechat přeočkovat. Očkování si musíme zaplatit, pokud nepatříme do rizikové skupiny nemocných, kterým očkování hradí pojišťovna. I když u Vás bývá průběh chřipek mírný, není dobrý nápad chřipku přechodit či přesedět v práci. Jednak riskujete vznik komplikací, jednak se zhoršuje průběh všech chronických chorob, kterými trpíte. Navíc se chřipka šíří vzdušnou cestou, tzv. kapénkovou infekcí, čili je velmi pravděpodobné, že se vám podaří nakazit své spolupracovníky a lidi ve vašem okolí. V době chřipkové epidemie platí, že riziková jsou všechna místa, kde je hodně lidí pohromadě a to platí pro obě stany - pro zdravé i nemocné.

Optimální doba pro očkování je říjen a listopad, nejpozději začátek prosince, vždy před vypuknutím epidemie. Chřipky se u nás nejčastěji šíří koncem prosince, v lednu, únoru a na jaře. Pokud pociťujete, že už na vás chřipka " leze ", musíme očkování odložit či zrušit, neboť očkování nás již nezachrání. Jeho smyslem je podnítit v organismu vytvoření protilátek proti chřipkovému viru. Pokud se očkuje v počátku onemocnění, může mít nemoc horší průběh. Informace o očkování poskytuje místní hygienické stanice a váš ošetřující lékař.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce