Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak přežít a užít si Vánoce

( Redakce | přečteno: 37889x )

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy.

shutterstock.com

ANI V ZIMĚ NEZAHÁLEJME

Člověk není medvěd, aby v zimě ulehl k zimnímu spánku a nic nedělal. Také v zimním období, a to včetně období adventu, je velice důležité nepodceňovat důležitost dostatečného výdeje energie. Vhodných pohybových aktivit je celá řada, proto nezapomínejme najít si na ně několikrát týdně alespoň 30 až 40 minut.

Fyzickou aktivitu nepředstavuje pouze sportování a cvičení, jedná se o veškerou pohybovou aktivitu za den, která by měla být postupně zvyšována. Existuje například představa, že chůze není účinná pohybová aktivita. Je tomu ale právě naopak! Dostatečně dlouhá svižná chůze, pokud při ní nedochází k přetížení kloubů a šlach, je velmi účinná a dostatečná pro náš cíl. A není nic krásnějšího, než se vydat na procházku zasněženou krajinou nebo vánočně vyzdobeným městem a vychutnávat si atmosféru!

Mezi oblíbené zimní sportovní aktivity patří lyžování. Pro účely hubnutí je lepší chůze nebo běh na běžkách, které jsou z hlediska aerobního pohybu vhodnější, než sjezdové lyžování. Navíc posilujeme nejen činnost srdce, ale také velké svalové skupiny – nohy, hýždě, záda, paže a hrudník.
U sjezdového lyžování hodně záleží na době strávené lyžováním, kvalitě terénu, rychlosti apod. Obtížnější terén nás sice nutí k vynakládání většího množství energie, ale dochází k přetěžování pohybového aparátu – především kloubů. Dva dny v týdnu strávené na běžkách jsou vhodnou zimní variantou například běhu.

Kromě lyžování je v zimních měsících velmi oblíbenou pohybovou aktivitou plavání v krytém bazénu. Plavání představuje fyziologicky nejvhodnější cvičení - střídá napětí s relaxací, což příznivě působí na činnost pohybového aparátu, krevního oběhu, nervové soustavy i dýchacího ústrojí. Otužuje a rovnoměrně rozvíjí organismus, což vede k prevenci proti mnohým chorobám. Pro plavání za účelem redukce hmotnosti musíme dodržovat přiměřené, nejlépe střední, tempo intenzity a dobu plavání alespoň 30 minut, a to 3x týdně v případě, že nevykonáváme jinou aerobní aktivitu. Přesto plavání jako jediná aktivita pro redukci hmotnosti většinou nestačí.

Chceme-li cvičit doma, doporučuje se začít například jednoduchými posilovacími a protahovacími cviky, následovat může jízda na rotopedu nebo chůze na běhacím pásu. Je ale dobré nezapomenout ani na skupinové aktivity, jako například aerobik nebo tanec, kde nás podpora ostatních může povzbudit k dalšímu pokračování. Nejdůležitější je dělat to, co nás baví.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce