Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak ochránit v zimě dětské oči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5195x )

V zimě působí na dětské oči mnoho faktorů: nejen přímé slunce, ale i jeho odraz od sněhu, vyšší UV záření, poletující sníh, mrazivý vítr, ale i přechody mezi suchými přetopenými místnostmi a studeným vzduchem venku.

shutterstock.com
Své oči musíme před UV zářením chránit po celý rok, neboť naše oči ohrožuje nejen v létě, ale i v zimě. Mnohdy si lidé myslí si, že slunce nesvítí, protože není vidět, ale světelné UV paprsky prochází stále stejně. Naopak, pokud jsme v horských oblastech, jsme UV záření vystaveni dokonce více. Důvodem je, že je zde řidší vzduch, který propouští do atmosféry více utrafialového záření a zároveň se UV paprsky odráží od sněhu a tím jsou vaše oči vystaveny vlastně téměř dvojnásobnému UV záření.

Pokud v zimě oči vystavíte dlouhodobému silnému UV záření, může je postihnout prudký zánět spojivek či poškození rohovky, které se projevuje zánětlivou reakcí se silnými bolestmi očí, zarudnutím, slzením a zároveň jsou oči citlivé na světlo. Dále UV záření může kromě vrchních vrstev oka poškodit i čočku a zapříčinit tak šedý zákal nebo se může poškodit sítnice. V českých podmínkách je riziko s ohledem na nadmořskou výšku menší, ale při výletech do Alp bychom neměli nic podceňovat. Proto je důležité na vhodnou ochranu očí myslet dopředu a mít na horách kvalitní sluneční brýle s vysokým UV ochraným faktorem. Zvláště pak u dětí, které navíc mají širší a průhlednější čočku, a proto jsou jejich oči o to zranitelnější.

Čtěte také: Zánět spojivek u dětí

Jak vybrat správné sluneční brýle

Při výběru slunečních brýlí je důležité se zaměřit na několik faktorů:

1. UV filtr

UV filtr by měl mít číslo 400 nanometrů. UV filtr s touto vlnovou délkou poskytuje 100% systém ochrany. Nepropouští ultrafialové světlo rizikové vlnové délky.

2. Propustnost světla

Existuje 5 stupňů normalizovaných kategorií slunečního filtru, značených od 0 do 4. Číslo vyjadřuje propustnost světla - čím je kategorie filtru vyšší, tím čočka propouští méně světla a je tmavší

  • 0 - Bezbarvý nebo velmi světlý filtr. propustnost světla 80-100%
  • 1 - Světlý filtr, propustnost 43 – 80%
  • 2 - Středně tmavý filtr, propustnost 18 – 43%
  • 3 - Tmavý filtr, propustnost 8 – 18%
  • 4 - Velmi tmavý filtr, propustnost 3 – 8%, vhodný k moři a do hor, naopak nevhodný na řízení

3. Barva skel

Kromě intenzity zbarvení ú propustnosti světla je stejně důležitá i samotná barva čočky.

  • Žlutá a oranžová - ideální do mlhy a na sport (kolo, běh, lyžování). Tyto čočky jsou rozjasňující, dobře zvládají přechody mezi světlem a stínem.
  • Čirá - alternativa k žlutým či oranžovým čočkám. Slouží k ochraně zraku před UV zářením a dalšími okolními vlivy, jako je vítr a prach.
  • Hnědé a šedá - vhodná pro ochranu před ostrým sluncem, na pláž nebo do města.
  • Modrá - nevhodná na řízení (snižuje intenzitu zelené a červené barvy)
  • Gradientní čočky - horní tmavá část čočky plynule přechází do světlejší, ideální do města.

4. Konstrukce

Brýle musí perfektně sedět. Nesmí tlačit na spáncích, nesmí být úzké, nesmí tlačit na nos a řasy by se neměly dotýkat skel. Musíte z nich mít dobrý pocit, jedině pak, je budete rádi nosit a zároveň si nezpůsobíte nepříjemné bolení hlavy. Nezapomínejte, že brýle by měly chránit oko i ze stran, aby ani tudy nepronikalo sluneční záření.

Jak vybrat na hory správné brýle? 

Na hory bychom měli primárně vybírat brýle s UV filtrem 400, s filtrem propustnosti světla stupně 4, které jsou hodně zatmavené a blokují kolem 95 % slunečního záření. Na lyžování pak svému dítěti určitě pořiďte vhodné lyžařské brýle, které chrání oči nejen před slunečním zářením, ale i proti větru a prášícímu sněhu.

Čtěte také: Za některé zimní úrazy mohou i oční vady

Nejen slunce ohrožuje naše oči

V zimě je celkově venku suchý a mrazivý vzduch, který může dráždit naše oči, důsledkem čehož jsou slzící oči nebo naopak suché oči. Ty mohou být zároveň způsobeny i pobytem doma v často přetopených místnostech nebo přechody z tepla do zimy. Nejvhodnějším řešením pro suché či slzící oči jsou zvlhčující kapky a ochranné brýle při pobytu venku. Na suché oči je vhodné si domů pořídit také zvlhčovače vzduchu.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce