Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak na šeroslepost? Zhoršené vidění za šera mohou vyřešit správné brýle i laserová operace

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5217x )

S příchodem zimních měsíců lidská obranyschopnost často selhává. Sychravé počasí a kolísavé teploty oslabují organismus, a tak jsou předvánoční měsíce často ve znamení boje s rýmou a chřipkovými epidemiemi. Při posilování imunity by lidé měli myslet i na zdraví svých očí. Podzimní počasí a nedostatek přirozeného světla oči nadměrně vyčerpává a i ty jsou pak náchylnější k onemocněním. Nejznámější oční chorobou sychravých měsíců je šeroslepost.

shutterstock.com

„Šeroslepost je zhoršené nebo zaniklé vidění za šera a v noci. Pacient trpící touto chorobou se obtížně orientuje v tmavých prostorech, naráží do předmětů, zakopává, má potíže s řízením auta v noci nebo za šera, někdy dokonce ztrácí periferní vidění,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Na podzim bývají oči více suché, podrážděné, uslzené, dříve unavené, mnoho lidí si často stěžuje na zhoršené vidění. Za to všechno může především zamračené a sychravé počasí, nedostatek přirozeného světla, vlhko, zima i větrné dny. Takto namáhané oči mohou být daleko náchylnější k onemocněním, jako je například šeroslepost.

Čtěte také: Lepší zrak se dá koupit. Za co je dobré připlatit?

„Šeroslepost nemusí být jen vrozenou chorobou, ty jsou naopak poměrně vzácné. Častěji jde o onemocnění způsobené právě oslabením očí a vzácně nedostatkem vitaminu A. Této formě šerosleposti lze poměrně snadno předejít, případně ji i léčit. Zhoršenému vidění je však vždy potřeba věnovat pozornost včas,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Nejnebezpečnější je šeroslepost za volantem

„Vrozená šeroslepost je obvykle doprovodným příznakem nějaké komplexnější oční vady a s takovou diagnózou žadatel o řidičský průkaz neuspěje. Šeroslepost způsobenou nedostatkem vitamínů však můžete získat kdykoliv během života. A právě v podzimních a zimních měsících, kdy je viditelnost celkově horší, může neléčená šeroslepost napáchat spoustu škod,“ upozornil Pavel Stodůlka. Obzvlášť řidiči by tak měli pravidelnému doplňování vitamínů věnovat zvýšenou pozornost. Šeroslepost totiž nezpůsobuje jen potíže s řízením auta za šera. Problémem je i mlha nebo hustý déšť.
„V takových podmínkách se projeví i malá oční vada, která není brýlemi dobře korigovaná a která je za dobrého světla nevýznamná. Mnoho řidičů tak trpí šeroslepostí, aniž by o tom věděli, a velmi snadno se stávají hrozbou sobě i ostatním účastníkům silničního provozu,“ dodal Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Zánět rohovky může vést i ke ztrátě zraku

„Každý člověk vidí ve ztížené viditelnosti hůře. Pokud ale máte pocit, že se vám vidění za šera či mlhy zhoršuje, rozhodně neotálejte s oční prohlídkou. O řidičský průkaz se bát nemusíte. Obvykle stačí doplnit potřebné vitamíny. Oční lékař vám může doporučit také polarizační brýle s vhodně zabarvenými skly, nebo laserovou operaci, která vadu odstraní trvale,“ poradil Pavel Stodůlka.

Zatímco v případě vrozených forem šerosleposti je léčba složitá, pokud je příčinou nedostatek vitamínu A, stačí ho organismu dodat. Nejbohatším zdrojem vitamínu A však není jen mrkev.
„Důležité je konzumovat pestrou stravu. Nemusí jít vždy jen o ovoce a zeleninu. Velké množství vitamínu A najdete například v rybím tuku, mléku, sýrech, játrech, ale třeba i v kvalitní čokoládě. Zvýšený příjem vitamínu A je navíc vhodné doplnit o omega 3 mastné kyseliny, lutein a zeaxantin, které jsou ve vyváženém množství obsaženy v kvalitních doplňcích stravy. Na zdraví oka může příznivě působit i výtažek z borůvek,“ vysvětlil na závěr Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Příznaky šedého zákalu

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce